/
Mentale en emotionele balans creëren

Mentale en emotionele balans creëren

Je denkt aan een vervelende gebeurtenis uit het verleden en je voelt je direct weer verdrietig. Ook andersom. Je ervaart een sensatie waarop je de plakker verdriet hebt geplakt en je denkt direct terug aan die gebeurtenis met alle verhalen die je er van gemaakt hebt.

Vicieuze cirkel

Het mentale veld en het emotionele veld zijn heel vaak verweven met elkaar. Hierdoor beweeg je continu in een vicieuze cirkel en kom je niet bij de innerlijke rust en vrede in jezelf.

Door het mentale veld en het emotionele veld te ontwarren (je kunt het letterlijk zien als touw dat in elkaar vervlochten zit) kun je die vicieuze cirkel doorbreken. Dan is je emotionele veld een stromend energie veld. Je ervaart sensaties die komen en gaan zonder dat het je van je padje brengt. Het zijn meer de richtingaanwijzers.

Als je je mentale veld ontrafelt van het emotionele dan kun je observeren welke gedachten er komen, zonder daar iets aan toe te voegen of vanaf te halen. Gedachten als stroom van energie.

Mentale rust

Hoe meer je je gedachten observeert, zonder er iets aan toe te voegen, hoe rustiger het wordt in het je hoofd. Jij reageert namelijk niet meer op die mannetjes van de muppets die voortdurend wat de klagen hebben.

Emotionele rust

Hoe meer je emoties waarneemt als sensaties, zonder er uitleg aan te geven, hoe kalmer de stroom kan worden. Bij het woord “verdriet”of “boos” hebben we al een beeld, een plaatje. Kijk eens of je met je aandacht bij de sensatie kan zijn die door je heen gaat, zonder er een plakker op te plakken en zonder het vast te houden. Je zult merken dat de sensatie komt en gaat. De emotie komt en gaat. Eigenlijk kun je dan niet langer dan 1 minuut of zo de sensatie voelen. Dan is hij al weer vertrokken. Zodra je er uitleg aan gaat geven, zet je het vast.

Wat heb je allemaal vast gezet?

Vastzetten is vasthouden aan je verhalen, aan je overtuigingen. Het is ook telkens weer hetzelfde denken. Weet je hoe vaak je dezelfde gedachten denkt? Ik weet de cijfers zo niet maar het is enorm veel. Dusssss…. Denk groots, denk nieuw, denk in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, denk vanuit je hart, denk voor het groter goed van allen, denk in gelijkwaardigheid, denk in vertrouwen. Ja, echt. Je hebt een keuze wat je denkt. Dus als er een gedachte opkomt die onmiddellijk de verbinding zoekt met je emotionele veld en jouw energie naar beneden haalt. STOP! Hoe draai je het om. Wat kun je er voor in de plaats stellen?

Vastzetten is ook gehecht zijn aan bepaalde emoties. Aan welke emotie ben je verslaafd geworden? Dat kan stress zijn maar bijvoorbeeld ook een gevoel van slachtofferschap. Hoe is het om die emotie los te laten? Voel maar dat dat direct doorwerkt op je fysieke en mentale veld.

Dan kun je dus ook komen bij die staat van jezelf gewoon gelukkig voelen zonder reden.

Hoe kom je nu tot die balans?

Door je aandacht naar binnen te brengen en niets te doen. Je wordt je alleen maar gewaar wat er door jou heen beweegt. Gedachten die komen en gaan. Emoties die komen en gaan. Je doet niets. Je ademt in en uit en je volgt de energie. Door het volgen van je ademhaling wordt het rustiger in je hoofd en komen ook je emoties tot rust. Als je hier dagelijks tijd voor vrij maakt zul je merken dat er steeds meer balans komt in jou. Steeds meer rust en innerlijke vrede.

Succes!

Harte groet,

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies