/
Wat de Canadese Rocky’s mij lieten zien

Wat de Canadese Rocky’s mij lieten zien

Niets is wat het lijkt

Gisteren reden we door een gebied in de Rocky Mountains waar we tien jaar geleden ook geweest zijn. Een enorm gebied dat door bosbrand is verwoest. Kilometers lang staan de verbrande boomstammen nog rechtop. Ik herinner me nog heel goed het beeld van 10 jaar terug. Tussen al die verbrande boomstammen groeide een plantje met een roze bloem. Ze noemen het hier fireweed. Het is het eerste plantje dat weer opkomt nadat een gebied is afgebrand. Voor het fireweed is het nog te vroeg in het seizoen. Nu viel het me op hoe er tussen de verbrande boomstammen nieuwe dennen groeien. Niets aangeplant. Puur natuur. Zo’n brand lijkt desastreus en toch….. Het afgebrande gebied biedt een voedingsbodem voor nieuwe planten en andere dieren. 

Veerkracht, levenskracht en herstellend vermogen

De Rockys lieten me de enorme veerkracht van de aarde zien. De levenskracht die naar buiten stroomt door de nieuwe bomen die opkomen, de lawines en het water. Onder de enorme pakken sneeuw stroomt het water moeiteloos door. Wat een kracht. Het opende mijn gewaarzijn weer op een nieuw niveau. Wat zit het leven toch prachtig in elkaar. Iets wat in eerste instantie vernietigend lijkt heeft een nieuwe levengevende uitwerking. Het liet me ook zien hoe de levenskracht gewoon zijn weg zoekt. Zonder tussenkomst. Het komt tot uitdrukking. En zo zit het ook met ons. Ook onze levenskracht wil tot uitdrukking worden gebracht. Denk eens aan hoe je nagels groeien, je haren. Hoe je hart klopt, je lever functioneert. Is het niet een groot wonder hoe de levenskracht door ons heen stroomt en ons telkens weer doet vernieuwen? Ik weet niet de exacte cijfers maar je cellen vernieuwen zich continu. Je bent steeds weer “nieuw”.  Je lichaam is steeds weer de tempel om die levengevende kracht door je heen te laten stromen.

De kracht van je gedachten

Verwonderd en dankbaar liep ik gisteren door dat gebied. Me opeens heel gewaar van de veerkracht, het zelfherstellend vermogen en de schoonheid van dat wat leven heet. Onze overtuigingen hangen samen met de manier waarop ons lichaam haar zelfherstellend vermogen kan inzetten. Dat wat we geloven zien we om ons heen gebeuren. De mate waarin we ons lichaam ondersteunen in haar zelfherstellende vermogens en haar veerkracht zal ertoe bijdragen dat dit via ons lichaam  sterker tot uitdrukking kan worden gebracht. Geef jij je lichaam alle ruimte om zich zelf te herstellen? Wat zijn jouw overtuigingen, meningen, concepten en ideeën op levenskracht en flexibiliteit? Op veerkracht en schoonheid?

We zijn zoveel groter dan we denken dat we zijn. Onze kracht is zoveel intenser dan we tot nu toe hebben ervaren. En ja, we zijn in evolutie. We worden ons steeds meer bewust van onze oneindige staat van zijn, van onze grootsheid.

De natuur als spiegel van je ziel

Wat de Rocky’s me nog nog meer lieten zien? Aan de ene kant hoe wij als fysieke wezens zo nietig zijn. We maken het aardse leven zo enorm belangrijk, terwijl het maar een speldenprik is van wie we werkelijk zijn. En dat laten de Rocky’s me dus ook zien. De grootsheid van de bergen weerspiegelen mijn zijn. De natuur als spiegel van je ziel Wat is het een cadeau om mezelf op deze manier weer verder te ontdekken en uit te drukken.

Ik nodig je van harte uit om op deze manier je te verbinden met de natuur. Wat laat de natuur joú allemaal zien? Wat heeft die kabbelende beek je te vertellen? Wat roept het bloeiende tulpenveld je toe? Of die afgebroken tak die dwars op het wandelpad ligt? Je zult versteld staan van wat de natuur jou allemaal laat zien. Laat je verrassen en geniet ervan.

Tot volgende week.

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies