/
Je kunt kiezen wat je denkt en voelt

Je kunt kiezen wat je denkt en voelt

 

Het lijkt misschien dat we geen keuze hebben in wat we denken en wat we voelen.

Gedachten komen en gaan en heel veel gedachten zijn repeterende gedachten die we al minstens 1000 keer voorbij hebben zien komen. De meeste gedachten komen onbewust langs. Ze ontstaan, je neemt ze niet eens waar en ze lossen weer op.

Emoties zijn vaak gelinked aan gedachten. Je denkt aan de ruzie met je tante vorige week en je voelt direct de knoop in je buik.  Het emotionele lichaam is dan verstrengeld met het mentale lichaam. Als je deze verstrengeling loskoppelt, schiet je lichaam niet gelijk in de stress bij een herinnering. Want emoties zijn weer een boodschap naar je lichaam.

Jouw realiteit

Dat wat je denkt en hoe je je voelt bepaalt – door de wet van aantrekking – je realiteit. Of te wel dat wat je uitzendt wordt door het universum gelijksoortig beantwoord.

Marco gelooft in de goedheid van de mens. Hij stuurt zijn boek, verkocht via Marktplaats, al toe, voordat het geld ontvangen is. Zijn fiets staat altijd los voor het huis. Als hij boodschappen heeft gedaan, laat hij met een gerust hart zijn boodschappen achter op de fiets zitten om nog even een andere winkel in te gaan. Zijn gedachte is: “die aardbeiden kunnen nooit zo lekker smaken als je ze oneerlijk uit mijn fietstas hebt gepakt”. Marco zijn realiteit is dat hij de goedheid van de mensen om hem heen ervaart. Mensen waarderen het als hij uitgaat van hun goedheid. Marco voelt zich vrij en onbegrensd.

Tineke werkt in de gezondheidszorg. Ze gelooft dat je op je hoede moet zijn in deze maatschappij. Dat je wordt afgemaakt als je een stap de andere kant op zet. Dat ze het nooit genoeg is wat ze doet, hoe ze het ook doet. Haar gedachte is: “de mensheid is niet te vertrouwen”. Op haar huis heeft ze een alarmsysteem en is beveiligd als een bunker. Haar realiteit is dat ze steeds mensen ontmoet die haar wantrouwen. Die op hun hoede zijn als Tineke in de buurt komt. Tineke voelt zich gevangen en gestresst.

Lagere versus hogere emoties

Dat wat je gelooft en voelt bepalen je uiterlijke leefomstandigheden. Gevoelens van angst, onvrede, weinig zelfvertrouwen, boosheid, haat, verdriet liggen allemaal opgeslagen in de onderste chakra’s. Op lichamelijk gebied vaak in je liezen. Zodra je contact maakt met je hart, wat de toegang is tot je Goddelijke Zelf, kun je hele hogere emoties gaan ervaren. Emoties die je voeden, optillen. Denk aan liefde, dankbaarheid, vreugde, harmonie, innerlijke rust, vrede.

Hoe kies je nu je gedachten en emoties?

Elke keer als er een gedachte voorbij komt die jou of je omgeving beperkt, zeg je stop! Dit is niet wat ik wil denken. En je laat er een nieuwe gedachte voor in de plaats komen, iets wat je wel wilt denken.

Nicki is zich bewust dat ze steeds denkt dat ze tekortgeschoten heeft. Elke keer als deze gedachte voorbij komt, stopt ze de gedachte. Ze laat dan de gedachte “het is genoeg en perfect” opkomen.

Het gevoel bij tekortschieten ervaart Nicki als falen. Elke keer als deze emotie langskomt, laat ze hem even steigeren om hem vervolgens stop te zetten. Ze kiest voor het gevoel dankbaarheid voor wat ze heeft kunnen betekenen in deze situatie. In het begin is dat even oefenen. Naarmate ze steeds vaker deze emotie uitnodigt om omhoog te komen gaat het uiteindelijk vanzelf. Net als fietsen.

Nicki merkt dat, nu ze de beperkende gedachte en emotie consequent stop zet, ze zich anders voelt. Ze voelt zich rustiger, vreugdevoller en heeft meer vertrouwen in zowel zich zelf als de mensen om haar heen.

Wat kies jij om te denken en wat voel je daar dan bij?

Beperking of ruimte

Angst of moed

Verdriet of vreugde

Falen of slagen

Onrust of rust

Chaos of harmonie

Haten of Liefde

Frustratie of acceptatie

Afgescheiden of eenheid

Afwijzing of erkenning

Negeren of gezien worden

Maak jezelf jouw lijst af?

Inspanning

Ja, ik weet het. Dit vraagt om bewustzijn. Dit vraagt om écht alert te zijn op welke gedachten en emoties er langs komen en wat je daarmee wilt. Wil je je nog langer afgewezen voelen? Wil je nog langer denken dat je niet goed genoeg bent? Wil je nog langer denken dat je het niet waard bent? Wil je nog langer denken dat de wereld gevaarlijk is? Wetende dat dit jouw realiteit creëert!

En ja, dat stemmetje in je hoofd zal er alles aan doen om je van die nieuwe gedachten en emoties af te houden. Dat is immers je overlevingsstructuur geweest. Het vraagt dus om een zekere inspanning om jezelf te bevrijden en de nieuwe weg open te leggen. 

Om je te ondersteunen in het laten opkomen van hogere emoties is er maandagavond 29 oktober a.s. een thema meditatieavond “leven in vreugde”. Aanvang 19.30 uur. Investering 25 euro. Duur 1,5 uur. Aanmelden via marion@het-licht.net

Fijne week,

harte groet,

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies