/
Donker buiten, licht van binnen

Donker buiten, licht van binnen

Als ik dit blog schrijf, klapt het water weer naar beneden. Ik hoor mensen om me heen die zich afvragen of dit nog wel klopt, of er geen andere krachten achter zitten. Ik hoor mensen zeggen dat ze zo’n behoefte aan licht hebben, aan de zon. Ik hoor mensen zeggen dat ze troosteloos worden van het weer en geen kant op kunnen. Grappig he, hoe we, ieder op onze eigen manier reageren. Ook fysiek. Trek jij je schouders op als je buiten in de regen loopt met je hoofd in je kraag? Het helpt niets om je schouders op te trekken, het gaat er niet minder van regenen 😊. En je schouders zijn meer gebaat bij een ontspannen houding.

Het weer als uitnodiging

Wat het ook is, laat het een uitnodiging aan je zijn om je innerlijke licht nog wat steviger aan te wakkeren. Als je in staat bent je eigen licht als solide en stevig te ervaren, dan heb je niet zo’n last van wat er buiten je allemaal gebeurt. Want dat is nogal wat (naast het weer)

Vreugde

Telkens weer, als ik me bewust word van mijn licht en “hoger inplug”, me bewust wordt van die hogere realiteiten van de werkelijkheid, kom ik uit bij vreugde. Vreugde die er gewoon is, zonder reden. De grondtoon van je ziel ís vreugde! Kun je je voorstellen hoe dat voelt? Jezelf gewoon vreugdevol voelen, terwijl er geen enkele aanleiding van buitenaf voor nodig is.

Ben je een speelbal?

Vaak denken we dat ons gevoel van vreugde gekoppeld is aan de omstandigheden van buitenaf. Dan ben je dus altijd een speelbal van je omgeving. Dan hangt jouw gemoedstoestand dus altijd af van wat er buiten je gebeurt. Als je dat stabiel en solide licht bent, is er vreugde en die mag en kan je ten alle tijden ervaren.

Mag je je ook vreugdevol voelen?

Mag jij je van jezelf vreugdevol voelen ook als een ander zich verdrietig, boos of onmachtig voelt? Mag jij een vreudevol voelen als je bij een uitvaart aanwezig bent? Velen dragen de overtuiging in zich mee, bewust of onbewust, dat dat niet hoort of niet gepast is. Ik heb het hier niet over een holardiee vreugde he!

Jouw bijdrage door je vreugdevol te voelen

Je bijdrage aan de wereld is veel groter door in je eigen vreugde te blijven dan dat je meelijdt met waar de ander in zit. Dat betekent niet dat het je geen snars interesseert waar de ander in zit. Je komt juist veel eerder uit bij mededogen en medeleven. Bij nabij zijn. Bij de ander zijn pijn voelen en in jezelf toelaten en ondanks dat allemaal, toch de innerlijke vreugde kennen. De ander kan dan op jouw vibratie mee. Jouw vreugdegevoel is een uitstekende hand naar de ander om zijn of haar energie te verhogen en dus hoger in te pluggen. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren. Je voelde je boos of verdrietig en na een ontmoeting met iemand die lekker in zijn vel zat, voelde jij je ook opeens beter. Dat dus.

Verderop in dit Voedsel een boekentip en het voorbeeld van Yvonne Klaver, hoe je vreugdevol (en dankbaar) kunt blijven ondanks de uiterlijke omstandigheden.

Omdat de ervaring van “vreugde zonder reden” zo je dagelijkse realiteit kan veranderen, organiseer ik op zaterdag 23 maart a.s. een dag met als thema – je raadt het niet – “vreugde: de grondtoon van je ziel”. Verdere info verderop in dit Voedsel. Je bent van harte welkom.

Voor nu wens ik je een fijne vreugdevolle week.

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies