/
Mogen zijn wie je bent

Mogen zijn wie je bent

Lilian komt bij me met ernstige vermoeidheidsproblemen. Ze is een vrouw die zich bescheiden opstelt. Heeft er altijd de behoefte aan om eerst de kat uit de boom te kijken. Om af te tasten hoe iemand op haar reageert. “Altijd is er de angst dat ik afgewezen word op wie ik ben”, vertelt ze me. We gaan terug naar het moment waarop dit is ontstaan. Tijdens haar jeugd nam Lilian meer waar dan haar fysieke ogen zagen. Ze zag het grotere plaatje. Hoe dingen ontstonden, hoe mensen daarop reageerden en hoe vaak het niet klopte wat mensen zeiden ten opzichte van wat ze deden. Als ze daar – in haar onschuld – iets over vertelde, kreeg ze te horen dat ze haar mond moest houden. Dat ze het bij het verkeerde eind had.

Op de lagere school werd ze naar huis gestuurd nadat ze aan de – lachende – juf had gevraagd waarom ze zo verdrietig was. De overtuiging die ze toen heeft aangenomen is dat ze niet goed is, dat ze slecht is en dat ze haar mond moet houden. Tijdens de sessie blijkt hoe haar innerlijk weten, haar verfijnde waarneming staat te trappelen om weer tot uitdrukking gebracht te worden. Ze merkt op dat het voortdurend op haar hoede zijn en het inhouden van haar kwaliteiten haar bakken energie vergt. Volop tijd dus om zichzelf te bevrijden en te voelen dat ze helemaal mag zijn wie ze is.

De behoefte aan goedkeuring

En dit is nog maar één voorbeeld. Wellicht herken je in jezelf ook een stuk dat er niet mag zijn. Je acties kunnen dan bestaan uit please-gedrag. Een schreeuw naar de buitenwereld met de vraag om je te zien wie je bent. Je behoefte om goedkeuring, aan lof, aan erkenning zijn aspecten van het ego, die jou niet brengen waar je naar op zoek bent. Voor het ego is het nooit genoeg. Geen enkel compliment volstaat. Geen enkele goedkeuring is voldoende om jou te laten zijn wie je bent. Bovendien spiegelt de buitenwereld jou exact waar je jezelf nog afkeurt. Interessant om te onderzoeken welke opmerkingen van anderen over wie je bent jou raken. Kijk daar eens naar. Wat geloof jij op dat gebied?

Hoe kom je dan bij de innerlijke rust en het gevoel, het weten dat je helemaal mag zijn wie je bent?

Jij bent veel groter dan je fysieke lichaam. Jij bent één groot veld van licht, van puur bewustzijn. Ben jij je bewust van je licht, van je schittering? Sluit je ogen maar eens en breng je aandacht naar binnen. Hoe neem jij je licht waar? Zie, voel, ruik, of op welke manier dan ook, jouw licht, de helderheid, de schittering en de straling. En of het nu groot of klein is, het hoeft niet te veranderen. Het is helemaal goed zoals het nu is. Vraag het licht, of je dat nu waarneemt of niet, jou te tonen waar jij in je leven niet mag zijn wie je werkelijk bent. Van wie niet, in welke situaties niet? Mag je van jezelf helemaal jezelf zijn? Laat de oordelen maar helder worden, de oordelen van de buitenwereld die de oordelen van jezelf weerspiegelen.

Nodig nu je licht uit, je hoeft niet te duwen of te trekken, om door dit gebied en door deze oordelen te stralen. Merk maar wat er gebeurt als jouw essentie door de ego-aspecten straalt. Merk die krachtige, stralende oplossende kracht van jouw licht en voel de vrede en de innerlijke rust die dat met zich meebrengt. Je bent een goddelijk perfect wezen, helemaal bedoeld zoals je nu bent, met alles wat er is. In dit licht mag je gewoon helemaal zijn wie je bent. Sterker in dit licht kun je niet eens níet zijn, wie je bent.

Cadeau voor jezelf en voor anderen

Het mooie van het laten oplossen van deze ego-stukken is dat dat niet alleen bevrijdend voor jezelf werkt maar dat het tevens een cadeau voor je omgeving is. Jouw schreeuw om aandacht, jouw graaien naar complimentjes en goedkeuring stopt en geeft ook bevrijding voor de ander. Die hoeft immers niet langer jouw ego te behagen. (Hoewel dat ook een keuze is.)

Chaos

Een ander aspect wat ik hier nog wil benoemen, is het feit dat ondanks alle chaos in de wereld, jij gewoon jeZelf mag zijn. In dat licht, jouw essentie, kun je jeZelf waarnemen als rustig, vredevol, vreugdevol, begripvol, liefdevol, moedig etc. Het ego zou je kunnen laten geloven dat dat slecht is. Dat je jezelf toch vooral angstig of verdrietig moet voelen in een bepaalde chaotische of verdrietige situatie. Zodra je dat merkt: stop! Terug naar je licht. Van daaruit heb je je medemens veel meer te bieden dan vanuit de illusie van het ego.

Ik wens je een wondermooie ontdekkings- en bevrijdingstocht toe in het ontdekken dat JIJ de kracht bent in het mogen zijn wie je bent (en niemand anders).

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies