/
De les die ik leerde over vrij zijn

De les die ik leerde over vrij zijn

In één van de meditatiegroepen kwam het thema vrijheid naar voren. Een van de cursisten zei: Ja, Marion, dat roep jij altijd zo leuk, dat vrijheid in jezelf zit maar …..

Ja maar….

En toen kwam er een hele reeks “de hypotheek moet wel betaald worden”, “er moet wel brood op de plank komen”, “je hebt wel verantwoordelijkheid voor je kinderen”. Waarschijnlijk kun jij er ook nog wel een aantal opnoemen als ja maar ….

Voor ik het wist zaten we in de mentale uitleg van wat vrijheid is, we waren in de verhalen terecht gekomen. Daardoor kon in mijn cursisten op dat moment niet laten voelen dat vrijheid in jezelf zit. Het is een gewaarzijn dat voorbij woorden en verhalen gaat. En ja, de kachel moet blijven branden en je hypotheek moet betaald worden en toch kun je daarin vrijheid ervaren.

Ik geef steeds weer aan “blijf uit de verhalen”. Er is verdriet, punt. Er is machteloosheid, punt. En om dus gewoon op te merken hoe snel je er zo maar in kunt glijden.

Bedankt dus dames voor deze mooie bewustwording. De volgende bijeenkomst krijgen jullie de gelegenheid om de vrijheid in jezelf te voelen.

Moeten

Herman heeft een baan bij een ICT-bedrijf en de laatste zijn vliegt die baan hem naar zijn keel. Als ik vraag wat er dan naar zijn keel vliegt, antwoordt Herman dat het over het “moeten” gaat. Het blijkt veel breder te zijn dan zijn baan. Hij moet zoveel. Hij moet van zijn baas, hij moet van zijn vrouw, hij moet voor zijn kinderen, hij moet de kachel rokende houden, hij moet naar zijn ouders, hij moet sporten.

Je begrijpt misschien al dat in deze sessie het thema “vrijheid” ook aan de orde kwam. Het leven is een grote stroom van energie en daar zitten we middenin. Of je dat nu wilt of niet. Je kunt je heftig verzetten tegen die stroom of je kunt meebewegen. Als je het gevoel hebt dat jouw probleem is, dat je van alles moet, dan kun je je aardig gevangen voelen.

 

Met je neus er boven op???

Het hebben van problemen ontstaat,  als je er met je neus bovenop gaat zitten. Als al je focus op het zogenaamde probleem gericht is. Dan zie je het grotere beeld niet meer. Als je afstand neemt, hoger insteekt in de energie, vanuit de rust en stilte in jezelf de situatie bekijkt, dan merk je ineens dat er geen problemen zijn. Dat alles energie is, dat schuift, dat verandert. Je vernauwde staat, je gevangenis, bevriest de hele situatie. Dan kan het niet meer stromen en ervaar je het als problemen. Vanuit de hogere energie is er slechts verandering, verschuiving. Het is dus vanuit welke perceptie je waarneemt.

Wanneer heb jij het laatst voor jezelf gekozen in plaats van te blijven pleasen, in plaats van het de ander naar de zin te maken. Wanneer heb jij in plaats van te kiezen voor angst gekozen om te kiezen vanuit vertrouwen? Kies jij voor het leven van je hoogste goed of voor het leven van de schijnveiligheid van de persoonlijkheid? Kijk jij naar de wereld door de ogen van het Goddelijke Zelf of door de ogen van angst van het massabewustzijn?

Genoeg vragen om deze week eens mee aan de slag te gaan. En wees daarbij mild en liefdevol naar jezelf. Alles is oké, blijf uit het oordeel. Dat op zich is al een oefening.

Fijne week.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies