/
Je gelooft te veel

Je gelooft te veel

Dat wat je gelooft creëert je werkelijkheid en ja, wat geloven we veel. Wat nemen we veel aan als waarheid, zonder zelf te voelen, te onderzoeken of het ónze waarheid is.

Evi, puber en beïnvloedbaar, krijgt van haar docente Engels te horen dat haar Engels heel slecht is en dat ze het ook nooit zal leren. Evi heeft de houding: “dat zullen we nog wel eens zien”. Een aantal jaren later komt Evi haar docente tegen en vertelt haar dat ze in Amerika woont en vloeiend Engels spreekt. Evi heeft haar docente niet geloofd.

Kun je je voorstellen hoe de kans op genezing beïnvloed wordt door wat er door de arts tegen je gezegd wordt? Een aantal jaren geleden had ik oogontsteking en de oogarts vertelde me dat dat chronisch was en dat ik daar niet meer vanaf zou komen. Ik zou altijd met dichtgeplakte ogen wakker worden. Ik ben hem niet gaan geloven en ben van mijn dichtgeplakte ogen af.

Kijken vanuit een breder perspectief

In deze tijd gaan alle putdeksels open. Alles wat het daglicht niet verdragen kon, komt aan het licht. Wordt gezuiverd. Dat kan behoorlijk confronterend zijn want alles wat wij voor waar aangenomen hebben kan daarmee ook in een heel ander perspectief komen te staan.

De website wanttoknow belicht zaken van andere kanten. Confronteert en schudt wakker. Dat betekent niet dat je direct moet gaan geloven wat zij schrijven. Ik nodig je uit om je blik te verruimen, om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om te kijken wat jouw waarheid is.

Alles wat we geleerd hebben op school en in cursussen kwam vanuit één perspectief. De geschiedenisles op school was één verhaal, gezien vanuit één invalshoek. We zijn het gaan geloven als de waarheid maar is het wel de waarheid?

De overtuiging loslaten

Zondag was ik met mijn man en vrienden naar de sauna. Er was er een die 95 graden was. Ik hoorde mezelf zeggen “nou dat weet ik niet hoor of ik dat volhoud, zo heet”. Op dat moment realiseerde ik me dat ik in een concept zat dat me deed geloven dat 95 graden minder lang uit te houden is dan bijv. 70 graden. Bewust stapte ik uit de overtuiging. Het grappige was dat ik als laatste van ons vieren de sauna verliet.

Wat ben je gaan geloven over jezelf?

Jaren lang is er tegen je gezegd dat je beter je mond kunt houden omdat wat jij te zeggen hebt niets voorstelt. Dat je beter niet kunt zingen omdat je vals zingt. Dat je een egoïst bent, dat je geen goede moeder bent, dat je een stoere vent moet zijn, die vooral niet zijn emoties mag laten zien, dat je beter je best moet doen, dat je tekortschiet, dat je …. Vul zelf maar in. En doordat het zo vaak herhaalt is ben je het nog gaan geloven ook. Je hebt het als jouw waarheid aangenomen. Mooi dan om te horen dat je dat helemaal niet bent!

Klein en beperkt

Boeken, cursussen, overtuigingen, ze houden je weg van de werkelijkheid. Ze houden je weg van je ware Zelf. Dat wat je gelooft houdt je klein en beperkt. In deze nieuwe tijd worden we juist uitgenodigd om voorbij dát te gaan. Ons open te stellen voor onbeperkte nieuwe mogelijkheden, waarvan we het bestaan nog niet kennen. Om onze visie te verruimen, ons open te stellen voor het onbekende.

Reina loopt de Camino naar Santiago de Compostella. Het boekje, dat ze als leidraad gebruikt, beschrijft de etappes en de zwaarte van de etappes. Na een aantal dagen merkt Reina, dat als ze de beschrijving over de zwaarte niet leest, ze een hele andere ervaring heeft dan dat wanneer ze het wel leest. In dat laatste geval ervaart ze nl. precies wat er beschreven wordt. Ze is dat gaan geloven waardoor het ook haar waarheid werd.

Een nieuw hoofdstuk

De boodschap die ik elke keer weer krijg is om de concepten op te laten oplossen, de vormen te laten gaan, me te openen voor nieuwe mogelijkheden. Alles wat ik geleerd heb los te laten, alles wat ik denk te weten los te laten. Alsof je een boek pakt en dat open slaat op een onbeschreven nieuw blad. Een nieuw hoofdstuk begint!

Dat kan zelfs zo ver gaan dat je je kunt afvragen of het water van de waterval inderdaad naar beneden valt. In Noorwegen zat ik een tijd naar een waterval te kijken. Toen ik me blik afwendde en weer opnieuw keek, zag ik het water omhoog stromen. Hoe zijn we geprogrammeerd in het aannemen van zaken?

Geloof mij niet!

Dat betekent overigens ook dat je niet moet geloven wat ik iedere week schrijf!
Ook dat onderzoeken of het jouw waarheid is.

Enig idee welke vormen, concepten en overtuigingen jij allemaal wilt loslaten? Door naar binnen te keren kom je bij de rust en stilte in jezelf. Bij dat lege blad van het boek. Het helpt je om helderheid te krijgen over wat losgelaten kan worden omdat het je beperkt in wie je écht bent.

Tijdens het weekend “Naar binnen en bezinnen rond Kerstmis” heb je daar alle ruimte toe. Yoga, meditatie, wandelen, coachingsgesprekken en creativiteit ondersteunen je bij je innerlijk onderzoek.

Ben je erbij?

Voor nu wens ik je een inspirerende, verhelderende en openbarende week toe.
 
Harte groet, 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies