/
De krachtigste bescherming voor jezelf

De krachtigste bescherming voor jezelf

We hebben allemaal onze overlevingsmechanismes gecreëerd om ons zelf te beschermen. Vaak zijn die beschermingsmechanismes ontstaan in situaties die zo pijnlijk waren dat we de houding hebben aangenomen “dat nooit meer, dat zal mij niet meer gebeuren”.

Die overlevingsmechanismes kunnen verschillende vormen aannemen. Denk aan het bevriezen van je hart, het jezelf aanmeten van een pantser, in de arrogantie schieten maar ook in de slachtofferrol gaan zitten of in de vluchtmodus gaan.

Het kan zijn dat je niet eens helder hebt wanneer dat overlevingsmechanisme is ontstaan. Kan ook goed in een vorig leven al zijn ontstaan en wat je nog steeds mee draagt.

Hoe bescherm je jezelf?

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe kan ik mezelf beschermen tegen al die negatieve energie? Als ik in de stad loop kom ik leeggezogen thuis. Als ik bij Joop ben geweest voel ik me altijd pisnijdig. Als ik met Marie heb koffie gedronken maak ik me altijd zorgen.

Negatieve energie bestaat niet. Er is alleen maar energie en energie en energie. Jij bent ook energie. De mate waarin je met die energie kunt omgaan, bepaalt hoe jij het labelt als positief of negatief.

Een voorbeeld.

Je beste vriend ligt in scheiding. Zodra je hem ziet voel je de slachtofferrol. Om jezelf te beschermen trek je je middeleeuwse krijgspantser aan. Wat gebeurt er? Diep van binnen voel je dat je je vriend wilt steunen, nabij wil zijn. De pijn die je voelt is zo intens dat je die niet wilt voelen en zorgt dat je je pantser omhoog trekt. Je vriend wil met jou contact maken maar zijn energie ketst terug op jouw pantser. Jij kunt geen contact maken met hem omdat je pantser er tussen zit. Conclusie: geen verbinding en grote kans op irritatie en dus energieverlies.

De kracht van liefde

Zelfde voorbeeld maar nu laat je je krijgspantser voor wat het is en open je je hart. Je bent met een open hart helemaal aanwezig. Transparant. Je voelt de pijn. Door jouw open hart, kan die niet bij jou aanhaken. Het stroomt als het ware door je heen. Je hart is een manier van waarnemen geworden. De kracht van liefde stroomt, via jou, naar je vriend. Tot je stomme verbazing merk je dat hij uit de slachtofferrol stapt. Hij de dingen opeens vanuit een ander perspectief gaat bekijken en dat jullie ook nog een gezellig middag hebben.

Spelen met je hart

Vorige week gaf ik het voorbeeld van Ashley en de arrogantie als overlevingsstructuur.

Tijdens de sessie liet ik Ashley spelen met haar hart. Omdat het mega eng kan zijn om je hart helemaal open te stellen. Stel je voor dat je je kop verliest. Ik vroeg Ashley de persoon tegen wie ze zich zelf in bescherming nam, voor haar uit te nodigen in de energie. Vervolgens mocht ze haar hart gaan openen naar deze persoon in precies die mate die voor haar klopte. Spelend, onderzoekend, ontdekkend. Ja, ontdekken dat het helemaal niet zo eng is als ze dacht dat het was. Ze voelde de kracht van liefde naar buiten komen en zag wat voor uitwerking dat op de persoon tegenover haar had. Het hele stuk waarin ze samen aan het vechten waren, veranderde in de energie. En weet je wat ik altijd weer kicken vind? Ashley belde een paar dagen later dat de persoon in kwestie haar een bericht had gestuurd. Ze waren samen gaan lunchen en de hele kwestie was uitgepraat, afgedaan en ze waren opnieuw begonnen.

De kracht van jouw hart

Conclusie: de kracht van jouw hart is zo immens, dat je omgeving verandert zodra jij je hart opent. De allerbeste en krachtigste bescherming voor jezelf.

Fijne week weer.

Harte groet,

PS: Kun je wel wat hulp gebruiken bij het openen van je hart en het laten vallen van je beschermingsmechanismes? Plan dan nu een sessie in mijn agenda en ontdek de kracht van jouw liefde als zelfbescherming. Een afspraak maak je hier https://www.het-licht.net/individuele-sessies/

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies