/
Eerlijkheid

Eerlijkheid

Vorige week had ik een lerarentrainingsdag – een terugkomdag voor light body leraren. Eén van de onderdelen was om voor je groep collega’s te gaan staan en te vertellen wat je ervan weerhoudt om je hoogste potentieel tot uitdrukking te brengen. Het was zo mooi! Ieder vertelde in alle openheid en eerlijkheid waar hij of zij tegen aan loopt, mee worstelt. Niets op te houden, niets te verbergen, volledig transparant. Weet je wat voor gevoel van ruimte dat gaf?

Universele thema’s

De feedback die ik van de lezers op het Voedsel vaak krijg is “heb je hem voor mij geschreven?”. “We zitten met zijn allen in hetzelfde potje te roeren. Thema’s als “kan ik dat wel”, “angst om afgewezen te worden”, “het waard zijn”, “aardig gevonden willen worden” , “onzekerheid” en ga zo maar door.

Overlevingsstructuren

We hebben onze overlevingsstructuren vakkundig opgebouwd om deze thema’s, die we vaak niet zo leuk vinden van ons zelf en waar we mee worstelen, af te schermen en niet te laten zien aan de buitenwereld. We schieten dan in de overdrive van bijvoorbeeld presteren “het stelt gerust wel iets voor wat ik doe” of in arrogantie – om je onzekerheid maar niet te tonen.

Inzicht zonder handeling

Vanaf de volle maan van afgelopen donderdag tot en met eind april zitten we – gezien de stand van de planeten – in een tijd dat de transformatie nog sneller kan gaan. Dat betekent ook, dat alles wat we nog bedekken, met een rotvaart naar boven komt en je getoont wordt. Ik zeg tijdens mijn cursussen altijd “het komt om te gaan”. Aankijken, bewustworden, voelen, toelaten en je leven op dat gebied veranderen. Want inzicht zonder handeling brengt geen verandering

Bea en Tinus zitten met hun zonen en schoondochters aan tafel. De schoondochters zijn meer gesloten van aard dan Bea en Tinus met hun zonen. Bea: “het voelt altijd als een soort afwegen van wat kan ik wel zeggen en wat niet”.  Tijdens een diner komt er – vanuit het niets – een opening en de dames beginnen in alle openheid en eerlijkheid te vertellen wat ze bezig houdt. Hoe ze zich voelen binnen de familie, waar ze tegen aan lopen. Het geeft zoveel begrip bij alle betrokkenen over en weer dat de hele interactie binnen het gezin diepgaand verandert.

Niets is wat het lijkt

In mijn pubertijd had ik een vriendin. Ik was vaak bij haar omdat ze niet bij ons thuis wilde komen. Wij woonden nogal afgelegen en dat was ook het argument dat ze toen gebruikte en wat ik geloofde. Toen we elkaar laatst weer spraken vertelde ze dat het daar niet over ging. Het ging over de open wijze en levenshouding van het gezin waarin ik opgroeide. Over de gesprekken die we hadden en dat ze dat doodeng vond. Mijn hart ging wijd open en ik kreeg zo’n ander beeld op dat moment over haar, over mijn ouders, over mezelf. Niets is wat het lijkt en kun je verder kijken achter de uiterlijke verschijningsvorm?

Eerlijkheid

Wat me de laatste weken duidelijk is geworden hoe heerlijk (en soms ook ontzettend moeilijk) het is om eerlijk te zijn. Het geeft opluchting, bevrijding, ruimte. En ja, soms wordt er gevraagd om iets te zeggen of te doen, wat de ander misschien niet zo leuk vindt. Je bent wel eerlijk.

De laatste vraag aan je, misschien om deze week mee te nemen in jezelf. Hoe eerlijk ben je naar jezelf? Wat druk je nog weg en durf je niet aan te kijken? Wat houdt jou ten diepste tegen om te zijn wie je écht bent, stralend licht.

Ik wens je een mooie, eerlijke week toe.

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies