/
Heb je het allemaal wel goed gedaan?

Heb je het allemaal wel goed gedaan?

Spijt?

Van de week vroeg iemand me of ik van bepaalde beslissingen in mijn leven spijt had? Spijt in de zin van dat ik een verkeerde beslissing zou hebben genomen. Nee, geen spijt. Ik zou wel een aantal dingen anders hebben gedaan, als ik toen wist wat ik nu weet. Dan had het anders gelopen. En blijkbaar was dat niet de bedoeling. Alle stappen die ik heb genomen in mijn leven hebben er toe geleid waar ik nu sta. Hoe ik mijzelf nu tot uitdrukking breng. Elke stap heeft een reden gehad en heeft me iets gebracht. Ook de stappen die ik minder leuk of zelfs zwaar vond.

Op het moment dat je voor een bepaalde keuze staat of in een moeilijke situatie zit, zie je de reden vaak niet. Is het lastig om de onderliggende goede bedoeling waar te nemen. Vaak zie je pas achteraf wat het je gebracht heeft. Hoe het je heeft doen groeien.

Goed gedaan?

De vraag kan opkomen “heb ik het wel goed gedaan”? Was is goed hè? Wie bepaalt wat goed is? De keuzes die je maakt voor jezelf of voor je kindereren of voor de ondersteuning van je ouders, je maakt ze altijd vanuit de beste intenties. Op je werk doe je je ding zoals jij het kunt. Wie bepaalt de norm? Ja, hoor ik je zeggen, “mijn werkgever”. Je werkgever zal jou waarderen om wat je doet, als jij jezelf waardeert hoe je het doet. Als jij twijfelt of je iets goed doet, krijg je dat teruggespiegeld door je omgeving.

Laat maar eens een deel van je leven in je aandacht opkomen waar jij je afvraagt of je het wel goed hebt gedaan. Kijk eens hoeveel energie je erin gestoken hebt of niet. Kijk eens wat het gebracht heeft. Met hoeveel liefde je het gedaan hebt. De intentie hebt gehad om het “goed” te doen. Zit er een oordeel op van jezelf, hoe je het hebt gedaan? Vind je dat je tekortgeschoten bent? Is dat wel zo? Hoe zou het voor je zijn om er oordeelloos naar te kijken? Het is gegaan zoals het is gegaan en het heeft een doel gediend. Zowel voor jou als voor de ander. Kun je de rust voelen als het oordeel wegvalt?

Het wegvallen van het oordeel 

In verbinding met je Goddelijke Zelf kan het oordeel wegvallen. Dan kan ook de liefde voor jezelf gaan stromen. Gewoon te ervaren wat een mooi mens jij bent. Hoe je hart kan en wil stromen. Hoe jij je bijdrage levert aan het welzijn van jezelf en de mensen om je heen. En dan gaat het helemaal niet meer over goed of fout. Jij bent liefde en dat straal je uit de wereld in. Dat klinkt misschien wat vaag. Je kunt het opmerken dordat je gedachten liefdevoller zijn, je meer mededogen, begrip en liefde voelt voor je medemens.

Groeien door lijden

In een Happinez las is een stuk dat je “alleen kunt groeien door de lijden”. Als dat je overtuiging is, zal dat zeker je werkelijkheid zijn. Het is in ieder geval niet de mijne! Het Goddelijke Zelf, jouw ware essentie, dat wat je wérkelijk bent, heeft al het mooie voor jou in petto. Het gaat dan over harmonie, vrede, liefde, moeiteloosheid, vreugde. En dat betekent niet dat er geen verdriet of boosheid langs komt. Je identificeert je er echter niet meer mee als wie je bent. Het komt en het gaat. Het houdt je weg van lijden. Lijden ontstaat door de verhalen die we maken. De vraag van iets goed of fout doen komt ook voort uit de verhalen. Voel je hem?

Afgelopen zondag hebben wij onze dochter weer naar Schiphol gebracht. Ze is weer vertrokken naar Canada. Als je aan mij vraagt hoe dat voor me is dan zeg ik “fijn, zowel voor haar als voor mij”. Het ego komt dan direct aan met “dat dat niet goed zou zijn om dat te mogen voelen”. Er is direct een interpretatie, een uitleg, een verhaal over wat een goede moeder is. Mijn Goddelijke Zelf laat me voelen dat het klopt. Zowel voor haar als mij. Uit het schuldgevoel, uit het oordeel! Vrede.

Verbinding met je Goddelijke Zelf

In de hectiek van onze maatschappij is het vaak lastig om het contact met je Goddelijke Zelf te ervaren. Het vraagt om ruimte daarvoor te maken, zodat het bewustzijn jou kan doordringen. Je kunt nu de beslissing nemen om vanaf vandaag, iedere dag een moment voor jezelf te creëren. Een moment waarop je dat contact maakt. Al begin je maar met vijf minuten. Ga zitten, sluit je ogen, volg je ademhaling en open je voor contact met je Goddelijke Zelf. Laat je verrassen hoe het zich aan je toont. Ieder moment weer op een andere manier. Als licht, als klank, als rust, als vrede. Open je voor de kwaliteiten van het Goddelijke Zelf en nodig het uit om door je heen te stromen.

Enne …. dit kun je niet goed of fout doen ????

Fijne week weer.

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies