/
De impact van het collectieve geweten

De impact van het collectieve geweten

Ik had er nog nooit van gehoord maar een mens schijnt drie soorten geweten te hebben. Het persoonlijke, het collectieve en het spirituele.

Zondag bekeek ik onderstaand filmpje van Tijn en toen vielen er heel wat kwartjes op zijn plaats. Zodanig dat ik er zelfs van wakker werd . Het sluit mooi aan bij mijn blog van een tijdje terug over “je schuldig voelen”

Onbewust

Het collectieve geweten werkt onbewust. Het gaat over bij de groep horen, over je loyaal weten (aan bijvoorbeeld je ouders), de regels, wetten en afspraken zijn collectief en gaan boven het individuele verlangen. Hier hebben we het dus over het collectieve bewustzijn. In deze tijd:  hoe verhoudt jij je tot de opgelegde regels en wat doet het met je als iemand anders er op een andere manier mee omgaat?

Van collectief naar spiritueel geweten

Het collectieve geweten is sterker dan het persoonlijke geweten. Het collectieve geweten geeft een soort “goedkeuring”. Je gedraagt je zoals het volgens de norm hoort. Dan kost het je niet je kop. Je wordt niet afgewezen. Zowel het collectieve geweten als het persoonlijke geweten openen de poort naar het spirituele geweten. Dat gaat over het eenheidsveld, dat alles met elkaar verbonden is, dat niemand uitgesloten wordt, over gelijkwaardigheid, over voorbij de polariteit.

Aan het collectieve geweten wordt in deze tijd dus flink gerammeld. Wat altijd als norm werd gehanteerd wordt nu niet zo maar meer klakkeloos overgenomen. We maken de stap naar het spirituele geweten.

En jij?

Heb jij helder op welke stukken je nog in het collectieve geweten zit? Op het moment dat je je het bewust wordt kun je een keuze maken en – als je dat wilt – eruit stappen.

Fijne dag.

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies