/
Als je vast blijft houden aan het oude, kom je niet vooruit

Als je vast blijft houden aan het oude, kom je niet vooruit

“Heerlijk dat al die verjaardagen niet meer gevierd worden” en “wat fijn dat dat drie keer zoenen overgewaaid is”. Zomaar wat uitspraken die ik de laatste tijd voorbij hoorde komen.

Ja er is heel wat veranderd de afgelopen tijd. Veranderingen die we verwelkomen én veranderingen die we lastiger vinden om te accepteren. Veranderingen waarin mensen mee gaan zonder er bij stil te staan wat dat met ze doet. Wat tot voor een jaar als onmogelijk werd geacht, wordt nu als de normaalste zaak van de wereld gezien, vaak voortkomend uit angst.

Bewustzijn

We maken met zijn allen enorme grote sprongen . Het gaat daarbij allemaal om bewustzijn. Je bewust worden van wie je bent en wat je niet bent. Je bewust worden dat het altijd over jou gaat. Wat triggert je? Waar raak je van van je padje? In hoeverre ben je steeds weer verbonden met je bron, met dat Goddelijke in jou?

Het is zo veilig om vast te houden aan het oude. Degene die in huiselijke kring mishandeld wordt en toch blijft. Degene die niet gelukkig is in een relatie en toch blijft. Ja, je weet wat je hebt en je weet (nog) niet wat het wordt als je er uit stapt.

Vertrouwen

Als je twijfelt, als je vast blijft houden aan dat oude, dan vertrouw je jeZelf niet. We worden zo uitgenodigd om tot overgave te komen aan dat grotere dat jij bent. Aan de bron die door ons heen stroomt en die ons leidt. Aan dat (geef het je eigen naam) dat jou in alles voorziet wat je nodig hebt. En dat geeft zo veel vreugde en dankbaarheid!

De stroom blokkeren

Vasthouden aan het oude, blokkeert de stroom van het leven. Je bent als een gek aan het roeien tegen de stroom van de rivier in. Voel je hoeveel bakken energie dat kost?  Depressie, angst, niet blij zijn, lichamelijk ongemak en noem maar op, hoe het zich kan uiten in jou. Je leven wordt er niet leuker op.

Wat levert het je op?

In dat uitdijen van je bewustzijn kun je ook gaan ontdekken waar je nog vasthoudt aan oude overtuigingen, aan gekwetstheid, aan angst om bijvoorbeeld veroordeeld te worden (zie het filmpje van Lee Harris verderop in dit Voedsel), aan verdriet, aan het idee dat iemand jou iets aangedaan heeft. Wat levert het je nog op? Wat durf je van jezelf niet onder ogen te zien? Waar ben je knijter hard aan het werk om maar niet te hoeven voelen?

Het vuur om te leven

Interessant vond ik afgelopen week, dat ik meerdere mensen in mijn praktijk ontmoette, die het vuur in zich voelde aanwakkeren. Klaar met het oude, klaar om te gaan leven. Wérkelijk te leven. In alle kwetsbaarheid, in alle schoonheid met dat wat er is. Niks mooier of beter willen. Hier ben ik. IK BEN. ZIJN.

Je hebt altijd een keuze

We maken met zijn allen de overstap, ieder op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. En je hebt een keuze. Als jij je energie verandert, verandert je beleving van de werkelijkheid, verandert je leven. En weet je, dan kan het zo super snel gaan allemaal.

 Zelf merk ik dat er patronen voorbij komen, waar ik me van bewust word. Oh, ah, jemig, ja. En als ik er de volgende dag naar toe terug wil, kan ik er al niet meer bij. Het is weg. Het is anders. Door naar dat nieuwe dat ik nog niet ken. Heerlijk!

Ik wens je een fijne week waarin je de moed vind om jeZelf te ontmoeten in alle overgave. Je zult merken dat dat helemaal niet zo eng is als je misschien denkt.

Morgen ga ik met vier mooie mensen de retraite in. Ik voel nu al dat het een prachtige vreugdevolle, verbonden week gaat worden. Voor de retraite tussen kerstmis en oudjaar is er nog 1 plekje vrij.

Tot zondag.

Harte groet,

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies