/
Hoe is dat: “jeZelf zijn”?

Hoe is dat: “jeZelf zijn”?

We hebben onszelf met heel wat zaken geïdentificeerd en zijn geloven dat we dat zijn. Kijk maar eens waar je allemaal IK BEN voor hebt gezet. Ik ben bang, ik ben lief, ik ben manipulatief, ik ben energiek, ik ben onhandig, ik ben creatief, ik ben jaloers, ik ben te min, ik ben slachtoffer, ik ben te klein, ik ben niet mooi, ik ben schuldig en ga zo maar door.

Ook de rollen die we aangenomen hebben in dit leven. Ik ben opa, werkgever, vriendin, geliefde enz.

Roosje is begeleider van een groep kinderen. Eén jongetje roept bij elke activiteit “ja maar, ik ben bang”. Als Roosje even met de jongen alleen is, laat ze hem contact maken met zijn vrolijkheid, zijn vrijheid, zijn kracht. De jongen kijkt Roosje met grote ogen aan. Hij zegt: “maar mama zegt altijd dat ik een bange jongen ben”.

Ook je omgeving heeft je – zoals bovenstaand voorbeeld aangeeft, geholpen dat allemaal te gaan geloven, door tegen jou uitspraken te doen over wie je zou zijn.

Het goede nieuws is dat je dat helemáál niet bent!

In wezen zijn al die zaken waar jij je mee geïdentificeerd hebt, energieën die je opgepikt hebt. Het zijn onpersoonlijke energieën. Ze draaien rondom ons net als planeten rondom de aarde draaien. En je hebt ze opgepikt. Weet je dat 95% van je gedachten, gedachten zijn die al vaker gedacht zijn. Door jou of door een ander! Die je dus maar blijft herhalen.

Je kunt dus angst ervaren puur als energie. Als je er geen verhaal van maakt dan voel je hoe de angst ontstaat, hoe hij langs drijft en ook hoe die weer oplost. En dat kan binnen een paar minuten gebeuren. Je kunt dan ook voelen dat jij die angst niet bent. Je keert weer terug naar de leegte.

Viceuze cirkel

Maak je er echter een verhaal van de angst, dan ben je de sjaak. Dan bevries je als het ware de emotie waardoor je hem vastzet in je lichaam. In heel veel gevallen zijn het mentale veld en het emotionele veld nog met elkaar verweven. Het gevolg is dan, dat als je de emotie angst voelt, je direct weer bij het verhaal bent en andersom. Een viceuze cirkel dus.

Je leeft vanuit het verleden en bent aan het overleven om de angst het hoofd te bieden. Die verhalen (die 95%) kunnen je ook een soort illusionaire houvast bieden. Je weet tenslotte wat je hebt en je moet maar afwachten wat er gebeurt als je je overgeeft aan je ware Zelf, toch?

Hoe is het nu met je?

Als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat en je antwoord is “nou niet zo goed, want twee jaar terug is er dit met me gebeurt” (en dan volgt je hele verhaal). Dan leef je dus vanuit het verleden. Vanuit bevroren energie. Maar hoe gaat het NU werkelijk met je? In dit moment. Voel je je leeg, vrolijk, dankbaar? En dat gevoel kan over 5 minuten weer anders zijn.

JeZelf is aanwezig in het NU. Alleen maar in het NU. In dat NU zijn er geen problemen. Problemen bestaat er alleen als je het verleden vasthoudt.

Van overleven naar leven

Jezelf is een voortdurende stroom van energie. In jeZelf is het rustig, vredig en stil. Jij Zelf weet en is wijs. Jij Zelf is passie, vuur, vreugde, blijheid, dankbaarheid. Het Zelf is veiligheid.

Kun je je voorstellen hoe je leven eruit ziet als je vanuit het NU en vanuit deze kwaliteiten, je leven leeft? Leef in plaats van overleven! Als je uit de voortdurende alerte staat stapt om jezelf te beschermen tegen het kwaad van buiten. Puur omdat je voelt dat je veilig bent. Dat je heel bent, dat je helemaal goed bent zoals je bent. Als je de bevroren energie laat smelten, je hart zich opent en je voelt wat een rijkdom het is om jeZelf  te tonen aan de wereld.

Spannend?

Voor de persoonlijkheid, het ego, kan dit proces tamelijk spannend zijn. Want ja, wat blijft er over van wat je dacht dat je was. Helemaal niets. En welk beeld over jezelf heb je aan je omgeving op te houden? Houden ze nog wel van je als je je ware gezicht laat zien? Het is een sterven, een doodgaan van het ego, om vervolgens opnieuw geboren te worden in dat wat je écht bent.

Heeft Toon Hermans niet zo’n gedichtje? Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje?

Zo ervaar ik dit bewustzijnsproces ook. Keer op keer, stapje voor stapje, je bewust worden van de energie die je bevroren hebt. De verhalen die je bent gaan geloven. Loslaten van dat wat was en helemaal in het moment leven. Het Zelf ervaren dat zo licht, liefdevol en vreugdevol is.

Het is aan jou!

Op het moment dat je de intentie plaatst om te leven in plaats van overleven, verandert er al wat in je energie. Voel maar. Dan vraagt het om bewust los te laten, om te sterven. Iedere keer weer als er een gedachte of een emotie komt waar je je niet langer mee wilt identificeren: STOP. Keer het om naar een hogere gedachte die in lijn is met wat je wel bent. Die harmonie, die vreugde, die wijsheid.

Je zult zien dat je leven verandert als je je openstelt voor die Goddelijke stroom die jij bent.  Het is aan jou ?

Op 23 februari a.s. is er een stiltemiddag. Contact maken met je ware Zelf, de innerlijke vrede, vreugde en stilte. Vandaar je oude beschermingsmechanismes loslaten. Je hebt ze niet meer nodig. Het is oud, het is klaar. Aan het einde van de middag is er yoga om de nieuwe energie te belichamen, zodat het niet iets is wat je alleen in meditatieve staat ervaart maar dat je het fysiek maakt. Je bent van harte welkom om mee te doen. https://www.het-licht.net/stiltemiddag/

Fijne week!

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies