/
Een open hart

Een open hart

Dominique is project manager bij een bouwonderneming. In het project waarin ze nu werkzaam is heeft ze een beslissing genomen. Deze wordt door haar collega’s op zijn zachts gezegd niet geapprecieerd. Dit uit zich in genegeerd worden, stekelige opmerkingen, afwijzingen. Dominique wordt geraakt in haar allerdiepste angst om niet goed genoeg te zijn, om afgewezen te worden, om in de steek gelaten te worden. Ze schiet in haar overlevingsstrategie. Rot allemaal maar op, dan doe ik het wel alleen. Ze gaat uit verbinding.

In die staat komt ze bij mij in de praktijk. Hoe nu verder?

De sleutel tot transformatie

Het is al mooi dat Dominique ziet dat ze in haar overlevingsmodus schiet. Daar heeft ze dus al bewust zijn op en dat is dan een mooie stap tot transformatie. Het lijkt dat als we ons hart open houden dat dat levens gevaarlijk is. Dat dat je kop kost of dat het je van je padje veegt.

Het interessante is dat het tegendeel de sleutel tot transformatie is. De power of love!

Met Dominique kijk ik naar haar hart. Hoe het zich gesloten heeft. We onderzoeken de angst en het overlevingsmechanisme. Niet poerend en roerend in een oude pot maar puur observerend wat er gebeurt en hoe dat voelt. Dan verschuift Dominique haar bewustzijn naar de hogere velden. Naar dat oneindige zijn wat ze is. Ik voel hoe de rust in haar indaalt. Haar blik ontspant, haar lichaam neemt een andere houding aan.  Vanuit die rust voelt ze haar oneindigheid. In die oneindigheid kan ze helemaal niet in de steek gelaten of afgewezen worden. Ze voelt hoe haar lichaam een uitdrukking is van die oneindigheid. Hoe haar hart zich opent. Hoe graag haar hart wil stromen en in verbinding wil zijn (als uitdrukking van die oneindigheid). Ze nodigt haar collega’s uit om voor haar te komen staan (in de energie). Ik vraag Dominique of ze er aan toe is om haar hart te laten stromen naar de collega’s. In precies die snelheid en mate die voor haar klopt. Beetje bij beetje gaat de deur open, ontdooit het ijs. Ze ziet hoe de blikken van de collega’s veranderen, hoe hun houding verandert. Uiteindelijk kan ze haar hart wijd open zetten. De vreugdetranen stromen over haar wangen. Wauw wat een liefdesenergie bevindt er zich in haar.

Vernauwde visie

We hebben allemaal (romantische) ideeën over wat liefde is. Naar mijn gevoel zijn die ideeën behoorlijk vernauwd en komen we nauwelijks bij de ware kracht van liefde. Liefde als bron van schepping. Hoe bijzonder is het dat de crocussen weer uit de grond komen. Ja, je ziet het en kun je het ook voelen hoe bijzonder dat is! Heb je wel eens goed naar een mier gekeken? Hoe bijzonder is dat dat hoe goddelijk perfect dat diertje vormgegeven is? En je eigen lichaam dan? We staan er denk ik (te) weinig bij stil hoe bijzonder het is om in een lichaam hier op aarde te kunnen rondhobbelen. Allemaal voortgekomen uit liefde, de scheppingskracht. Liefde als bron van heling. Er zijn ontelbare voorbeelden van mensen die geheeld zijn door de kracht van liefde.

De verandering

Twee weken later spreek ik Dominique weer. Ze vertelt dat ze een dag na de sessie een vergadering had met de betrokkenen. Ze had zich goed voorbereid in die zin dat ze met behulp van meditatie haar hart wijd open had gezet. Dominique zei: “het was gewoon te mooi om waar te zijn”. De sfeer was direct anders. Iedereen luisterde naar elkaars visie. Er was rust, begrip. Ook al waren we het niet met elkaar eens. Ook dat was helemaal oké. We hebben een nieuw fundament kunnen leggen om in dit project samen verder te gaan. Met alle verschillende inzichten die er zijn. Super! Oh ja, Marion, en ik zie nu ook het geschenk hierin. Die allerdiepste angst van in de steek gelaten te worden. Ik voel hem niet meer. Voel me zo dankbaar. En bedankt collega’s.

Open in alle situaties

De uitnodiging aan ons is, om in alle situaties, je hart open te houden. Als zou je je grootste “vijand” voor je hebben staan, ook dan. Het doet me denken aan een stukje uit het boek “Leven in vreugde” van Desmond Tutu en de Dalai Lama. Daarin vertelt een Tibetaan die gevangen is geweest aan de Dalai Lama dat hij bijna zichzelf verloren was. Hoezo dan? Ik zag bijna het licht in de gevangenbewaarder, de martelaar, niet meer”.

Wat meer Klop Klop

Het vraagt om bewustzijn en alertheid. Dat je je gewaar wordt hoe snel het hart de neiging heeft zich weer terug te trekken. En juist op dát moment vraagt het van je om het zich weer te laten openen. En daarbij: lach erom, humor relativeert en maakt het allemaal luchtiger. Ken je dat toetje van vroeger? Klop Klop. Voeg wat meer Klop Klop aan de situatie toe. Het helpt je hart te openen.

Onderstaande filmpje helpt mij ook daarbij. Je staart in het hart van de bloem terwijl je je aandacht in je hartcentrum hebt. Ben benieuwd wat het met jou doet.

Fijne liefdevolle week.

Harte groet,

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies