/
Hoe je afrekent met je afhankelijkheid

Hoe je afrekent met je afhankelijkheid

Heb jij enig idee waar jij en jouw levensgeluk allemaal afhankelijk van is? Heb je er wel eens bij stil gestaan?

Ik noem maar wat: geld, zon, aandacht, cigaretten, sex, drank, erkenning, gezien worden, aardig gevonden worden, strijd ….

Verwachtingen loslaten

Tine en Pieter zijn getrouwd. Hun relatie is er een op basis van: “jij moet mij gelukkig maken”. Over en weer zijn er veel (onuitgesproken) verwachtingen. Over en weer voelen ze de druk op hun schouders. Druk die de spiegel is van hun eigen verwachtingen. 

De ander kan jou niet gelukkig maken. Dat kun je echt alleen zelf. Sterker, als jij jezelf gelukkig maakt kun je het met de ander nog fijner hebben samen. Dan is 1 en 1 echt 3. Dat betekent dat je je hart volgt. Dat je luistert naar de zachte stem van je Goddelijke Zelf, ongeacht wat iemand anders daarvan vindt. Zodra je verwachtingen hebt, zit je in de strijd. De ander zal jou nooit geven wat jij verwacht. Laat je de verwachtingen gaan dan kunnen er de mooiste uitwisselingen met mensen ontstaan. Puur omdat jij open staat om je te laten verrassen en jij niet langer afhankelijk bent met je verwachtingen naar de ander.

Geld is een stroom, net als liefde

Over dit thema valt heel wat te schrijven. Ben jij afhankelijk van geld? Ja, het is fijn als het er is, want het maakt het leven zoals we dat nu leven, zoveel gemakkelijker. Ben je er afhankelijk van? Met andere woorden: bepaalt de hoeveelheid geld die je nu hebt jouw geluk? Als je je ogen even sluit kun je beelden op laten komen van jouw situatie nu. Wat heb je allemaal. Merk eens dat je – nu – zoals je er nu bijzit – alles hebt wat je nodig hebt. In de stroom van het Goddelijke Zelf kun je je openen om te ontvangen. Het Zelf geeft jou exact dat wat je nodig hebt. Dan kan geld zijn of datgene kan op een andere – verrassende manier – naar je toekomen. Dan heb je het geld niet eens nodig om toch te krijgen wat je nodig hebt. 

Wat is jouw probleem met geld? Vul maar in: mijn probleem met geld is ……. Nu vul je het zelfde woord in achter deze zin: mijn probleem met liefde is ……..(zelfde antwoord). Zie je de overeenkomst? Het gaat puur om energie. Het is een stroom. Als je er afhankelijk van bent dan zet je er als het ware een rem op. Dan kan het niet stromen. Open je voor de stroom en overvloed is je deel.

Goedkeuring van anderen

Wie bepaalt voor jou wanneer iets goed genoeg is? 65 en nog steeds afhankelijk van de goedkeuring van je 90-jarige moeder? Ook hier is sprake van strijd. Zodra je de goedkeuring van anderen nodig hebt, straal je een bepaalde energie uit die zuigend is. Die wil hebben. Dat voelt niet fijn. Niet voor jezelf én wellicht ook niet voor de ander. Je bent niet vrij. Vraag jezelf eens af: “wat maakt dat ik de goedkeuring van mijn moeder (of wie dan ook) nodig heb?” Wat brengt het mij? Voelt het vrij? 

Kijk eens of er energetische koorden vanuit jou naar je moeder of die andere persoon lopen of andersom. Waar gaan die koorden over? Wat hebben ze met goedkeuring te maken? En ben je eraan toe om die koorden los te maken? Niet los knippen want dan blijven er restjes over. Nee bij de bron los koppelen en terug geven of terug nemen. Merk de ruimte die dan ontstaat als je jezelf bevrijdt van de behoefte aan goedkeuring.

Thea geeft inmiddels al 25 jaar les op school. Thea is hoogsensitief en heeft een sterke aantrekkingskracht op leerlingen met deze kwaliteit. Ze kan deze leerlingen, door haar eigen ervaringen, haarfijn en ingetuned begeleiden. Haar collega’s zien en erkennen niet haar meerwaarde. Zien niet wat zij biedt aan haar leerlingen. Vertwijfeld vraagt ze zich af of ze nog wel langer in deze job moet blijven zitten.Tijdens een sessie ziet Thea heel duidelijk wat haar bijdrage is aan het welzijn van de leerlingen. Wat haar bijdrage is aan de wereld. Ze kan de behoefte aan erkenning loslaten en haar eigen innerlijke weten alle ruimte geven om te leven. Bevrijding!

Strijd

Ja dat klinkt misschien raar. Afhankelijk zijn van strijd. Misschien ken je ze wel. Mensen die altijd de strijd aan gaan. Altijd het beter willen weten of hun gelijk willen hebben. Het ego is er dol op. En vanuit het ego kan jouw gevoel van welzijn hier echt afhankelijk van zijn. Wat brengt het je nog? Voel je de energie die het vreet? Je hebt de keuze. Onderzoek of je langer in dit ego stuk wil blijven hangen of dat je voor bevrijding gaat. Bevrijding die jou uit de afhankelijkheid haalt en je laat ervaren dat je gewoon helemaal goed bent zoals je bent. Dat je jezelf niet hoeft te verdedigen of beter hoeft voor te doen. Je bent al perfect!

Wellicht ontdek je na het lezen van dit blog waar jij allemaal afhankelijk van bent. Interessant om te ontdekken hoor. Het kan zo subtiel zijn. Mijn tip is: onderzoek jouw afhankelijkheden en maak jezelf er los van. Voel welke stappen je wilt en kunt maken om oude patronen te doorbreken. Elke keer als je er weer intuimelt: terug. Dit is niet wat ik wil. Dat vraagt alertheid.

Steuntje in de rug nodig? Van harte welkom om de blinde vlekken helder te maken en je te bevrijden van je afhankelijkheid.

Succes en een fijne week.

Harte groet,
Marion

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies