/
Barbapapa

Barbapapa

Ken je deze nog?

Barbapapa kan elke vorm aannemen die hij wil. Door van vorm te veranderen en door goede ideeën lost hij de moeilijkste problemen op.

Fantasie?

Hoe zou het zijn om Barbapapa te zijn? Om vloeibaar te worden en jezelf voortdurend van vorm te kunnen veranderen, zodat je met gemak meebeweegt en nieuwe mogelijkheden creeërt? De zachtheid ervaren van jouw eigen vloeibaarheid. Het lijkt misschien fantasie. Weet je dat je die mogelijkheid al lang in je hebt. Nee, niet zoals in het filmpje maar wel met je bewustzijn.

Bewustzijn en aandacht

Zelf merk ik, op steeds dieper niveau, hoe vloeibaar en stromend mijn lichaam wil worden. Hoe oude emoties, waarvan ik niet eens weet waar ze vandaan komen, vast zitten in mijn lichaam en een bepaald soort stijfheid teweeg brengt.  Het mooie is dat we zélf de tools in handen hebben om dat weer te laten stromen. Dat vraagt om bewustzijn en om aandacht.

Ervaren in plaats van denken

Eigenlijk is het bizar dat we zo slecht luisteren naar de boodschappen van ons lichaam. Het is zo verfijnd, zo subtiel, het laat ons zoveel zien. Wat laat jouw lichaam je zien over hoe je in het leven staat? Hoe ziet jouw dag eruit en hoe is dat voor je lichaam? Denk maar eens aan een situatie waarin je verzeild geraakt bent en voel, ervaar, wat dat in je lichaam doet. Denk eens aan iemand met wie je in een bepaalde relatie staat: hoe reageert je lichaam? Je hoofd geeft uitleg en daarmee kom je niet verder. Je lichaam geeft je de ervaring en daarmee het weten.

Steeds terugkerende – beperkende – gedachten, kunnen jouw beleving van wie je bent en van de wereld, danig beïnvloeden. Welke gedachten komen er steeds bij jou langs en wat doet dat met je lichaam?

Verzachten, verzachten, verzachten. Net als Barbapapa.

Trijnie haar moeder is overleden en Trijnie ervaarde altijd veel frustratie en woede naar haar moeder toe. Toen ik Trijnie voor de eerste keer zag was haar lichaam en haar uitstraling strak en gespannen. Met behulp van dagelijkse yoga- en bewustzijnsoefeningen, die haar in haar lichaam brachten, merkte ze dat haar beleving van haar moeder veranderde. Haar lichaam ontspande op hele subtiele lagen, liet los, alleen maar door zich van de hele verfijnde  verschuivingen gewaar te worden. Tegelijkertijd was het alsof er een gordijn opgeschoven werd en er een nieuw plaatje aan Trijnie getoond werd over haar moeder. Opeens zag ze vanuit welk overlevingsmechanisme haar moeder had geleefd. Er kwam begrip, compassie en verzachting op alle fronten. Haar lichaam werd beweeglijker, haar kaken ontspanden en haar uistraling werd zachter.

Ik wens je een mooie Barbapapa week. Misschien kun je je bewust worden van welke vormen je allemaal aan kunt nemen en wat dat met je lichaam doet. Wil je ook op een subtiele manier leren luisteren naar je lichaam middels yoga? Kijk dan eens op de site van Sophie Mannes. Zij biedt verschillende mogelijkheden aan. Yoga als bewustzijn

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies