/
Voor wie doe je het?

Voor wie doe je het?

Poetsen

Op mijn ochtendwandeling kwam ik een man tegen met zijn kleine kinderen. Hij vertelde me dat hij naar buiten ging omdat zijn ouders op bezoek kwamen. Zijn vrouw was nu als een gek het huis aan het opruimen en aan het poetsen. Ik dacht bij mezelf: “Hé voor wie komen ze? Voor jullie of voor je opgeruimde huis?”.  Voor wie ben je zo hard aan het poetsen? Kan natuurlijk voor jezelf zijn; mooie reden om de boel weer eens door te werken. Maar, een leuke vraag, niet?

Schijnbevestiging

Voor het ego is het vaak belangrijk wat de buitenwereld ervan vindt. Het geeft een soort schijnbevestiging dat je het goed doet. Dat je goed bent als wie je bent. Dat je hard je best doet en dat het wel wat voorstelt wat je doet. Heb je daar de bevestiging van de buitenwereld voor nodig? Of kun je in jezelf ervaren dat je geliefd wordt omdat jij bent wie je bent?

Jaren geleden werkte ik op een notariskantoor. Er was een verhuizing gaande en ik was degene die dat begeleidde. Keurig schema opgemaakt zodat iedereen zo lang mogelijk kon doorwerken en zo snel mogelijk zijn plek weer kon innemen. Totdat één van de notarissen op de dag van de verhuizing zei: “mijn kamer eerst”, waarmee het hele plan in duigen viel. Het werd mij in een flits heel duidelijk. Voor wie loop ik hier eigenlijk de benen onder mijn kont vandaan? En tegelijk: “bedankt meneer de notaris, deze actie had ik nodig om de stap te zetten om te gaan”.

Inperking van je vrijheid

Veel activiteiten die we ondernemen zijn gebaseerd op oude gedragspatronen. Kloppen die patronen nog wel bij wie je nu bent? Als je alert bent kun je zomaar ontdekken dat je iets doet omdat je aardig gevonden wilt worden. Je zit misschien in een situatie dat je gezien wordt in wat je doet. Niets mis mee. De vraag is alleen of je het nodig hebt én of je er blij van wordt. Realiseer je dat je in een afhankelijkheidsrelatie zit als het belangrijk voor je is. Dat beperkt je vrijheid enorm. Bovendien vreet het energie als je constant bezig bent om het de ander naar zijn zin te maken of door een ander te worden gezien. Als ik doe waar ik blij van wordt dan leef ik mijn hoogste potentieel. En dat heeft dus helemaal niets met egoïsme te maken. Ik kan namelijk heel goed iets voor een ander doen, omdat ik dan diep van binnen voel dat ik die ander graag wil ondersteunen. En dat is heel wat anders dan dat ik dat doe omdat ik vind dat het zo hoort, of dat het moet. Dat voelt die ander direct (en ik ook).

Vraag jezelf eens af of je je ding doet omdat je er blij van wordt of dat je denkt dat het niet anders kan? Dat het zo hoort? Dat men het van je verwacht?

Betty haar zwager is jarig. Ze voelt geen enkele impuls om naar de verjaardag te gaan. En dan komt dat stemmetje van het ego. Ja maar het is wel je zwager. Kun je niet maken, ze komt ook altijd bij jou. Ken je die stemmetjes? Ik heb liever mensen op mijn verjaardag die komen omdat ze echt graag bij mij willen zijn dan dat ze denken dat dat van mij moet. En misschien is het wel het grootste cadeau van Betty wat ze haar zwager kan geven. Want wat doet het met hem of met haar zus als ze niet komt? Welke bewustzijnsprocessen zet dat weer in gang?

Het leven is stromend en vrij 

Omring jezelf met mensen die het hoogste in jou naar boven halen. Laat jezelf geïnspireerd worden. Geniet ervan, puur omdat het leven zo bedoeld is.

Afgelopen week had ik een gesprek met iemand die zei “ja maar het zijn al vrienden vanaf mijn jeugd”. Op zich heb ik niets meer met ze maar ik kan ze toch zomaar niet aan de kant zetten”. “Ik wil ze geen pijn doen”.

In dit soort situaties zeg ik altijd lachend dat ik dat wel een beetje arrogant vindt. Dat jij denkt dat je een ander pijn kan doen. Het is namelijk helemaal aan de ander hoe die erop reageert. In dit geval zou het bijvoorbeeld ook heel veel ruimte kunnen geven aan beide partijen. Denkt de andere partij ook, oh eindelijk, ik hoef niet meer.

Mensen komen en gaan in je leven. Ze dienen allemaal een doel. In de stroom van het leven kun je ze verwelkomen en weer loslaten. De één komt voor een korte tijd in je leven. De ander blijft een leven lang.

Mocht je met dit thema aan de slag willen kun je de meditatie “Voor wie doe je het” hier https://www.het-licht.net/meditatie-downloads/ downloaden.

Ik wens je een bevrijdende week toe.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies