/
Komen gebreken met de jaren?

Komen gebreken met de jaren?

“Dank u wel, mevrouw”. Het maakt me keer op keer weer bewust van de generatie verschillen. Ik wordt als een mevrouw aangezien en wordt aangesproken met u. Ik lach er om en er zit ook iets in mij dat direct reageert met “u is jij hoor”. Mijn leeftijd mag dan wel oplopen, van binnen voelt dat helemaal niet zo.

Dankbaar kan ik contact maken met mijn lichaam, voor wat het allemaal voor me doet en mogelijk maakt. Hoe het signalen afgeeft en hoe ik daar naar luister. Hoe het rustig 25 km op een dag wandelt, hoe energiek het is. Ik kan mijn cellen voelen juichen in mijn lichaam. Tegelijk ben ik me bewust dat dit komt door de aandacht en de energie die ik eraan geef.

Komen gebreken met de jaren?

Is jouw overtuiging dat als je ouder wordt je langzaam aftakelt? Staat het verval bij je aan de deur te kloppen?

Dat wat je gelooft wordt je werkelijkheid. Vanuit het massa bewustzijn is dit geloof zo sterk dat we het als realiteit om ons heen zien gebeuren. Artrose, dementie, staar, minder uithoudingsvermogen, fysieke beperkingen en ga zo maar door.

Hoe kan het dan dat er ook mensen zijn die dik in de tachtig zijn en nog de Mont Ventoux op fietsen. Of denk aan de dame van in de 90 die nog dagelijks haar baantjes zwemt. De man van 85 die nog de Nijmeegse vierdaagse loopt.

Hard je best doen of moeiteloos?

Weet je dat het voor je lichaam helemaal niets uitmaakt of je dagelijks naar de sportschool gaat of in je gedachten die buikspieroefeningen doet. Onderzoek wijst uit dat als je dagelijks je buikspieroefeningen in je hoofd doet, je helemaal voor je ziet hoe je die doet en het eindresultaat voor je ziet, je dezelfde spieren kweekt dan als je ze fysiek doet. Lekker he!

Een mooi voorbeeld daarvan is de vrouw die haar bekken brak. Ze kon niet lopen en had zich ten doel gesteld om twee maanden later weer te kunnen lopen (en dat is snel bij een bekkenbreuk). Terwijl ze op bed lag maakte ze elke dag contact met het beeld en het gevoel dat ze weer liep. Ze zag zichzelf aan het strand lopen, ze voelde hoe blij ze dan was. In haar hoofd liep ze dus weer. En …… ze was er met twee maanden. Maakte weer wandelingen van 10 km op een dag en liep over het strand.
Om je maar bewust te zijn van de kracht van je gedachten.

De invloed van wat je doet

In een wetenschappelijk experiment lieten ze 20 mannen van in de 80 een weekend bij elkaar komen. Van te voren werden zij doorgemeten en werd de leeftijd bepaald. Je ziet dat ook wel op tv (wat is jouw ware leeftijd). Gedurende het weekend werden deze mannen in de setting gebracht van toen ze 60 jaar waren. Ze lazen boeken uit die tijd, kregen tv programma’s te zien uit die tijd, deden spelletjes die ze toen speelden. Ja, deden zelfs de sport uit die tijd. Resultaat na één weekend: zowel op fysiek, emotioneel als mentaal niveau werd een veel jongere leeftijd gemeten.

Vraag jezelf dus eens af of je meegaat in de overtuigingen die op leeftijd rondom je hangen? Hoe kleed je je bijvoorbeeld? Een prachtig voorbeeld vind ik van de  80-jarige Nina die in een spijkerbroek met scheuren loopt. Geef je haar 80 jaar? Echt niet!

Is 80 jaar oud?

De overtuiging dat ons lichaam zo’n 80 jaar meegaat is ook een hele sterke. Hoe zou je leven eruit zien als je gelooft dat je lichaam wel 150 jaar mee kan? Misschien moet je er wel helemaal niet aan denken of zo oud te kunnen worden. Het is mogelijk! Alles hangt samen met ons geloofssysteem.

Nu ik in de vijftig ben, merk ik dat de gesprekken met mensen ook over andere zaken gaan.
Hoe lang “moet” jij nog tot aan je pensioen? En als ik met pensioen gaan dat ga ik me dromen waarmaken. Is het je wel eens opgevallen hoeveel mensen naar hun werk “moeten”. Weet je wel hoeveel energie dat vreet, 5 dagen per week iets moeten wat je niet wilt. En wat zie je dan veel gebeuren? Mensen hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, willen gaan genieten en worden ziek en komen te overlijden.

Keer naar binnen

Pluk dus de dag, geniet van dit moment, NU, doe de dingen waar je blij van wordt en voel hoe weldadig dat voor je lichaam is. Maak contact met je lichaam, luister naar wat het je te zeggen heeft, voel de dankbaarheid. En ja, ook nu weer, dat vraagt om een bewuste keuze te maken. Om tijd te maken voor dit contact, om dagelijks naar binnen te keren, uit de ratrace tijd maken voor jezelf,  en om te kiezen voor een andere overtuiging naar je lichaam.

Tijd voor jezelf en je lichaam

Tijdens de milde vastenweek heb je alle ruimte om heel bewust contact te maken met je lichaam. Om de taal van je lichaam te verstaan. Te voelen en waar te nemen wat het nodig heeft aan voedsel. Zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Gedurende de week wordt er wel gegeten. Het voedsel is helemaal afgestemd op dat wat jouw wezen nodig heeft. En dat allemaal in de schoonheid van het Sloveense landschap. Gaat je hart hier sneller van kloppen? Kijk dan op https://www.het-licht.net/milde-vastenweek-in-slovenie/.

Voor nu wens ik je een fijne week.

 Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies