/
10 Tips voor een gelukkiger leven

10 Tips voor een gelukkiger leven

Geluk

We willen allemaal een gelukkig leven. We wensen elkaar vaak ook “veel geluk”.  Geluk is een innerlijke staat van Zijn. In “Het boek van vreugde” van de Dalai Lama en Desmond Tutu wordt beschreven hoe situaties vol onrecht, toch ervaren konden worden vanuit een staat van gelukkig voelen.

Hoe kom je nu naar die vredige, gelukkige staat. Ik geef je 10 tips die je leven veranderen.

  1. Verschuif je perspectief

In de winkel wordt je geholpen door een nors kijkende man. Bij het afrekenen krijg je een snauw en worden je aankopen je bijna toegesmeten. Je kunt nu op allerlei manieren reageren. Jij hebt de keuze. Is jouw patroon er ‘’één van: “wat denk je wel, doe normaal, ik kom hier nooit meer” of kies je ervoor om je perspectief te verschuiven. Het zou zo maar kunnen zijn dat de man vandaag te horen heeft gekregen dat zijn vrouw ongeneeslijk ziek is. Of misschien vindt deze man het zelf erg lastig om zich zelf lief te hebben. Merk eens wat er met je hart gebeurt als je op deze manier naar de man kijkt. Voe je hoe die open gaat? Is jouw gevoel van je gelukkig voelen afhankelijk van het gedrag van deze man?

  1. Dankbaarheid

Je gelukkig voelen genereert geen dankbaarheid. Dankbaarheid genereert geluk. Dankbaarheid opent je hart en werkt als een magneet. Alles waar jij je oprecht dankbaar voor voelt wordt als een magneet naar je toegetrokken. Dus ook geluk.

  1. Tel je zegeningen

Kijk eens wat er allemaal goed gaat in je leven. Kijk eens hoe goed je het hebt. Vaak zijn we gefocust op dat wat er niet goed gaat of op dat wat er – schijnbaar – ontbreekt in ons leven. Verschuif je perspectief. Open je ogen en maak contact met dankbaarheid.

  1. Neem tijd voor jezelf

Wees lief voor jezelf, omarm jezelf en doe waar je blij van wordt. Neem daar ook de tijd voor. Is je impuls een strandwandeling te maken? Doen! Het grasmaaien kan ook morgen. Verwen jezelf. Smeer je lijf in met een heerlijk geurende olie. Pak een boek, zomaar eens op het midden van de dag.

  1. Verbindingen

Sta eens stil bij al je verbindingen. Al die mensen, bomen, dieren, planten en lichtwezens waarmee jij/wij verbonden bent/zijn. Je hoeft het niet alleen te doen. Er is zoveel hulp voor je. Er zijn zoveel mensen die in dezelfde situatie als jou zitten. Voel je de verbinding?  Ben je je aan het terugtrekken? Door je bewust te zijn van je verbondenheid, kan je gevoel van eenzaamheid oplossen.

  1. Iets voor een ander doen

Uit onderzoek blijkt dat als we iets voor een ander doen ons dat gelukkig maakt. Het maakt ons blij als we een ander blij kunnen maken. En dat hoeft niet eens iets groots te zijn. Ben je je ervan bewust dat die ene glimlach van jou de hele dag van iemand goed kan maken. Weet je wat de uitwerking was van dat praatje dat je bij de bakker met die mevrouw maakte? In Canada is het heel gewoon om iedereen die je op straat tegenkom aan te spreken. Hé, hoe is je dag vandaag? Heb je een mooie tocht gemaakt? Heb je een leuk weekend voor de boeg? Ik merk dat we dat hier in Nederland veel minder doen. Ik nodig je uit om dit vaker te doen. Ik doe met je mee!

  1. Vergeef

Als je het gevoel hebt dat iemand jou iets heeft aangedaan, kun je jaren achtereen daarover blijven mokken. Je kunt de ander beschuldigen en verhalen blijven vertellen. Naast de ander, heb je daar ook jezelf mee. Je ondermijnt daarmee je geluksgevoel. Waar kies jij voor? Vergeven betekent niet dat je het gedrag het goedkeurt. Het betekent dat je je perspectief verschuift en ziet van waaruit de ander gehandeld heeft. Opnieuw opent dit je hart. Je komt bij compassie voor “mens zijn”. Vergeven is overigens niet iets wat je kunt “doen”.  Vergeving gebeurt op het moment dat je je slachtofferschap loslaat.

  1. Lach

Lachen maakt ons blij. Geeft een geluksgevoel. Hoe vaak lach jij op een dag? En dan bedoel ik écht lachen. Onze maatschappij is zo serieus. Het mag best wat losser. Lach om jezelf en om elkaar.

  1. Go with the flow

Geef je over aan het leven. Laat de controle los en vertrouw dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. Open je voor contact met je Goddelijke Zelf en open je om al die geschenken te ontvangen. Zorgen zijn dan niet aan de orde. In de stroming van het leven kun je zoveel geluk en dankbaarheid ervaren. Makkelijk gezegd? Mij helpt het altijd om me de kano voorstellen op een stromende beek. Met mijn handen achter in mijn nek zit ik in de kano, die ik alleen maar af en toe een beetje bij peddel. Moeiteloos stroom ik mee. Héérlijk!

  1. Deel je geluk

Als je geluk deelt vermeerdert het zich. Kijk eens op Facebook hoe er op berichten met geluksmomenten gereageerd wordt. Je raakt iemand met jou geluk aan. Voel je je gelukkig over wat iemand voor jou betekent heeft? Laat het hem/haar weten! Heb je iets te vieren? Vier het leven! Deel!

10 tips waar je mee aan de slag kunt om jezelf (nog) gelukkiger te voelen. Ik nodig je van harte uit om hier van de week eens mee aan de slag te gaan. Laat je verrassen. Het is namelijk zo héérlijk om de uitwerking ervan in je leven te ervaren. Veel plezier ermee!

Fijne week.

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies