/
Wat er gebeurt als je niets doet – en dat is meer dan je denkt

Wat er gebeurt als je niets doet – en dat is meer dan je denkt

In de cursus Awakening your Light Body die ik geef, worden de deelnemers uitgenodigd niets te doen en alleen maar de energie te volgen. Niets te willen veranderen alleen volgen hoe de energie van moment tot moment verandert. In alle overgave drijven op de energie. Dat kan best lastig zijn, omdat we zo gewend zijn om gelijk in te grijpen. Om het zo te vormen zoals we denken dat het zou moeten of dat het beter zou zijn. Door te observeren, waar te nemen, jezelf over te geven, volg je de stroom (van het leven).

Peter zit met burn-out klachten thuis van zijn werk. Hij voelt zich snel draaierig, kan zich moeilijk concentreren, heeft weinig energie en heeft langs van angstaanvallen. Samen onderzoeken we hoe hij zich met de situatie heeft geïdentificeerd. Van ik ben bang naar ik voel angst. Waarnemen hoe de angst door hem heen gaat, er vanaf een hoger level naar kijken en te voelen dat hij het niet is. Dat het hem alleen iets duidelijk wil maken. Emoties zijn de wegwijzers en vaak zijn we zo bang voor de kracht ervan. Samen doen we ademhalingsoefeningen. Oefeningen die ervoor zorgen dat je hart en je brein coherent bewegen. Dat ontstresst je lichaam en je komt in dat vredige stille gevoel in jeZelf.

Een paar weken later ontmoet ik Peter. Hij vertelde dat hij het inzicht had gehad dat, doordat hij nu gedwongen thuis zat en niets kon doen, hij bij zichZelf uit kwam. Daar waar hij zo bang voor was werd helder wat het hem wilde zeggen en dat bleek helemaal niet zo eng te zijn. Wat een opluchting.

De kracht van de adem

Het objectief, zonder oordeel, waarnemen vanuit de stilte is het waarnemen vanuit de verbinding met jeZelf.  Vaak nemen we waar vanuit het persoonlijkheidsperspectief met alle innerlijke critici die daarin opgeslagen liggen. Veelal zijn we ons niet bewust van de kracht van adem. Hoe het ons bij de stilte, bij de innerlijke vrede brengt en de innerlijke critici doet laten zwijgen. Door de druk van alledag is de adem op hol geslagen, ademen we oppervlakkig en alleen hoog in de borst.  Een mooie volle ademhaling brengt rust in je hoofd en in je buik, het gebied waar veelal emoties liggen opgeslagen. Weet je trouwens dat o.a. politie-agenten en ambulanceverpleegkundigen ademhalingstraining krijgen. Eerst een aantal keren bewust vol ademen voordat ze ergens naar binnen gaan! Daar kennen ze dus de kracht van bewust ademen.

Het HeartMath Institute heeft de Inner Balance app ontwikkeld waar je met behulp van een sensor kunt oefenen om je hart en brein coherent te krijgen zodat je in de ontspanning komt met behulp van je ademhaling. Niet even als korte oefening maar dat het een goede gewoonte wordt. Mooi ademen. Het wordt vanzelf stil in je. Het grappige van die app is dat je heel duidelijk kunt zien dat zodra je gaat werken om jezelf coherent te krijgen, dat je dan juist uit coherentie gaat. Het gaat zo over aanwezig ZIJN. Over niets doen, alleen maar ademen.

 

Je stopt met je gefrustreerd te voelen

Vanuit de stilte kom je bij jeZelf. Het Zelf dat je laat zien wat klopt en wat illusie is. En er zijn nog al wat illusies in deze tijd. Waar je je voorheen flink druk kon maken over zaken, ga je merken dat het ook daarin rustiger wordt. 

Mijn tip is: laat het niet zover komen dat je fysiek gedwongen niets moet doen. Laat het een eigen bewuste keuze zijn. Eén die jou dát geeft waar je al zo lang naar op zoek bent. Vaak gaat dat over rust en vrede. Gun je zelf bijvoorbeeld eens drie momentjes op een dag, stel vijf minuten elk. Momenten waarop je gaat zitten, je aandacht naar binnen keert en observeert. Dat wat er op dat moment is en je volgt je adem. Moet je eens kijken wat dat je opleveren gaat!

Niets doen, stil zitten, naar binnen keren en ademen.

Eind december heb je volop de gelegenheid om onder begeleiding te ervaren wat dat je kan brengen.
Je kunt nog mee naar Finsterwolde waar ik het weekend “Naar binnen en bezinnen” geef. Een weekend lang bewuste aandacht voor jeZelf. Ademen, meditatie, yoga, wandelen, zitten, niets doen, waarnemen. Info en opgave: klik hier

Op 30 december organiseer ik, samen met Nienke Nap, een stilte middag/avond. We starten met het zingen van een mantra die je diep bij jeZelf brengt. Daarna gaan we de stilte in. Meditatie waarbij je je op de beweging van je ademhaling concentreert. Om je opgedane ervaringen te integreren eindigen we met yoga. Info en opgave: klik hier

Je bent van harte welkom om aan te schuiven.
 
 Ik wens je een fijne, stille week.

Harte groet, 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies