/
Waar loop je voor weg?

Waar loop je voor weg?

Waar loop je voor weg?
 
Elvira is een jonge meid die een afspraak bij me heeft gemaakt. Ze vertelt me waar ze allemaal tegen aanloopt in haar leven en wat haar belemmert in haar geluk. Ze voelt zich down en ze begrijpt niet waar het vandaan komt. Als ik intune op haar, zie ik haar steeds weglopen. Tijdens de sessie stel ik die vraag dan ook aan haar. Waar loop je voor weg? Ja, dat klopt “ik loop weg voor mijn gevoel, ik ben bang voor de pijn”. Samen gaan we op onderzoek en openen we stap voor stap de deur naar haar gevoel. Ze voelt zich veilig om het toe te laten en ze ontdekt dat, nu ze het gevoel toestaat, de heftigheid al snel afneemt. We kijken naar een aantal situaties waarin ze figuurlijk is weggelopen en hoe die situaties keren als ze haar gevoel toelaat en omarmt. Verrast ontdekt ze dat er geen reden is om weg te lopen en hoe bevrijdend het is om te uiten wat het met haar doet. Ze voelt respect voor zichzelf, eigenwaarde en ook ruimte naar de anderen die bij de situaties betrokken zijn.

Bang voor de emoties

We komen in ons leven in situaties terecht die soms zo pijnlijk zijn dat we ons zelf afsluiten om het werkelijk te voelen. Om het toe te laten. Bang voor de emoties. Bang om van ons padje te raken. We schieten in onze overlevingsstructuren vanuit het reptielenbrein. Oude beschermingsmechanismes die we ooit eens hebben aangenomen. Dit zal me niet meer gebeuren. Op slot. Bevriezen. Je hebt het gedrag vaak aangemeten toen je jonger was. Dat is geweest. Jij bent nu wie je bent, met al je wijsheid en levenservaring. Je loopt weg voor je gevoel omdat het in het verleden gewoon niet veilig was om je gevoel toe te laten. Omdat je er bijvoorbeeld op afgewezen werd, omdat je belachelijk gemaakt werd of omdat het werkelijk levensbedreigend was.

Het is oud

Elke keer reageer je nog vanuit je oude overlevingsstructuren omdat de ervaring van toen opgeslagen ligt in je celgeheugen. Dat vraagt om dat innerlijke deel in jou bij te praten en – heel belangrijk – je celgeheugen schoon te maken. Dan kan er nieuwe informatie in je cellen komen. Het oude is geweest. Het is klaar. Het is nu. En in dat oneindig bewustzijn dat je bent, kun je gaan voelen dat je veilig bent.

Chaos creëert nieuwe orde

Ook al is het chaos rondom je. In deze tijd van het grote wakker worden zul je steeds meer het verschil in energie gaan ervaren. Zo kun je in een straat leven waar aan de ene kant mensen in grote chaos leven en aan de andere kant van de straat het er harmonieus en in de stroom aan toe gaat. Chaos creëert nieuwe orde. Soms is het nodig om eerst chaos te ervaren zodat je je los kunt maken van oude patronen en overlevingsstructuren. Dat zie je ook in de wereld rondom je gebeuren. Oude structuren vallen om. Eerst is er dan chaos om uiteindelijk tot nieuwe initiatieven te komen. Denk aan de gezamenlijke inkoop van energie. Aan de toename van zzp’ers. Aan de creatie van woongemeenschappen.

Loslaten van oude structuren

Zelf voel ik dat het belangrijk is om ruimte te geven aan al die oude structuren en overtuigingen die ik tot me heb genomen. Om ze te laten gaan. Om ze los te laten. Wat vorige week mijn waarheid was, kan nu dus alweer heel anders zijn. Mezelf te openen voor het nieuwe in plaats daarvan ervoor weg te lopen, uit angst voor het onbekende. Met nieuwsgierigheid en verwondering het nieuwe te verwelkomen.

Dementie

Het thema brengt me ook bij dementie. De verwachting is dat steeds meer mensen hiermee in aanraking zullen komen. Zelf of in hun omgeving. Voor mij is dementie een ruimte die gecreëerd wordt om dát wat te pijnlijk was in het leven nu te verwerken. Vaak zie je mensen met dementie gedrag vertonen waarvan ze in hun leven juist het tegenovergestelde hebben laten zien. Dat wat niet geleefd mocht of kon worden, komt dan in alle volheid naar buiten. Een healingproces. Iemand met dementie loopt niet meer weg voor dat wat er is. Waar hij vroeger uit beleefdheid de appeltaart opat, kan hij onverbloemd zeggen dat hij hem niet lekker vindt en het niet opeet. De puurheid die naar boven komt. Zelf merk ik telkens weer dat ik daar zo blij van wordt. Die puurheid die geleefd wil worden en geuit wordt.

Stress verminderen

Wat wil erin jou bevrijdt worden? Waar loop je nog voor weg wat gevoeld wil worden? Onbewust creëert het weglopen voor je gevoel stress in je hele systeem, met alle gevolgen van dien. Dus pak jezelf eens bij kop en kont. Neem de tijd voor jezelf. Bevrijdt jezelf van oude ballast. Kom in die puurheid. Maak er je prioriteit van omdat het alles te maken heeft met je welzijn, je levensgeluk, je vrijheid.

Als je begeleiding daarbij nodig hebt (blinde vlekken zijn altijd moeilijk te doorgronden) dan weet je me te vinden. Een afspraak is zo gemaakt.

Ik wens je een fijne week toe.
 
 Harte groet,
 
PS de stiltemiddag van 23 februari a.s. geeft je alle gelegenheid om contact te maken met daar waar je voor weg loopt. Om het te doorvoelen en naar je hart te brengen zodat het kan transformeren. Meedoen? Meld je dan hier aan

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies