/
Als er geen plan meer is

Als er geen plan meer is

Debby komt bij mij in de praktijk omdat ze niet meer weet hoe ze verder moet. “Alles wat ik altijd onder controle had, glipt tussen mijn vingers weg. Ik had altijd voor alles een plan A en een plan B. En nu zijn er gewoon geen plannen meer of de plannen die ik nog had, werken niet meer. Het geeft me een hopeloos gevoel en ook dat het eigenlijk niet meer van me hoeft. Dat beangstigt me”.

Bob is al jaren werkzaam bij een aannemingsbedrijf. De laatste tijd voelt hij dat er binnen de organisatie van het bedrijf van alles aan de hand is. Het wordt echter niet uitgesproken. Op een dag krijgt Bob de mededeling dat het bedrijf stopt en wel met ingang van de volgende maand. Bob komt thuis te zitten. Hij voelt een enorme leegte. Dat wat altijd zo vertrouwd was valt weg. Geen planning voor de dag. Niets. “Hoe ga ik mijn leven nu invullen?”

Vinger in de pap

De persoonlijkheid houdt van plannen maken, van controle. Dan heeft het het gevoel dat het nog een vinger in de pap heeft.

In het groeiproces waarin we nu met allen zitten worden we steeds meer uitgedaagd om die controle los te laten. Om te ZIJN met wat er is. Ook als je persoonlijkheid dat niet zo leuk vindt.

Agnes valt van de ene burn-out in de andere. Het lijkt wel of het steeds intenser wordt. Agnes geeft aan een controlefreak te zijn. Het moet allemaal wel gaan zoals zij het wil. Haar lichaam betaalt de rekening. Tijd om te gaan luisteren naar dat hogere.

In de leegte

Als er alleen nog leegte is, kan het grotere zich in jou ontvouwen. Als er geen plannen meer zijn kun je de stroom gaan volgen. Niets van tevoren bedenken maar je openen voor de inspiratie vanuit je hogere Zelf. Door te kijken voorbij dat wat je met je gewone ogen ziet, door te luisteren achter dat wat je hoort, door je over te geven.

Vertrouwen

Grote kans dat je ook geconfronteerd wordt met de mate waarin je vertrouwen hebt. Zowel in jeZelf als in het leven.

Afgelopen week tijdens de yoga- en meditatieochtend kwam het zo mooi naar voren. Het vertrouwen dat er na je uitademing gewoon weer een inademing komt. Dat diepe vertrouwen ook voelen in de stroom van het leven. Plan A is gestopt. Plan B werkt niet meer. Je onderdompelen in het vertrouwen dat als er oude deuren dicht gaan, er nieuwe deuren openen. En je weet nog niet wat dat wordt.

Debby kwam uit bij een intense rust. Dat het ruimte geeft als de vinger uit de pap gaat. Dat het een fijne nieuwsgierigheid brengt naar dat nieuwe. Ontdekken wat het leven haar allemaal te bieden heeft. De prioriteit bij zich zelf leggen in plaats van haar aandacht altijd in de buitenwereld, in de controle te hebben.

Voor Bob was het einde van het bedrijf een cadeau. In de leegte werd hem stukje bij beetje getoond dat het tijd was om zijn eigen meubelrestauratiebedrijfje op te gaan zetten.

Agnes merkte dat haar lichaam er enorm blij van werd dat het nu bewuste aandacht van haar kreeg. Ze voelde dat haar lichaam dat vrije kon gaan uitdrukken en er letterlijk meer ruimte en energie in haar lijf kwam.

Hoe is het voor jou om je vinger(s) uit de pap te halen en het leven te leven, zoals het komt?

Ik wens je een mooie week, vol vertrouwen in jeZelf, je medemens en het leven.

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies