/
De spin in het web

De spin in het web

Als je de spin in het web bent, word je gezien als een sleutelfiguur. Iemand die lijntjes heeft uitgegooid en zo een – als het goed is – verbindende factor is. Volgens de Van Dale: iemand waar het allemaal om draait.

Verstrikt in het web

Het spinnenweb fungeert voor de spin als vangnet voor zijn voeding, zijn levensbehoeften. Wie is er niet eens verstrikt geraakt in de kleefachtige draden van de spin – zowel letterlijk als figuurlijk? De spin in het midden, klaar om zijn prooi te verorberen. Klaar om zich te voeden.

We kennen het spinnenweb ook als prachtige glanzende draden in de dauw. De wonderbaarlijke vormgeving, de structuur en de precisie waarmee de spin het geweven heeft.

In de shift die we met zijn allen aan het maken zijn, wordt het steeds duidelijker waar de spin in ons, nog leeft vanuit het verorberen. Jij als sleutelfiguur – gaat dat ten koste van iets of iemand of is jouw sleutelpositie een win-winsituatie voor iedereen? Leg dit beeld ook maar eens op (wereld-)leiders, grote bedrijven en industrieën.

De transformatie van het web

In een meditatie zag ik het transformatieproces gebeuren. Het web als vangnet om in eigen behoeften te voorzien, ten koste van anderen, keerde zich als het ware om. Ik zag de prachtige glanzende draden en hun magnetische aantrekkingskracht. Het was alsof de spin een steeds groter web over de wereld aan het maken was. Er werden steeds meer wezens (mensen, dieren, planten, mineralen) “gevangen” in het web. De spin voedde zich zelf nu door de anderen te voeden, te inspireren. Het delen en samenwerken bracht hem de vervulling. Is dat geen waar leiderschap?

Het nieuwe gaan vormgeven

Thema’s als samenwerking (veel breder dan onze nauwe uitleg daarover), autonoom zijn, zelfvoorzienend, zelf regulerend. Zelf merk ik dat ik hier blij van word en tegelijk is er ook iets in mij dat roept “en waar te beginnen?”. Ik voel de energie en veel van de mensen met wie ik in contact ben, voelen die ook. En nu er nog handen en voeten aan geven. Hoe gaan we het vorm geven?

Inmiddels komen er steeds meer initiatieven van de grond. Van samen een boerderij oprichten tot een parallelle economie vormen. Hoe mooi is dat spinnenweb dan, waarin we “gevangen” worden door de spin, om onze creativiteit een boost te geven. Om samen te brainstormen en nieuwe ideeën te ontwikkelen over hoe we samen verder willen.

Zelf was ik verbaasd om te ontdekken hoeveel mooie projecten er al lopen. Waarom weet ik dat niet, vroeg ik me af?

Delen, kom maar op!

Dit Voedsel gaat van Groningen tot Maastricht en van Noordwijk tot Oldenzaal. Het gaat naar België. Laten we met zijn allen die initiatieven delen, zodat we kunnen voelen waar onze talenten bij passen en waar we ons bij willen en kunnen aansluiten.

Dusssss, voel je vrij om de initiatieven die jij kent, waar jij voor warm loopt naar me toe te sturen. Ik deel ze graag zodat het web van de spin letterlijk verder uitgeweven kan worden.

Fijne week!

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies