/
Tijd voor jezelf nemen: een luxe?

Tijd voor jezelf nemen: een luxe?

Remon kwam bij mij voor een sessie. Remon werkt als zelfstandige en heeft een druk bestaan. Hij zegt “het lijkt alsof ik mezelf voorbij loop”. Ik heb behoefte aan rust, aan ruimte en tijd voor mezelf. Daar voel ik me schuldig over naar mijn gezin. Alsof zij niet goed genoeg voor mij zijn. Tijdens de sessie voelt Remon – in contact met zijn Goddelijke Zelf – dat schuld hier helemaal niet speelt. Dat hij juist zijn gezin een cadeau geeft als hij ruimte voor zich zelf schept. Dat zaken helder kunnen worden en de verbindingen dieper kunnen worden ervaren.

Herbronnen

Zoals ik vorige week schreef heb ik vorig weekend in een hutje op de hei gezeten. Tijd voor mezelf nemen is mij niet onbekend. In het alleen zijn kan ik de liefde voor de mensen om mij heen ervaren. Kan ik duidelijk en helder zien wat men voor mij betekent. Kan ik de liefde voor mezelf voelen en ervaren hoe goed ik het heb met mezelf. Tijd voor mezelf nemen is ook even niets hoeven. Geen agenda, geen verplichtingen, geen was, geen zorgen voor. Werkelijk even herbronnen.

Herzien

Vorige week heb ik er de tijd voor genomen om te kijken of het nog klopt wat ik doe. Word ik nog wérkelijk blij van wat ik doe, of doe ik het vanuit een soort automatisme. Zo fijn, om een volledig Ja te voelen naar relaties en activiteiten en helder te krijgen wat klaar is of wat verandering vereist. Alles verandert voortdurend en dat vraagt dus om herziening.

In hoeverre herzie jij je activiteiten en je relaties?

Omdat alles voortdurend verandert, vraagt het om je steeds af te vragen of dingen nog kloppen. Dat kan zelfs gaan over voornemens die je ’s morgens gemaakt hebt en die ’s middags niet meer kloppen. Voordat je aan een nieuwe activiteit begint kun je even stil staan bij de vraag of het klopt wat je gaat doen.

Ieder jaar hebben wij een vriendendag. Ieder jaar neemt iemand anders de organisatie op zich. Dit jaren waren wij, samen met een bevriend koppel, aan de beurt. Voor mij was het belangrijk om eerst eens te inventariseren hoe iedereen erin staat. Zeggen we echt Ja tegen elkaar, of komen we weer bij elkaar omdat we dat nu eenmaal al jaren zo doen. Hoe fijn is het dan om te horen dat we er met elkaar echt voor gaan. Super.

Uit de comfortzone

Ja, soms is het confronterend om de uitslag onder ogen te zien. Het vraagt om eerlijk naar jezelf en de ander te zijn. Het is comfortabel om vast te houden aan het bekende. Bij het niet weten wat het nieuwe brengt, voelen veel mensen zich ongemakkelijk. Juist het niet weten biedt zoveel verrassingen. Je laten verwonderen over wat het universum allemaal voor jou in petto heeft. Ik noem het vaak sinterklaasavond. Een berg pakjes en je weet nog niet wat er in zit. Voel je de nieuwsgierigheid?

Uitlijning

In het herzien, lijn je jezelf uit op je hoogste pad. Je verandert continu en door vast te blijven houden aan het oude, blijf je ook in de oude energiepatronen zitten. Doordat je zelf ook weer bent gegroeid, verder bent ontwikkeld, vraagt dat aanpassing van je activiteiten.

Om tijd voor jezelf te nemen hoef je niet persé in een hutje op de hei te gaan. Er zijn talloze manieren hoe je dit kunt doen. Denk aan een dagje sauna. Aan het maken van een strandwandeling. Een fietstocht door het bos of het maken van een moodbord. Meditatie is een krachtige manier om jezelf uit te lijnen en biedt je de mogelijkheid om dingen helder te krijgen. Het helpt je in te steken op de hoogst mogelijke energie voor jou en je omgeving op dat moment. 

Weet jij wat jou ultieme manier is?

Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat ik samen met mijn moeder op vakantie ging. Onze kinderen zaten nog op de basisschool. De reacties bij de schoolpoort waren in de trant van  “oh, dat zou ik ook zo graag willen, maar …. dat vindt mijn man nooit goed” of “wie zorgt er dan voor de kinderen”. Voor mijn man en mij is het nooit een discussiepunt geweest en beiden vinden we het fijn om periodes alleen te zijn of er alleen op uit te trekken.

Schuldgevoel

Met name veel vrouwen vinden het lastig om hun gezin “achter” te laten. Om de “zorgen voor” rol los te laten. Iemand zei me eens: “als ik voor mijn werk een week weg moet is dat geen enkel probleem. Als ik echter voor mezelf een week weg wil, voel ik me daar schuldig over”. Interessant hè.

Is tijd voor jezelf nemen volgens jou een luxe? Volgens mij niet, is het meer een basisbehoefte. Ik laat je graag ervaren dat het weldadig is voor zowel jezelf als voor de mensen rondom je. Dat het een basis is om er voor de ander volledig te kunnen zijn. Je kunt tenslotte pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Ja zeggen tegen jezelf.

In dat kader kun je donderdag a.s. meedoen met de workshop “de wonderbaarlijke kracht van Ja zeggen”. Een dag helemaal voor jezelf om jezelf uit te lijnen, dingen helder te krijgen en JA te zeggen tegen jezelf en tegen dat wat er is. Je zult innerlijke rust en vrede gaan ervaren, uit de strijd naar volledige acceptatie van dat wat er is.

Voel je het kriebelen? Meld je dan aan via https://www.het-licht.net/de-wonderbaarlijke-kracht-van-ja-zeggen/

Misschien wil je liever in een individuele sessie met mij  kijken hoe je jouw ultieme “tijd voor jezelf” kan vormgeven. Van harte welkom! 

Fijne week.

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies