/
Weet je wat je darmen met je hoofd te maken hebben? 5 tips voor een stromend lichaam

Weet je wat je darmen met je hoofd te maken hebben? 5 tips voor een stromend lichaam

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. In onze darmen zitten heel veel neuronen, zenuwcellen die gespecialiseerd zijn in het ontvangen en afgeven van signalen. De meeste mensen denken dat dit soort cellen alleen in de hersenen voorkomen.

Heb je wel eens geluisterd naar hoe je darmen reageren als je je handen op je buik legt? En weet je wat nog veel leuker is. Ze reageren ook als je je handen op je voeten legt, of in je nek of op je pols. Op iedere aanraking reageren je darmen. Als je een stethoscoop op je darmen legt,kun je dat heel goed horen.

Minder denken

Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die heel veel denken, veel in hun hoofd zitten, vaker last hebben van hun darmen en van een pijnlijke onderrug. Een mooie reden dus om minder te gaan denken en meer te gaan voelen.

Ja, het is een prachtig systeem, ons lichaam. Onvoorstelbaar als je er bij stilstaat hoeveel processen er in ons lichaam zich afspelen. Die processen kunnen makkelijker verlopen als je lichaam open en vrij is. Als de levenskracht erdoor heen kan stromen.

Laatst had ik het filmpje van Jennifer Hoffman geplaatst in het Voedsel. Het ging over integratie van het Goddelijke Zelf in je fysieke bestaan. Ik word me er op steeds diepere niveau’s bewust van, dat dat alleen kan als het lichaam open en zacht is. Laat dat in onze maatschappij nou net en dingetje zijn. Door alle druk en impulsen, door de ratrace, de propvolle agenda, krijgt het lichaam voortdurend signalen van alert zijn. Een lichaam kan pas open en zacht worden als het aandacht krijgt.

Hoe je dat doet?

Lees deze 5 tips die ik je geef als ervaringsdeskundige.

  1. Aanraking
  2. Voeding
  3. Beweging
  4. Yoga
  5. Dankbaarheid

Aanraking

Sta er eens bij stil wat er met je lichaam gebeurt als je het met aandacht aanraakt. Wat gebeurt er als je over je arm streelt. Hoe vindt je arm dat? Wat gebeurt er als je je voeten masseert? Kun je voelen dat de moeheid verdwijnt, dat je voeten zich gezien voelen door je? Hoe vaak leg jij de prioriteit bij contact maken met je lichaam, het liefdevol aan te raken zodat het kan ontspannen en zacht kan worden? Ik schreef al eerder over borstweefselmassage. Ook andere vormen van massage kunnen en weldaad zijn voor je lichaam om zich te openen en zacht te worden.

Voeding

Ik geloof niet zo in “dat is goed en dat is niet goed”. We zijn allemaal unieke wezens met een eigen uniek lichaam. Waar zwarte chocolade voor jou écht goed kan werken, kan het voor mij wel averechts werken. Er zijn manieren om dat uit te testen. Dat kun je zelf doen of het laten doen. Voel ik weerstand tegen een bepaald voedingsmiddel, dan is dat voor mij een teken dat ik het beter niet kan nemen. Toch kan daar ook een valkuil inzitten. Ik ben bijvoorbeeld gek van bananen. Toch kan ik dat voor mijn darmen beter niet eten, die worden er niet gelukkig van.

Een – begeleide – ontgiftingskuur kan zeer effectief zijn. Het ruimt niet alleen ballast op in je lichaam. Ook fysiek en emotioneel ruim je op, zodat op alle fronten je lichaam geschoond wordt. Alles hangt tenslotte samen. Emoties en gedachten liggen opgeslagen in je lichaam. Ruim je die op, dan heeft je lichaam weer de kans zachter te worden en zich te openen voor de levenskracht.

Beweging

Wil je fysieke lichaam de hogere trilling van het Goddelijke Zelf kunnen dragen dan heeft het beweging nodig. Door te bewegen kweek je ruimte in je lichaam om de energie te laten stromen. En of dat nu wandelen, fietsen of zwemmen is. Het maakt niet uit. Beweeg! Niet leuk om alleen te gaan? Zoek dan een wandelgroep of een zwemmaatje.

Yoga

Misschien doe je zelf aan yoga. Veel yoga-stromingen zijn gebaseerd op houdingen. Houdingen die je fysieke lichaam openen en ruimte kweken om de energie te laten stromen. Denk aan yin yoga, hatha yoga, Iyengar yoga.

Een andere vorm van yoga is Raja yoga. Een vorm dat niet gaat over houdingen doen maar met behulp van je ademhaling in het ZIJN komen. Tijdens de hele eenvoudige bewegingen die je maakt, kom je bij de inwoner van je lichaam. Je kunt het gevoel krijgen dat je hele lichaam oplost, vloeibaar wordt en hoe de levenskracht door je heen stroomt.

Raja yoga wordt gegeven door Sophie Mannes (http://www.sophiemannes.nl/) (Sophie geeft ook de yoga op de stilte retraite). Met mooi weer ageeft zij Raja yoga op het strand.

Liefde en dankbaarheid

Last but not least.  Misschien wel de belangrijkste. Sta er eens bij stil wat je voeten allemaal voor je mogelijk maken. Wat je ogen voor je doen. Hoe je de prachtige groene ontploffing in de natuur kunt zien. Hoe je de geur van de seringen kunt ruiken. Toon dankbaarheid naar je nieren, je lever, je darmen. 24 uurs dienst he! Ga er gewoon eens voor zitten en overloop heel bewust met je aandacht je lichaam. Voel de liefde voor je lichaam (en als je die niet voelt, stel je dan voor dat je liefde uitstraalt naar je lichaam). Bedank je lichaam wat het voor je doet en voor je mogelijk maakt.

En ja, dat gaat over keuzes maken, tijd vrij maken en prioriteiten stellen. Je hebt maar één lichaam, wees er lief voor.

Fijne week toegewenst.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies