/
Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart/wit

Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart/wit

Vorige week volgde ik een workshop over kleur en energie. Een workshop die ging over de kleuren van je hart die je terug vindt in bijvoorbeeld je kleding maar ook in voeding. Het heeft mij zeer geïnspireerd  en me weer doen beseffen dat alles energie is en hoe we door de frequenties van kleur worden beïnvloedt. Verderop in dit Voedsel meer info over deze workshop.

In dat kader kwam de titel van dit Voedsel op. Ik dacht aan het liedje van Frank Boeijen. “Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart/wit, maar elke kleur van je hart”.

Een open boek

Je kent ze vast wel. Mensen die door hun lichaamshouding en gezichtsuitdrukking exact laten zien wat er in hen leeft. Zij kunnen gewoonweg niet verbergen wat ze denken of voelen. We noemen het “een open boek”. Transparantie ten top. Als we ons naar hogere dimensies begeven is dit de werkelijkheid. Niets valt er meer te verbergen. Alles is helder voor de ander. Wat je denkt en wat je voelt.
Communiceren zonder woorden. We doen het vaker dan dat we ons er bewust van zijn. Iedere cultuur doet het op zijn/haar eigen manier. Door lichaamshouding, gezichtsuitdrukking of de uitstraling van je energie.

Elkaar wérkelijk aankijken

Woorden hebben een uiterst krachtige en creërende werking en kunnen vaak niet uitdrukken wat er wérkelijk binnenin mensen leeft. Weet je hoe krachtig het is om te communiceren zonder woorden? Tijdens de cursussen die ik geef, nodig ik mensen vaak uit om tegenover iemand te gaan staan en elkaar alleen maar in de ogen te kijken. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij het werkelijk aankijken van een ander. Dat is niet zo vreemd. Je kijkt namelijk rechtstreeks in de ziel van de ander. Je maakt verbinding op diepere lagen. Keer op keer is het zo mooi en verbluffend om te zien wat mensen in elkaar aanraken. Hoe het hart smelt, hoe vertrouwen wordt aangeraakt, hoe liefde en zachtheid wordt gevoeld. Hoe het harnas afgelegd kan worden. Hoe iemand helemaal durft te laten zien als wie hij wérkelijk is.
Je kunt met je ogen echter ook, ongewenst, bij iemand binnen dringen. Als je kijkt met een energie die binnendringt, gaat dat vaak gepaard met verwachtingen of iets willen veranderen. Door je energie terug te trekken kun je de ander vanuit neutraliteit aankijken zonder dat er een pushen of een verwachting op zit. Dit maakt het voor de ander veiliger om aangekeken te worden. Ben jij je bewust hoé je kijkt? Probeer het maar eens. Je trekt je energie, je blik,  als het ware terug tot het midden tussen jou en de ander. Vandaar uit kijk je de ander aan. Het zal je een heel ander gevoel geven en de interactie tussen jou en de ander onmiddellijk beïnvloeden.

Liefde

Tijdens één van mijn georganiseerde reizen in Groenland, trof ik een Groenlander. Al bij de eerste ontmoeting werd ik door hem geraakt. Hij sprak alleen Groenlands en ik niet. Er bleef dus niets anders over dan te communiceren zonder woorden. Wat een liefde en zachtheid straalde die man uit. Ik was tot tranen toe geraakt en kwam tegelijk mijn eigen oordeel tegen. Als ik hem in Nederland tegengekomen zou zijn, zou ik hem wat shabby gevonden hebben. Zou ik niet zo het contact zijn aangegaan als hoe ik dat nu deed.

Voorbij oordelen en meningen

Ben jij je bewust van je oordelen en meningen en de impact die dat op andere mensen heeft? Ze kunnen je ervan weerhouden om wérkelijk contact te maken met de ander. Je ervan weerhouden om je hart te openen, je liefde te laten stromen en de ander te zien voor wie hij of zij wérkelijk is. Simpelweg het elkaar aankijken opent deuren en geeft jou en de ander ruimte om te tonen wat er binnenin leeft.

De psycholoog Arthur Aron ontdekte dat 4 minuten elkaar in de ogen kijken mensen dichter bij elkaar kan brengen. Bijvoorbeeld als je denkt aan alle vluchtelingen.

De manier waarop door een grote massa over hen gesproken wordt, leidt tot angst, verharding en afscheiding. Het gaat in dit taalgebruik over cijfers in plaats van over mensen die – net als wij – geliefden hebben. Mensen die huis en haard achter zich laten omdat ze hun leven niet zeker zijn. Die dromen van een menselijk bestaan in vrede, harmonie en veiligheid.

Samen op weg naar een vredevolle, harmonieuze wereld met meer begrip voor en naar elkaar. Alleen maar door elkaar aan te kijken. Hoe simpel kan het zijn?
 
Fijne week,

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies