/
Wat is er wérkelijk belangrijk?

Wat is er wérkelijk belangrijk?

Laatst sprak ik met een jonge vrouw die me vertelde dat ze bijeenkomsten voor millenials (jongeren geboren tussen 1980 en 2000) organiseert. Ze was tot de ontdekking gekomen dat veel jongeren tegen dezelfde problemen aanlopen. Enorm veel imput van buitenaf, een hoog verwachtingspatroon van zichzelf én de maatschappij, bang om de boot te missen en de lat enorm hoog leggen.

Ik denk dat ze gelijk heeft als ze stelt dat dit thema’s zijn waar veel jongeren tegen aan lopen. Hoe veel jonge mensen lopen al niet tegen een burn out aan? En ….. geldt het ook niet voor ieder van ons?

Tegenwoordig noemen we het burn out. Toen ik zelf die leeftijd had ben ik er ook twee keer een aantal maanden uitgeweest. Toen noemden we dat overspannen.

Alleen maar leuke dingen

Christina heeft een burn out. Het wrange is dat mensen mij er steeds voor hebben gewaarschuwd en ik niet geluisterd heb. Ik had het druk met – naar mijn idee –  alleen maar leuke dingen. Nu ik door mijn lichaam gedwongen wordt om tot rust te komen, kom ik weer bij mijzelf.

Net als verslavingen aan alcohol, shoppen, drugs of seks, kan een levenspatroon waar je achter jezelf aanholt, ook een vluchtmechanisme zijn. Om de pijn te verzachten, om maar niet onder ogen te hoeven komen wat gezien wil worden, om de angsten uit de weg te gaan, om dat wat er in het onderbewuste leeft en naar boven wil komen, weg te houden.

Wanneer ben je goed genoeg en wie bepaalt dat? Wie bepaalt jouw grenzen? Wie bepaalt de normen en waarden voor het leven?

Wat is er wérkelijk belangrijk?

Wat is er wérkelijk belangrijk in je leven? Waar geef je je volle aandacht aan, zonder het contact met jezelf te verliezen. In het mee hollen in de gekte van de maatschappij verlies je jezelf snel.

Je weet niet meer wat van jou is en wat van de ander. Je weet niet meer wat jíj nu wilt.

Sabine heeft haar relatie met Bart beëindigd. Ze loopt in de supermarkt en realiseert zich dat ze nu zélf kan kiezen wat ze wil eten. Al die jaren heeft ze gekocht en gekookt wat Bart lekker vond maar wat vind zij nu eigenlijk lekker …..

Verbinding

De mens wil verbinding ervaren. Kijk maar hoe geluk verdubbelt als je het deelt. Samen zijn betekent niet automatisch dat je verbonden bent. Je kent zelf vast wel voorbeelden van mensen die al jaren samen leven en niet verbonden zijn. Let eens op je ademhaling als je met iemand samen bent. Is die rustig, diep en ontspannen of snel en oppervlakkig?

Elke keer als Kyra haar schoonzus bezoekt merkt ze dat haar adem versnelt. Zodra ze weer in de auto zit is het alsof ze weer kan adem halen. Ze voelt zich altijd leeg na zo’n bezoek en boos. Boos omdat ze geen verbinding voelt.

In verbinding met jezelf ben je automatisch verbonden met de ander. Ik keek met Kyra terug op hoe ze met zichzelf verbonden was tijdens deze bezoekjes. Ze concludeerde dat ze zichzelf helemaal kwijt was.

Hoe kom je dan in verbinding met jezelf en hoe weet je dat je in verbinding bent?

Als je in verbinding bent met jezelf is het rustig in je. Heb je een kijk op de zaken vanuit een hoger perspectief en zie je het gehele beeld. In verbinding met jezelf is het vredig in je en zit je in de flow van het leven. Verloopt je leven moeiteloos en – een hele belangrijke – in vreugde. Natuurlijk gaan er wel eens dingen waarbij je uit verbinding raakt, maar je weet steeds gemakkelijker weer de verbinding met jezelf te herstellen. In verbinding met jezelf kan en mag de ander ook helemaal zijn wie hij of zij is. Met alles wat er speelt. Door te mediteren wordt het rustig en stil in jezelf. Kun je de stille stem van jezelf tot je horen spreken. In deze stilte, in deze expansie valt de drang naar het vluchten weg. Kan er gewoon zijn wat er is. Kan jij gewoon zijn wie je bent, zonder te hoeven voldoen aan allerlei verwachten die je dénkt dat men van je heeft.

In die rust en vrede kan er zomaar veel wegvallen. Zaken die héél belangrijk leken, blijken nu opeens minder aandacht op te eisen. Je komt uit bij dat wat écht geleefd wil worden en weet je wat het mooie is. Dat gaat gepaard met vreugde, daar word je blij van. En dat is dan weer de graadmeter.

Ik wens je een mooie week toe!

Harte groet,

 

 

PS: Heb je het gevoel dat je de verbinding met jezelf kwijt bent? De stilte retraite is een heerlijke tijd om deze verbinding te herstellen. Zowel met jezelf als met de mensen om je heen. Wat weerhoudt je nog? Voor meer info klik hier

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies