/
Alles is in beweging, ook vriendschappen

Alles is in beweging, ook vriendschappen

Dirk en Karel zijn oud-collega’s en hebben al jaren een goede band. Samen met hun partners komen ze bij elkaar op verjaardagsfeest, eten met elkaar en gaan zo af en toe eens een dagje met elkaar op pad. Ze delen wat er in hen omgaat en hoe ze in de wereld staan. Langzamerhand merkt Karel dat de band verwatert. De verjaardagen worden niet meer bezocht. Karel heeft het gevoel dat het contact met Dirk altijd van zijn kant komt. Als Karel de partner van Dirk tegenkomt zegt die “ja, ik ga jullie bellen en we maken snel een afspraak”. Vervolgens gebeurt er niets. Voor Karel klopt het niet langer. Het is gewoon klaar.

Alles is in beweging

Herkenbaar? Alles is in beweging, ook vriendschappen. Het is niet iets statisch. Vriendschappen kunnen tot een einde komen. Zelfs, als je het niet voormogelijk had gehouden. Soms door misverstanden of onenigheid en soms weet je het gewoon niet waarom.

Mensen komen en gaan in je leven en ze dienen een bepaald doel. In mijn visie ontmoeten we exact die mensen die ons iets te bieden hebben. Die ons voorthelpen in het leven. En andersom natuurlijk ook. En als het doel dan gediend is, dan is het klaar. Dan wordt er door het universum weer ruimte gemaakt voor nieuwe mensen in je leven.

Het is oke

Tijdens mijn opleiding voor energetisch therapeut hadden we een behoorlijk hechte groep cursisten. Heerlijk om daar mee samen te zijn. Gelijkgestemden mensen die allemaal kozen voor groei en zelfontwikkeling. Ook daar kwam de tijd dat het klaar was. We hebben elkaar ondersteund en geholpen. De groep is uit elkaar gevallen. We zien elkaar niet meer en het is goed.

Vast willen houden

De neiging kan zijn om alles te willen vasthouden. Om alles bij het oude te laten. Want dat is zo vertrouwd. En je laat een goede vriend toch niet zo maar vallen. De vraag is of het laten vallen is of de ander de ruimte  geven de volgende stap te zetten in zijn leven. Ruimte te creëren om nieuwe mensen te ontmoeten. En dat hoeft helemaal niet samen te gaan met een beschuldigende vinger. Nee, het kan zelfs veel dankbaarheid genereren als je er even bij stil staat wat die ander jou allemaal heeft gebracht.

Overgave aan de stroom

Jezelf overgeven aan de stroom betekent ook de stroom van de vriendschapsband te erkennen. Mee te bewegen. Ontmoeten en weer loslaten. En ja, met de één gaat dat gemakkelijker dan met de ander.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het fijn is als je zonder oordeel los kunt laten. Dan kun je de ander namelijk in alle liefde gewoon op straat weer tegenkomen. Zonder dat dat naar voelt.

De ander de ruimte geven is ook een daad van liefde.

Heb jij vriendschappen, relaties die je hoe dan ook vast wilt houden? Waar je meer energie insteekt dan eigenlijk klopt? Voor mij is in een vriendschap belangrijk dat het vrij voelt. Al zie ik mijn vriendin in Friesland slechts één keer per jaar. Ik heb nooit het gevoel dat ik haar nodig MOET bellen. Als we elkaar zien is het goed. Vrijheid.

Klopt het nog?

Vriendschappen vragen dus ook om te voelen of het nog klopt. Ben je in de stroom of ben je hard aan het werk om tegen de stroom in te roeien. Je hart weet het.

Dit gaat ook over trouw zijn. Je kunt trouw zijn aan je vrienden maar ben je ook nog trouw aan jezelf?

Ik nodig je graag uit om je vriendschappen en relaties te onderzoeken en mee te bewegen. Het kan namelijk zoveel dankbaarheid en geluk genereren. Juist óók naar de vriendschappen die nog wel kloppen.

Fijne week weer.

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies