/
Winnen of verliezen?

Winnen of verliezen?

Kun je je een leven voorstellen waar deze vraag helemaal niet meer aan de orde is? Waar het niet meer over winnen en verliezen gaat. Een overlevingsstructuur van de persoonlijkheid is te vechten om te winnen. Om gelijk te halen. Vaak met de reden dat je, daar waar je je mee geïdentificeerd hebt, gewaarborgd blijft.

Als je je bewust wordt van het vechtmechanisme in jezelf, kun je jezelf verwonderen op hoeveel gebieden van je leven je aan het vechten bent. En misschien heb jij het idee dat je helemaal geen vechter bent. Dat kan natuurlijk.

Nee tegen dat wat er is

Vechten betekent dat je je verzet tegen dat wat er is en daar ook naar handelt. Jezelf verzetten tegen een diagnose en in de ontkenning schieten. Je verzetten tegen hoe iemand op je reageert en jezelf klein maken of juist in de arrogantie gaan. Je verzetten tegen je emoties en je overgeven aan je vreetbuien. Je verzetten tegen het leven op zich en je terugtrekken in depressiviteit. Depressiviteit gaat vaak over de angst om te leven.

Dinie kijkt naar buiten. Het plenst van de lucht en het waait enorm. De gedachte die in haar opkomt is “pfff, wat een rot weer”. Ze trekt haar jas aan en loopt met opgetrokken schouders door de regen, alsof ze dan minder nat wordt. Dan ontdekt ze dat, hoe subtiel ook, ze aan het vechten is met het weer. Ze laat haar schouders zakken, zet haar hoofd recht op haar romp en loopt door de regen en storm. In zich zelf herhalend. Ja, het regent. Ja, het waait. Ja, ik word nat. Ja, ik vind dit niet zo leuk. Terwijl ze zo loopt ontdekt ze de volgende laag. Dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Dat haar hoofd er weer eens een dingetje van heeft gemaakt waardoor ze in de weerstand schoot. Ze merkt direct de ontspanning die dat geeft.

Vechten en stress

Het vechten levert stress op in ons systeem en stress is oorzaak nummer 1 voor het grote aantal welvaartsziekten. Een onderzoek in een universitair ziekenhuis liet laatst zien, dat ongeveer 90 procent van de mensen die daar binnen kwam met hartklachten, stress gerelateerd was. In slechts 10 procent van de gevallen was er sprake van werkelijke hartafwijkingen. Hou me de percentages even ten goede. Het gaat om wat voor impact vechten op ons systeem heeft.

Vechten tegen de hogere wil

Afgelopen vrijdag en zaterdag was er weer Awakening your Light Body cursus. Een cursus waarbij je steeds meer de beperkende aspecten van je persoonlijkheid gaat zien en laat transformeren. Oude patronen die niet langer bij je passen lossen op. De angst om onszelf wérkelijk over te geven aan Al wat is, het Goddelijke of hoe jij het ook maar wilt noemen. Echt, in het volste vertrouwen meestromen. Voor de persoonlijkheid kan dat een hele klus zijn. Hoe mooi om dan te ontdekken dat door deze meditaties er een verandering in de energie komt. Mensen het vechten kunnen loslaten en zich zelf durven over te geven aan de hogere wil, aan de stroom.

Er valt niets te winnen of te verliezen

In dat verhoogde bewustzijn ontdek je dat er geen enkele reden is om te vechten. Er valt niets te winnen of te verliezen. Wat een bevrijding. Er is neutraliteit, compassie en vreugde. Je voelt meer en meer de behoefte om samen te werken, om te delen. Om de overvloed, het geluk, de vreugde, de schoonheid die jij in je leven ervaart, weer door te geven. Dan gaat het helemaal niet meer om jou en om jouw gelijk te halen. Dan gaat het over de handen en de voeten van het Goddelijke zijn. Jij als kanaal om die hoge energie door je heen te laten stromen en de wereld mee te verrijken. Je bent dan ook afgestemd op je doel en plan en op het doel en plan van de mensheid. Wat dat ook moge zijn. Je hoeft het niet eens te weten. Je voelt het, het is een energie waarin alles samenkomt.

Saai?

Ja, het kan zomaar zijn dat die verjaardagspartijen er opeens anders uit gaan zien. Geen verhitte discussies meer om je gelijk te halen over een situatie in de wereld. Jouw waarheid is jouw waarheid en een ander heeft zijn waarheid. En dat is helemaal oké. Kan even wennen zijn. Misschien voel je wel dat je gewoon minder behoefte hebt om dingen te delen of uit te spreken.

En oh ja, dat vechten heeft ook nog een gelaagdheid. Dus als je denkt dat je dat rond een bepaald thema nou wel eens gehad hebt, kijk er dan niet van op, dat het op een andere laag zomaar weer zijn kop om de hoek kan steken. Weer een uienvelletje afgepeld.

De tijd nemen

Zelf neem ik echt de tijd om mijn vechten onder de loupe te nemen. Zitten, naar binnen keren, ademhaling volgen en voelen wat er nu zo spannend is waardoor ik me verzet.  En dan blijkt het meestal gewoon de mind te zijn die het opblaast. Los. Pffff als de paardenbloem die zijn zaadjes loslaat. En ik kan je zeggen, het is de moeite waard om prioriteit aan jezelf te geven. Al is het alleen maar om je gezondheid te waarborgen.

Fijne week weer!

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies