/
En wat als je het gewoon even niet weet?

En wat als je het gewoon even niet weet?

Lastig? Als je het even niet weet?

Zekerheid

Brenda heeft een yogapraktijk met al aardig wat ervaring. Zowel uit de opleidingen die ze gedaan heeft als uit de cursussen die ze zelf geeft. Toch blijft Brenda de lessen intensief voorbereiden. Stel je voor dat ik een houding vergeet. Of dat ik het niet weet wat de volgende stap is. Het voorbereiden geeft haar een (schijn)zekerheid. Er bestaat geen zekerheid. Het enige dat we zeker weten is dat we op enig moment sterven.

Ik vraag Brenda wat er met haar gebeurt als ze even niet meer weet. Kost het haar kop? Faalt ze? In ze dan geen goede yogadocent? Het blijkt dat Brenda het heel oncomfortabel vindt voelen als er leegtes vallen. Zowel met spreken als in de oefeningen. Er is een voortdurende drive om de oefeningen uit te leggen en strak in haar hoofd te hebben wat de volgende oefening is.

Leegte

Interessant gegeven is dat tijdens de sessie het bij mij op enig moment leeg bleef. Ik wist gewoon even niet welke volgende vraag ik aan Brenda ging stellen. Niet voor niets waarschijnlijk want nu kon Brenda voelen wat het met haar deed als het bij mij stil bleef. Niets, het was prima, het gaf ruimte, rust. Geen enkel gevoel van “ja wat doe ik hier of wat moet ik hier nu mee”. Geen enkel gevoel van onrust.

Doordat ik mijn leegte kon toestaan en niet als een gek naar vragen ging zoeken, kon Brenda voelen dat het helemaal oké is om het gewoon even niet te weten. En vervolgens komt de volgende vraag weer op.

Voor mij heeft dit alles te maken met je impulsen volgen. Als je hierop durft te vertrouwen, die durft te volgen dan komt het antwoord en je actie altijd op het juiste moment en in de juiste vorm.

Ja zeggen

Ja zeggen tegen het even niet weten. De feitelijkheid ervan erkennen. Zo is het nu even. Ik weet het gewoon even niet. En het leuke is. Ondanks dat je het niet weet, je bent er nog steeds. En kijk eens wat er met je lichaam gebeurt als je het gewoon even niet hoeft te weten. Kun je de ontspanning voelen die dan optreedt?

Vanuit de leegte ontstaat het nieuwe

Verder kan het “niet weten” een unieke mogelijkheid voor jou zijn om in de leegte te komen. Voor veel mensen is dat doodeng. En toch … vanuit de leegte ontstaat het nieuwe. Vanuit de leegte komen de antwoorden, de vragen, de acties, de impulsen. En heel paradoxaal: de leegte is namelijk tegelijkertijd zo gevuld. Daar ligt jouw essentie, jouw kern, jouw weten. De leegte is niet iets buiten jou. Jij maakt deel uit van die leegte. Alles maakt deel uit van die leegte. Dat is het eenheidsbewustzijn.

Voor mij gaat het erom om dat eenheidsbewustzijn ook fysiek te ervaren. Het niet als een mentaal concept te laten bestaan. Fysiek de leegte en de gevuldheid ervan te voelen. Waarnemen dat alles en iedereen er deel van uit maakt. Afgelopen week heb ik een tweedaagse gevolgd en een individuele sessie gehad over dit thema. En ik heb het zo sterk ervaren!  Wat een ontlading, ruimte en rust voor mijn lichaam. Maar ook wat een levensvreugde en energie! Wil je mee resoneren op mijn energie en dit ook ervaren?  Je bent van harte welkom voor een krachtige transformerende sessie. https://www.het-licht.net/contact/

Fijne week weer.

Harte groet

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies