/
Wie staat er bij jou op de eerste plaats?

Wie staat er bij jou op de eerste plaats?

Wie staat er bij jou op de eerste plaats?

Demi is tot de conclusie gekomen dat haar aandacht altijd eerst naar anderen uitgaat. Zelf is ze altijd de hekkensluiter. En of het nu gaat om wat er gegeten wordt, waar ze naar toe gaan op vakantie of hoe haar tijd wordt ingedeeld. Ze plaatst zichzelf altijd achteraan. Eerst de kinderen, dan haar partner, werk, familie, vrienden en dan ……. Ik.

Egoïstisch?

Oei, dit is een onderwerp waar het ego dol op is. Want de maatschappelijke opvatting is al heel snel, dat als je jezelf op de eerste plek plaatst, dat je egoïstisch bent.

Het werd Demi helder doordat haar vriendin deze ketting bij zichzelf had doorbroken. Door het innerlijke werk dat zij gedaan had, zag Demi haar veranderen, van een controlefreak naar iemand die vol vreugde en flexibel in het leven staat. Iemand die zichzelf voorop plaatste. En het meest bijzondere vond Demi hoe de buitenwereld daar op reageerde. Ze zei: “dat wil ik ook”.

De verbinding verliezen

Je hebt vast wel eens de opmerking gehoord: “je kunt pas voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt”. Als je altijd bezig bent met de zorg voor anderen, is je blik op de buitenwereld gericht. Hierdoor gaat de verbinding met jeZelf verloren. Die verbinding vraagt namelijk om naar binnen te keren. Te voelen en gewaar te worden wat er via jou uitgedrukt, tot expressie gebracht wil worden in de wereld.

Ik moet …

Op het moment dat ik mezelf hoor zeggen “ik moet nodig weer eens contact opnemen met die of die” weet ik al hoe laat het is. Dit is een opmerking vanuit de persoonlijkheid. Iets in mij vind dat ik tekortschiet dus daar moet nodig verandering in komen. Interessant is om op te merken hoe dat gaat als ik in verbinding bent met meZelf. Er is een situatie waarbij mijn persoonlijkheid zou roepen “je moet er nodig een kopje thee gaan halen” en mijn Goddelijke Zelf zegt: stop, niet doen. In het begin kan dat heel vreemd aanvoelen, omdat we zo gewend zijn om de stem van het ego te volgen.

Op het moment dat je in verbinding bent met het GZ, komen je acties ook voort uit deze bron. Is dat wat je zegt ook uitgelijnd  op deze energie. Door jeZelf dus op de eerste plaats te zetten, handel je naar het hoogste goed voor jezelf en – hoe mooi – ook naar het hoogste goed van de ander.

Eigen kracht

JeZelf op de eerste plaats zetten betekent dus niet dat je geen oog hebt voor anderen. Alleen de energie van waaruit jij dit doet is heel anders. En vanuit die energie reageert de ander weer op jou. Bovendien zet het de ander ook in zijn of haar kracht. Jij gaat het niet oplossen. De ander kan zijn of haar eigen verantwoordelijkheid weer oppakken die jij – bewust of onbewust – hebt overgenomen.

Kun je je voorstellen hoeveel energie je overhoudt!

Demi begeleid ik in het contact maken met wie ze wérkelijk is. Ze voelt de rust die in daalt. Tegelijk ook een immens verdriet. Hoe ze zich zelf al die jaren weggecijferd heeft en zich zelf tekort gedaan heeft. Ze maakt contact met de onvoorwaardelijke liefdes bron en voelt hoe die haar doordringt en overspoeld. Ze voelt opeens een enorme liefde voor zichzelf, ze voelt hoe mooi ze is, hoe belangrijk ze is, dat ze wat bij te dragen heeft aan deze wereld. En nu niet vanuit het halen bij een ander onder de vermomming van zorgen voor, maar puur omdat ze is, wie ze is.

Ik nodig je uit om deze week naar binnen te keren en te ontdekken van waaruit jouw acties gericht zijn. Heb je iets nodig van de ander? Wie staat er bij jou op de eerste plaats.

Liefde voor jezelf

Uiteindelijk gaat het allemaal over liefde voor jezelf. En dit is een thema dat telkens terugkomt.

Vandaar dat ik de thema meditatie “trouw zijn aan jezelf” geef. Een bijeenkomst waarin je gaat ontdekken hoe en waar je afdwaalt van jezelf in alle chaos in de wereld. Je kunt gaan ervaren hoe je krachtig in je eigen centrum kunt blijven staan, afgestemd op je ware Zelf. Vandaar uit de wereld tegemoet treden.

Hier kun je verdere informatie vinden en de knop om je aan te melden.

Fijne week.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies