/
Word jij geleefd?

Word jij geleefd?

Afgelopen week zat ik een aantal dagen in Marokko. Ik werd me deze dagen zo bewust van de vrijheid waarin we in Nederland leven. Dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat is daar écht anders. Mensen die aangeven graag te willen reizen en niet kunnen. Geen reisvisum krijgen. Intimidatie en machtsvertoon door de politieagent op het plein of de marktkoopman die zijn waren aanprijst. Boeiend om met mensen daar te spreken en te horen hoe zij hier mee omgaan. Dat ze beseffen dat ze een keuze hebben, hoe hier mee om te gaan. Het was interessant om te ontdekken hoe ik – ondanks alle chaos rondom mij – in mijn centrum kon blijven. Mij niet liet intimideren en het flinke portie ego kon zien vanwaar uit mensen reageerden.

Geleefd worden

Toch zijn er veel mensen die, ondanks de vrijheid waarin we leven, zich geleefd voelen. Ze voelen zich helemaal niet vrij. Hebben het gevoel continu te moeten voldoen aan de verwachtingen en eisen van de mensen rondom hen. Dat geeft behoorlijk wat druk en onrust wat uiteindelijk kan leiden tot een gevoel van opgebrand zijn. Telkens op je tenen moeten lopen om aan de verwachtingen – die je dénkt dat anderen mensen hebben – te voldoen, vreet energie.

Heb jij het gevoel dat je geleefd wordt of voel je je volledig vrij in de keuzes die je wilt maken? Dat gevoel van geleefd worden kan heel subtiel zijn. Het idee dat er van je verwacht wordt dat je op bezoek gaat, dat je contact met iemand opneemt of dat je nodig weer eens met je vriend of vriendin een borrel “moet” drinken.

Hoe er vrijheid kan ontstaan

Je ware natuur is vrij en stroomt. Het ego roept “ja maar” en zorgt voor de verhalen die jou gevangen houden. De verhalen zorgen ervoor dat je je gevangen voelt in je eigen kleine wereld. Je hebt je geïdentificeerd met de emoties die je waarneemt. Met de gedachten die door je heen gaan.  Als je gaat beseffen dat je je verhaal en je gedachten niet bent, dat je je emotie niet bent, dan kan er vrijheid in jou ontstaan.

Telkens weer zie ik in de sessies die ik begeleid, dat het toestaan van dat wat er is, leidt tot bevrijding. Het voelen van de angst, het voelen van de kwetsbaarheid, de boosheid, de machteloosheid. Op het moment dat we dat toestaan te voelen kan het in een splitsecond transformeren. Het wegduwen zorgt voor gevangenschap. Het toestaan van dat wat er is zorgt voor bevrijding.

Je hebt dus de keuze of je jezelf laat leven door je verhalen en je emoties of dat je de verantwoordelijkheid voor je leven weer in eigen hand neemt. Dat begint met uit je verhalen te stappen. De verhalen die jou doen geloven dat je geleefd wordt. Je hebt – wat er ook gebeurt – de keuze hoe je reageert. Geef je de macht uit handen of blijf je in je centrum, verbonden met je ware Zelf. Het begint écht bij jezelf.

JA zeggen

De workshop “De wonderbaarlijke kracht van JA zeggen” werkt zeer ondersteunend bij dit transformatieproces. Je ontdekt welke verhalen je blijft herhalen en wat je aan het wegdrukken bent. Je ontdekt dat emoties en gedachten op zich geen macht hebben, tenzij jij het macht geeft. Ja zeggen werkt bevrijdend en rustgevend. Totale acceptatie van dat wat er is. Leuk of niet leuk. Het is wat het is. Op 7 december a.s. kun je meedoen aan deze krachtige bevrijdende workshop. Verdere info kun je vinden op https://www.het-licht.net/de-wonderbaarlijke-kracht-van-ja-zeggen/

Fijne week vol vrijheid toegewenst.

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies