/
De kracht van “niets doen”

De kracht van “niets doen”

Ik sprak laatst iemand die een opleiding tot coach deed. Ze vertelde dat ze al heel snel het inzicht kreeg dat dat niet voor haar weggelegd was. Ze zei “ik ben altijd degene die de problemen voor anderen oplost in plaats van vragen te stellen”.

Slachtofferrol

Hoe is dat voor jou? Ben jij een probleemoplosser of kun je nabij zijn en niets doen? Op het moment dat we het voor een ander willen oplossen zeggen we eigenlijk “kom maar hier, ik doe dat wel want dat kun jij niet”. Je houdt de ander daarmee als het ware in de slachtofferrol.

Juist door niets te doen, met je volle aandacht en liefde aanwezig te ZIJN, kan de ander zijn of haar kracht ontdekken en het “probleem” zelf oplossen.

Wat is de onderliggende energie van jouw patroon

Verder kun je in jezelf onderzoeken waarom je de neiging hebt om problemen op te lossen. Ligt er een behoefte in je opgeslagen om gezien te worden, om te laten zien, hé ik ben er ook! Of heb je misschien de behoefte aan goedkeuring van de buitenwereld om jezelf te mogen zijn? Gaat het over het veiligstellen van je bestaansrecht? Of ben je iemand die de harmonie wil bewaren en hard aan het werk gaat om dat zo te houden of in banen te leiden? Je kunt het in jezelf onderzoeken. Zonder oordeel. Het begint met bewustzijn over je patronen. Als het inzicht er is heb je de keuze anders te gaan reageren. En dat kan voor je omgeving even wennen zijn, als jij anders reageert ?.

Problemen

De vraag is of er wel problemen bestaan. We ervaren problemen als we vechten tegen de stroom, in plaats van de situatie te omarmen en te accepteren wat er is. Stromen we mee dan bestaan er geen problemen.

Het gaat dan misschien anders dan jouw persoonlijkheid zou willen. Als we ons openen voor het hogere, voor – wat ik noem de Goddelijke wil – maar geef er je eigen woorden aan, dan kunnen we ervaren dat alles wat er gebeurt, met een Goddelijke timing en precisie in ons leven komt. Je zit precies op het juiste spoor.

Dan kun je ook steeds meer het goede zien van wat er in je leven allemaal aanwezig is. In plaats van je te focussen op tekort. Je krijgt tenslotte van het Universum exact aangereikt wat jij nodig hebt in je leven om jeZelf te ontdekken en te ZIJN en jouw hogere pad te volgen.

Over de dood heen

Rineke kwam bij me in de praktijk en worstelde met dit onderwerp. Ze zei “ik ben mijn hele leven een probleemoplosser geweest”. Mijn moeder was zwanger van mijn broertje toen mijn vader overleed. Ik heb alles altijd voor mijn moeder opgelost. Inmiddels is ze overleden en het voelt alsof ik nog steeds voor haar aan het zorgen ben. In de sessie die volgde nodigde Rineke haar moeder uit in de energie. Het werd een mooi gesprek en Rineke kon tijdens de sessie haar moeder alles teruggeven wat ze van haar overgenomen had. Voor Rineke viel er een zware last van haar schouders. Ze ging letterlijk rechterop zitten. Voor haar moeder gaf het een gevoel van vrijheid dat ze eindelijk zich zelf mocht en kon zijn. Bovendien kwam er een gevoel van dankbaarheid over en weer naar boven. Prachtig om te zien.

ZIJN

Het mooie van niets doen is dat het niet betekent dat je niets doet. Je hart staat open, je bent nabij en jouw energie creëert een ruimte waardoor de ander zijn of haar stappen kan zetten. En als je vanuit dat ZIJN de impuls voelt dat je het tuintje van de buurman wil schoffelen, omdat dat hem niet meer lukt. Hoe mooi is dat! Door jou heen stroomt de hogere energie, wat je dus ook niet moe maakt. In tegendeel, je wordt er energiek van. Als dat geen win win situatie is.

Ik wens je een fijne week toe.

Tot zondag

Harte groet,

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies