/
Hoe veilig is het om jezelf te zijn?

Hoe veilig is het om jezelf te zijn?

Hoe is het zo gekomen? Nou mijn opa was notaris, mijn vader was notaris en dus werd ik ook automatisch notaris. En nee, het is niet wat ik wilde. Ik zie nu dat ik me heb aangepast aan de verwachtingen van de familie. Aan het verlangen van mijn ouders om de traditie voort te zetten. Ik had het lef niet om te zeggen dat ik dat niet wilde. Ik voel ook wat een impact dat op mijn systeem heeft. Ik weet nu hoe moe je wordt van iets doen wat je eigenlijk niet wilt. Het allerliefste had ik boer geworden met koeien en schapen. Vandaar dat ik nu wat schapen rondom het huis heb lopen. Een soort kleine tegemoetkoming. Dat ik stop met notaris zijn is wel duidelijk. Ik ga nu echt doen waar ik blij van word, iets wat bij mij past.

Doen omdat …

We kennen ze allemaal wel, situaties waarin je iets doet omdat je denkt dat het zo hoort, dat het van je verwacht wordt of dat je denkt dat het nou eenmaal altijd zo gaat. Situaties waar je je zelf onprettig in voelt. En toch doe je ze. Waarom? Vaak ligt er een angst aan ten grondslag. Bang om afgewezen te worden, bang om niet goed genoeg te zijn, bang om aan de kant gezet te worden, bang om (vul maar in). We gaan ons dan aanpassen aan de verwachtingen van onze omgeving wat van invloed is op het gevoel van je veilig voelen.

Onvoorwaardelijk?

Want mag je werkelijk zijn wie je bent? Of is dat onderhevig aan een of meerdere voorwaarden? Zoals Maan in haar liedje zingt: “Zullen de vrienden die zij wil vertrouwen nog steeds van haar houden, als ze huilt en niet lacht”.

Hands off en volledig aanwezig zijn

Danique ontdekte het gemis aan veiligheid in zichzelf. Tijdens de sessie plopte de ene na de andere herinnering bij haar binnen. Situaties waarin ze zich had aangepast. Ze was lief als ze haar bord leeg at, als ze mee naar de kerk ging, als ze zelf haar fietsband plakte, als ze wekelijk bij oma langs ging, als ze zorgde dat ze op tijd thuis was. Altijd was er een voorwaarde aan verbonden om lief gevonden te worden. Het was niet onvoorwaardelijk. Ze zag hoe haar systeem in de alertheidsfase was geschoten. Wat moet ik doen om lief gevonden te worden, want blijkbaar ben ik dat niet van nature.

Wat is jeZelf?

De persoonlijkheid heeft in het verleden overtuigingen aangenomen. Is gaan geloven wat het elke keer terug kreeg (als kind). Zowel verbaal als non-verbaal. Is vervolgens daar het leven naar gaan leven. Maar jij bent niet je overtuigingen, niet je emoties, niet je herinneringen. Het is opgeslagen energie en het vraagt jezelf te bevrijden van dat wat je bent gaan geloven over jezelf. Het vraagt om contact te maken met dat stralende, heldere lichtwezen dat jij bent. Die liefde die jij bent. Dat veilig is, wat er ook gebeurt. Zodat je de veiligheid in jezelf voelt en dat ook uitstraalt.

Ik hoor je denken. Leuk Marion maar hoe zit dat als de omgeving niet veilig is? Het stuk onveiligheid heb ik de laatste tijd uitgewerkt in mezelf. Interessant was om te ontdekken hoe ook hier resonantie werkt. Hoe ik onveiligheid uitstraalde en dat dus ook aantrok.

Ik reed over de A4 en daar was het boerenprotest met de grote tractoren. Ik voelde me hart in mijn keel. Mijn reactie was niet in verhouding tot de trackers die nota bene nog langs de kant van de weg stonden ook. Ze lieten mij zien hoe het met mijn gevoel van veiligheid gesteld was.

Een ander voorbeeld was dat er bij ons is ingebroken. Geen gevoel van veiligheid in mijn huis (zowel letterlijk (na de inbraak) als symbolisch voor mijn lichaam) en dus werd dat getoond. Een alarm aanleggen of beveiligingscamera’s? Nee hoor de veiligheid in mezelf ontdekken en dan komt er geen inbreker meer binnen.

Jouw gevoel van veiligheid is niet afhankelijk

Jij bent niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Jij bent al helemaal heel en compleet, exact goed zoals je bent, met alle mooie en mindermooie kanten. Zonder enige voorwaarden. Jij als liefde en de kracht ervan. Het was zo mooi te ervaren tijdens de Healing Circle en ook tijdens de stiltemiddag.  Wat een power, wat een liefde en wat een veiligheid om dat uit te stralen en te ontvangen.

Veiligheid hangt samen met de kleur rood. Voel je je altijd onveilig, draag dan meer rood. Zorg dat er rood in je huis is.

Ik wens je weer een fijne week!

Harte groet,

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies