/
Hands-off – of – je kunt de rivier niet duwen

Hands-off – of – je kunt de rivier niet duwen

Het was in de begin jaren van mijn praktijk. Doris kwam binnen met de mededeling dat hij gestuurd was door zijn vriendin. Ik zou hem kunnen helpen met zijn “probleem”. De sessie verliep stroef en ik had het gevoel dat ik keihard aan het werken was. Ik voelde ook dat er iets “achter bleef”. Iets dat niet gedeeld wilde worden om de volgende stap te kunnen zetten. Wat heb ik van Doris geleerd!

Iemand sturen

“Ik stuur mijn vriendin even naar jou toe, ze heeft wat nodig”. Stiekem begin ik nu een beetje te glimlachen als iemand mij zo benadert. Mijn vraag aan die vriendin is dan ook steevast of ze zelf wel wil komen. Als een ouder een afspraak wil maken voor een kind, zal mijn vraag altijd zijn “wil het kind zelf ook komen”.

Je kunt de rivier namelijk niet duwen. Jíj kunt wel denken dat iemand iets nodig heeft. Als de ander dat helemaal niet voelt, niet wilt, of het mega spannend vindt en het daarom uit- of af wil stellen…. Wie ben jij om dan te pushen?

Bovendien kan ik niemand helpen of beter maken. Ik kan een energetische ruimte creëren waarbij je bij je antwoorden kan komen en je inzicht kunt krijgen. Een ruimte waarin je oude opgeslagen patronen kunt transformeren en je jezelf vrij kunt maken. Dat doe je echt zelf.

Verwachtingen

Het voorbeeld van Doris laat duidelijk zien dat het geen enkel effect om iemand te sturen. Wat gebeurt er met jou als iemand een verwachting van je heeft? Je trekt je waarschijnlijk terug in de energie. Je gaat in de weerstand. Wat mankeert er aan mij dat ik iets moet doen. Terwijl als je uitgenodigd wordt om een stap te maken, de energie vrij is. Je kunt het doen of niet. Dat is voor je systeem veel veiliger. Alles gaat in het juiste tempo en op de juiste tijd. Je kunt de rivier niet duwen.

Voor mij was het inzicht ook dat zodra ik hard aan het werk ga, het niet klopt. Dan wil ik iets voor elkaar krijgen wat er blijkbaar nog niet aan toe is. Dan wil ik iets sturen in plaats van het uit te nodigen.

Jouw verantwoordelijkheid nemen

Veelal zien we heel goed bij de ander waar die aan toe is of wat die nodig heeft. Moeilijker is het om bij ons zelf de valkuilen en zwarte gaten te zien. En daar gaat hij toch echt over. Bewustzijn hebben op je eigen patronen en voelen of je je daar in wilt ontwikkelen. Je kunt de ander namelijk niet veranderen. Je kunt alleen de verantwoordelijkheid voor je éigen leven op je nemen.

Het lijkt dan misschien dat je al die cursussen, die ontwikkeling voor jezelf doet. Niets is minder waar. Dit doe je ook voor je omgeving, voor de hele mensheid. Jij verandert en je omgeving verandert mee. Kijk maar als voorbeeld naar een zwerm spreeuwen. Zodra één spreeuw uit de zwerm vliegt is de samenstelling veranderd.

Een inspiratiebron zijn

Hé hoe doet hij of zij dat? Hoe kan het dat hij of zij niet van het padje raakt als die in zo’n situatie zit, terwijl ik mezelf helemaal kwijt raak? Doordat jij het voorleeft kun je een inspiratiebron voor anderen zijn. Iemand zei ooit tegen me “ik heb net weer een nieuw bedrijfspand gehuurd van zoveel m2”. De dag erna zag ik jouw prachtige foto’s van je reizen op Facebook voorbij komen en ik dacht “zij volgt haar hart, doe ik dat ook met dat huren van dat nieuwe pand”. Mooi he! We staan er vaak niet bij stil maar écht, je kunt een voorbeeld zijn voor de ander.

Hands-off dus. En dat betekent niet dat je met de ander niet in interactie mag gaan. Het kan heel inspirerend zijn om samen een gesprek te hebben over de situatie waarin iemand zit. Vanuit een uitnodiging. Hoe zou het voor je zijn om? Wat doet het met je als? Heb je behoefte om het te veranderen? Dan is de ander vrij om zélf te kiezen welke stap hij of zij wil nemen.

De mensen die het dichts bij je staan, waar je het meest van houdt, zijn je grootste leermeester. De grootste uitdaging voor “hands-off”.

Wil je zélf het voorbeeld zijn? Toe aan de volgende stap om je te ontdoen van oude patronen? Mail me dan om een afspraak te maken https://www.het-licht.net/contact

Fijne week. 
 
Harte groet,
  

PS 

Deze week in het Voedsel voor de ziel o.a.  “Hoe kom ik van die negatieve gedachten af”, de vraag “wat jou nog doet twijfelen” en een ervaringsverslag over de workshop “creëer je droomleven”.

Wil jij ook elke zondagochtend een inspirerend Voedsel voor de Ziel ontvangen?

Meld je dan aan op https://www.het-licht.net/contact

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies