/
5 gouden tips voor een relaxte vakantie

5 gouden tips voor een relaxte vakantie

Of je nu op pad gaat of thuis blijft. Deze gouden tips ondersteunen je bij het ervaren van een relaxte vakantie.

Tip 1 – Laat je verwachtingen los

Verwachtingen scheppen vaak teleurstelling. De reis loopt anders dan je verwacht had of de accommodatie ziet er anders uit. Het hele plaatje dat je op “vakantie” plakt, hoe de vakantie eruit zou moeten zien, kan je energie behoorlijk naar beneden trekken. Zo hebben we overtuigingen dat bij vakantie – mooi weer – hoort. Dat er harmonie en gezelligheid is. Vakantie moet toch op zijn minst wel leuk zijn. En …. soms is het dat gewoon niet. Door je verwachtingen los te laten, blijf je uit de strijd. Kun je merken dat alles wat je nodig hebt, er is. Misschien niet zo als jij gedacht had, gewoon anders.

Tip 2 – Blijf bij wat er is

Had je het allemaal nog zo goed gepland, kom je toch in de file op weg naar Zuid-Frankrijk. Je hebt twee keuzes. Of je gaat je vreselijk lopen opwinden, dat het allemaal zo lang duurt. Waarom ze niet meer mensen inzetten bij die tolpoortjes. En kijk nu eens die aso, die gewoon voorkruipt…. Je kunt ook kiezen om te blijven bij wat er is. Er is file. Punt. Geen verhaal, geen oordeel. Er is gewoon file. Merk maar eens op wat een rust het je oplevert als je blijft bij wat er is. Je ervaart iets, je voelt het, neemt het waar en PUNT.

Tip 3 – Geef jezelf én de ander de ruimte

Iedereen viert op zijn eigen manier vakantie. Voor jouw reisgenoten kan dat heel anders zijn dan voor jou. Moet je alles samen doen? Hoe zou het voor je zijn om je reisgenoten een dag hun gang te laten gaan, zonder dat jij daar deel aan hoef te nemen? Hoe zou het voor je zijn  om zélf dat te gaan doen waar je hart van juicht, ook als de anderen daar niet aan mee willen doen?  Of misschien willen ze wel mee doen en geef jij er de voorkeur aan om een dagje alleen op pad te gaan. Deze tip hangt nauw samen met de verwachtingen loslaten. De ander kan nooit aan jouw verwachtingen voldoen. Volg dus je hart en doe dat waar je blij van wordt.

Tip 4 – Kijk verder dan de uiterlijke omstandigheden

Met mooi weer zijn we met zijn allen vaker buiten en op pad. We komen elkaar meer tegen, ieder met zijn eigen rugzak. Bepaald gedrag van je mede-mens kan je aardig triggeren. Probeer eens uit het oordeel te blijven. Waar te nemen wat er gebeurt. Wat het in jou raakt en vanwaar uit die ander reageert. Je hoeft niet eens het rugzakje van de ander te kennen. Puur de compassie te voelen voor degene en diens reactie. Misschien heeft die vrouw die voorkruipt bij de bakker en je een sneer geeft, wel net haar moeder begraven. Heeft de buurman op de camping, die net wat teveel bier gedronken heeft, net de scheidingspapieren getekend. Je weet het niet. Je hoeft het niet weten. Onder de uiterlijke omstandigheden ligt altijd een diepere laag. Uiteindelijk willen we allemaal geluk en liefde ervaren.

Tip 5 – Laat je meedrijven op de stroom

Durf jij je te laten verrassen? Ik kan uit ervaring zeggen dat dat zó heerlijk is. De meest mooie dingen kunnen er op die manier op je pad komen. Nog mooier dan jij ze kunt bedenken. En dat schept zoveel vreugde en dankbaarheid. Verwondering ook. Ben jij iemand van de controle? Alle touwtjes in handen willen hebben? Dat is een behoorlijke energievreter. Ook tijdens je vakantie hoor. Mocht je een waterval tegenkomen deze vakantie, ga er dan eens naast zitten. Kijk naar dat voortdurende stromende water en stel je maar voor dat je daar midden in gaat liggen. Dat je meestroomt met dat water. Moeiteloos. Dan weer een stroomversnellinkje. Dan weer rustig kabbelend. Genietend. Je overgevend aan de stroom van het leven. Die stroom weet namelijk veel beter dan jouw persoonlijkheid wat goed voor jou is. Heeft heel veel mooie dingen voor jou in petto. Durf jij ervoor te gaan?

 Ik wens je een hele relaxte vakantie toe.

Harte groet,

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies