/
De innerlijke man en vrouw in jou

De innerlijke man en vrouw in jou

Weet je dat we allemaal een innerlijke man én vrouw in onszelf hebben. Of je nu man of vrouw bent, beiden zijn in jou vertegenwoordigd. De man in jou is verbonden met het denken en het handelen. De vrouw in jou met de ervaring van IK BEN (zijn) en het voelen.

Aangerichte schade

Door de eeuwen, is er over en weer veel schade aangericht. Zowel de mannen als de vrouwen zijn belaagd, gemanipuleerd, vernederd, onderdrukt en tekort gedaan. Na tijden van overheersing door het mannelijke, is er deze tijd met name aandacht voor de heling van het vrouwelijke. Laten we vooral niet vergeten hoe het vrouwelijke ook het mannelijke heeft overheerst en gemanipuleerd.

Heling

Wat mij betreft gaat het dan ook over de heling van het mannelijke én het vrouwelijke. Dat begint met de heling van de innerlijke man en vrouw in jou. Heb je enig idee hoe die met elkaar in verbinding staan? Steunen ze elkaar of is er afstand? Kijken ze elkaar aan of draaien ze elkaar de rug toe? Is één van de twee overheersend of mogen en kunnen ze allebei kun ding doen?

Yoga

Tijdens yoga oefeningen ervaar je misschien dat oefeningen met de linkerkant bijvoorbeeld gemakkelijker gaan dan met je rechterkant (of andersom). Het geeft aan hoe het met het vrouwelijke aspect (zijn, voelen) is gesteld of met je mannelijke kant (doen en denken). Vaak is één van de twee meer aanwezig.

De verbinding weer aangaan

Pascalle kwam bij me in de praktijk omdat ze allerlei vragen had over de relatie met haar partner. Na 10 jaar bleek het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend te zijn. Pascalle gaf aan dat ze iemand was van de controle en het perfectionisme. Iemand die met name vanuit haar hoofd aanwezig was. Ik vroeg Pascalle contact te maken met haar innerlijke man en vrouw. Die stonden vrij afstandelijk tegenover elkaar en er was bijna een soort wantrouwen. Tijdens de sessie nodigden we ze uit om uit te spreken wat ze nodig hadden om tot elkaar te komen, om elkaar te vertrouwen én om tot een staat te komen waarin ze elkaar konden ondersteunen. Stap voor stap kwam er verandering in de houding van beiden, tot ze elkaar in de armen konden sluiten, verbinding konden maken vanuit hun buik en hun hart om vervolgens bij elkaar te kunnen rusten. In de weken erna kwam er een stroom van verandering in de relatie met haar partner op gang. En, zei Pascalle, heel bijzonder, niet alleen met mijn partner, maar ook met mijn vader en mijn broer.

Heilig huwelijk

Je kunt je innerlijke man en vrouw uitnodigen om (weer) tot elkaar te komen. Om de verbinding weer met elkaar aan te gaan, zodat er balans komt tussen denken en voelen en tussen zijn en handelen. Het één is namelijk niet beter dan het andere. We hebben allebei nodig om het mens zijn uit te drukken. Als er balans is tussen het mannelijke en het vrouwelijke en deze aspecten weer bij elkaar komen, noemen we dat wel het heilig huwelijk. Zelf merk ik dat ik steeds makkelijker kan switchen tussen mijn mannelijke deel en mijn vrouwelijke deel. Als ik bijvoorbeeld voet of IJslandse bodem zet, zit ik direct in mijn mannelijke stuk. Als ik aanwezig ben, luister, in de natuur wandel ben ik aanwezig in mijn vrouwelijke deel. Om vervolgens weer terug te keren naar het midden.

Seksuele energie en je innerlijke man en vrouw

Ook in het beleven van seksualiteit kun je je innerlijke man en vrouw beleven. Seksuele energie is levenskracht. In hoeverre heeft jouw innerlijke man zich teruggetrokken uit angst om afgewezen te worden, om het niet goed te doen. In hoeverre heeft jouw innerlijke vrouw zich teruggetrokken uit angst om pijn te ervaren, om iets te doen omdat het verlangt wordt, omdat het er wel bij zou horen (en onderschat hierbij niet de overtuigingen die je vanuit je voorouderlijn hebt meegekregen). In hoeverre kunnen jouw innerlijke man en vrouw vrije seksuele wezens zijn?

De innerlijke wereld wordt weerspiegeld in je buitenwereld. Ook op dit gebied. Trek je dus partners aan die zich snel afgewezen voelen, die jaloers zijn of noem maar op. Ga eens naar je eigen innerlijke man en ga het gesprek met hem aan. Waar heeft hij heling nodig? En hoe zit het met je innerlijke vrouw? Herken je in jezelf schaamte, pijn, iets vies vinden? Ga het gesprek met je innerlijke vrouw eens aan? Mag zij de ontembare wilde vrouw zijn? Mag zij genieten of zit daar oordeel op?

Heling van jezelf

Heling van je innerlijke man en vrouw is heling van je zelf. Een mooi proces om te onderzoeken op alle facetten die het man en vrouw zijn vertegenwoordigen.

Ik wens je een mooie onderzoektocht toe. En als je wat hulp kunt gebruiken om je innerlijke man en vrouw te ontdekken en bij elkaar te brengen, maak dan een afspraak in mijn agenda.

Fijne week.

Harte groet

 

 

 

 

 

 

 

 

Heling van het mannelijke én van het vrouwelijke

Samen komen in het midden

Ondersteunen

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies