/
De jaarlijkse apk keuring en je bezoek aan de tandarts

De jaarlijkse apk keuring en je bezoek aan de tandarts

Inmiddels weet je al dat ik “jezelf bovenaan je prioriteitenlijstje zetten” hoog heb staan. Vanuit de cultuur, onze opvoeding of noem maar op waarvan, zijn we zo geneigd ons zelf weg te cijferen. Eerst de ander, dan ik. Mede door de maatschappelijke opvatting dat het egoïstisch zou zijn om eerst aan jezelf te denken, zijn we vaak geneigd onze eigen behoeftes opzij te schuiven. De vraag is echter hoe kun je voor een ander zorgen als je niet goed voor jezelf kunt zorgen?

De ander heeft veel meer steun aan jou energie, als die goed op peil is. Als jij daar goed voor zorgt.

Op tijd onderhoud uit laten voeren

Denk eens aan het onderhoud van je auto. De kleine beurt, de grote beurt, de jaarlijkse APK-keuring. Heel gewoon. We staan er bijna niet bij stil om die niet uit te laten voeren. Als je je auto niet onderhoudt, is de kans groot dat je stil komt te staan. Denk eens aan de voeding die je auto nodig heeft. Zonder brandstof kom je geen meter vooruit!

En hoe zit het dan met jouw brandstof? Is die op peil of wijst het pijltje al aardig richting het rode vlakje? Wanneer heb jij voor het laatst bijgetankt?

Stop het “moeten”

Van de deelnemers aan mijn cursussen en retraites krijg ik vaak de feedback dat er zoveel last van hun schouders valt als ze bij de ervaring komen dat ze niets meer “moeten”. En dat betekent niet dat ze lui op de bank hangen en niet meer in actie komen. Nee, het betekent dat dat wát ze doen, uit een vloeiende stromende golf van energie voorkomt. Je kunt je misschien voorstellen dat je in een kano zit op een stromende rivier. Je handen achter in je nek, je hoofd in de zon, af en toe een beetje bij peddelen en je vaart moeiteloos en gemakkelijk mee in de stroom. Dat!

Ja, er blijven altijd zaken zijn die we “moeten” doen. Wil je eten op je bord hebben zul je zorgen dat er ingrediënten in huis zijn. Wil je schone kleren aan dan zul je zorgen dat die gewassen zijn. Kun je voelen wat ik bedoel als je dit organiseert vanuit die flow in plaats van het gevoel dat iets “moet”. Het geeft een hele andere beleving en je energiepeil wordt er niet door verlaagd, sterker het geeft dan energie.

Waar sta jij op je prioriteitenlijstje?

Terug naar het prioriteitenlijstje. Want hoe vaak sta jij bovenaan dat lijstje? Door jezelf daar te plaatsen geef je jezelf de ruimte om in die flow te komen. Je aandacht even weg van de buitenwereld en voelen wat er in jou leeft en tot uiting gebracht wil worden. Er is niets mis mee hoor om aan te geven dat je ruimte voor jezelf nodig hebt. Alleen wilt wandelen, een dag alleen wilt doorbrengen of met jezelf in een hutje op de hei te zitten. Als anderen zich daardoor aan de kant geschoven voelen of gepasseerd voelen is dat hun pijnpunt!

Eén keer per jaar (of misschien twee keer) naar de tandarts om je gebit te onderhouden. Voor de meeste mensen een vanzelfsprekende actie. Net als die jaarlijkse apk-keuring.

Op tijd onderhoud (laten) plegen

Ik gun jou écht, dat jij vaker dan één keer per jaar jezelf “onderhoud” gunt. Voor mij begint dat dagelijks met mijn ochtendritueel. Door te mediteren zet ik de energie voor de dag neer. Met de yoga geef ik bewuste aandacht aan mijn lichaam. En ja, dat zijn dan keuzes die je maakt. Dat betekent dat ik (meestal) vrij vroeg op sta voordat de rest van de dag begint. En ook het samenkomen met mensen die me lief zijn, met wie ik iets heb te delen. Buiten zijn, een boek lezen, dansen, zingen, harp spelen. Voor mij allemaal dingen waarmee in mezelf onderhoud geef.

Om te overwegen

Als je pijltje aardig richting het rode vlakje gaat kun je eens in overweging nemen om mee te doen aan één (of meer) van de retraites die ik organiseer. Een aantal dagen achtereen ondergedompeld worden in de energie van ZIJN in plaats van doen. In de vertraging komen. Letterlijk bijtanken en contact maken met dat wat je écht bent. En geloof me maar dat is niet wat je denkt dat je bent. Je bent zoveel meer!

Afijn, de boodschap is laat dat pijltje niet in het rode vakje komen! Tank je zelf op tijd bij en voorkom dat je stil komt te staan.

Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dan weet je me te vinden!

Ik wens je een fijne week toe.

Harte groet,

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies