We identificeren ons met dát wat we zijn gaan geloven, over wie we zijn. De overtuigingen die we aangenomen hebben door onze ervaringen. De overlevingsstrategieën die we onszelf aangemeten hebben. Patronen als arrogantie, verlegenheid, je terugtrekken, je kleiner voordoen, jezelf overschreeuwen, alles beter denken te weten.
Gewaarzijn
Emoties worden vaak uitgedrukt als “ik ben verdrietig, ik ben blij. Vervolgens komt er gelijk een uitleg over die emotie. Waarom en hoe die is ontstaan. Weg van het gewaarzijn, weg van wie je bent. Het mentale heeft de overhand.
Inmiddels ken je mijn visie denk ik wel, dat je je emoties niet bent. Het zijn onpersoonlijke energieën die rondom ons draaien, net als satellieten rondom de aarde. Je hebt ze waargenomen en door je verhaal heb je ze toegeëigend, jezelf ermee geïdentificeerd. Maar je bent het helemaal niet! En je buurvrouw is dat ook niet.
Geen uitleg meer
Als oefening kun je je ogen even sluiten en je gewaarworden hoe je hier nu zit. Zonder uitleg, zonder woorden. Voel je wat dat doet op alle gebieden van je energieveld? Dus zowel fysiek, emotioneel als mentaal.
De buitenwereld en identificatie
Ook de buitenwereld heeft een rol gespeeld in de identificatie.
Jolanda heeft haar hele jeugd te horen gekregen dat ze lelijk is. Als kleuter had ze worstenhandjes, op de basisschool te grote voortanden en op de middelbare school werd haar gezegd dat ze te kleine borsten had. Het negatieve beeld dat Jolanda over zich zelf gevormd heeft is het beeld dat anderen van haar hadden.
Beperking door de beelden
Bart organiseert een feest en heeft een bepaald beeld over hoe dat feest eruit zou moeten zien. Door dat beeld is er weinig ruimte voor – go with the flow – en wat het Goddelijke Zelf in wil brengen in het feest. Het feest voldoet niet aan het beeld van Bart. Resultaat is dat hij zich ongemakkelijk, gefrustreerd en ontevreden voelt.
Het hebben van beelden beperkt je dus in het zijn van wie je wel bent. Bart zijn essentie kent namelijk geen gefrustreerdheid of ontevredenheid. Bart zijn essentie IS.
Als je uit de verhalen stapt, uit je slachtofferschap stapt, dan kom je meer en meer bij het gewaarzijn van je emoties en je gedachten. Zonder uitleg. Je merkt dan dat emoties en gedachten komen en gaan, zonder dat ze aan je vast blijven kleven. Zonder dat ze je naar beneden halen. Dat jouw geluk van niets of niemand afhankelijk is. Dat het niet uitmaakt hoe en óf een ander reageert. Jouw essentie IS geluk.
Loslaten
De volgende stap is dus ook de beelden los te laten. De beelden die op jouw geplakt zijn en óók de beelden die jezelf aanhoudt.
Zodra je iemand ontmoet of in een bepaalde situatie terecht bent gekomen, heb je al een beeld gemaakt. Je denkt dat dat de waarheid is. Maar is dat wel zo? Zijn jouw beelden wel de waarheid of is dat de illusie die doorgeprikt mag worden?
Door de verhalen en beelden los te laten, laat je los wat je niet bent. Je komt steeds gemakkelijker bij dat wat je wél bent. Puur energie dat onophoudelijk stroomt. Jij als bewustzijn dat via jouw fysieke lichaam de wereld in wil stromen. Je wordt je gewaar van de kwaliteiten die die energie in zich draagt. En dan kom je uit bij je ware Zelf. Bij dat wat je wérkelijk bent.
Volgende stap
Tijdens de meditatie “Trouw zijn aan jeZelf” hebben we hier volop aandacht aan besteed. In de eerstvolgende thema meditatie “Loslaten en opruimen” op 1 en 2 oktober, zullen we nog dieper op dit thema ingaan. Vanuit de energie van het Goddelijke Zelf gewaarworden wat je nog gelooft over wie je bent, je gewaarworden van de beelden die je aanhoudt en jezelf bevrijden van dat wat je niet bent. Zodat je steeds meer en meer je ware Zelf uit kunt gaan drukken hier op aarde.
Als je mee wilt doen, kun je je hier opgeven.
En als uitnodiging voor deze week. Sta er eens bij stil hoeveel overtuigingen en beelden je erop na houdt. Je zult er verstelt van staan hoe ons leven aaneengeregen is van verhalen en beelden. Elke keer vraagt het weer om een stop! In het gewaarzijn.
Ik wens je een fijne mooie nazomerse week toe.
Tot zondag,
Harte groet,