/
Het verhaal van het gebroken ei

Het verhaal van het gebroken ei

In het Noordhollands Dagblad stond een artikel over de overgang. In het artikel werd een hele rij van klachten opgesomd die door de overgang zouden kunnen ontstaan. Als je niet uitkijkt ga je jezelf er mee vereenzelvigen en ga je het ook nog geloven. Er werd gezegd dat het niet eerlijk was dat vrouwen hier last van hebben. Hoezo niet eerlijk? We hebben het toch over een menselijk lichaam? De hoogste goddelijke creatievorm die er is?  De gynaecologen pleitte voor het toedienen van hormonen om de balans in het lichaam te herstellen.

Symptoombestrijding versus heling

Een prachtig voorbeeld van hoe er aan symptoombestrijding  wordt gedaan in plaats van te kijken welke boodschap het lichaam en het leven ons geeft. Hoezo hormonen toedienen als de overgang zich inzet? Het lichaam is een Goddelijke creatie die zo in elkaar gezet is dat vrouwen rond hun vijftigste veranderingen in hun hormoonhuishouding krijgen. Waarom hebben vrouwen in de Aziatische wereld geen last van deze verschijnselen en vrouwen in de Westerse wereld wel?

Hoe mooi zit het lichaam in elkaar dat er – wellicht door het minder oestrogeen – bijvoorbeeld paniekaanvallen of zweetaanvallen naar voren komen. Welke diepere laag wordt er wakker gemaakt, waarvoor het blijkbaar nu tijd is om naar te kijken, om te erkennen, om te omarmen en te transformeren. Zaken waar in de jaren daarvoor geen ruimte was.

Ja, we kunnen hormonen nemen dat het rustiger in ons lijf wordt. Of zoals een kind met ADHD zei “door de Ritalin wordt mijn lijf wel rustiger maar ik niet”. Naar mijn idee ontneem je jezelf een groot geschenk om tot werkelijke heling te komen.
Werkelijke heling komt – zoals de foto van het gebroken ei zo mooi laat zien – van binnenuit. Er wordt nog steeds zo snel geroepen “help! Dokter maak me beter”. No way. Er is er maar één die jou kan helen en dat ben je toch echt zelf!
Ik word dan ook erg blij van berichten van bijv. de School for Integrative Medicine & Health waarin huisartsen samenkomen die het anders willen. Die de regie weer bij de cliënt willen leggen. Die breder en verder willen kijken. Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Als iemand niet wil

Het doet me denken aan een situatie met een client. Het was in de beginjaren van mijn praktijk. Arjan belde me met de opmerking dat hem gezegd was dat hij naar mij toe moest. Tijdens de sessie bleek al snel dat Arjan zelf helemaal niet vond dat er iets moest gebeuren. Hij was gestuurd en ik voelde dat het verhaal dat hij vertelde niet compleet was. Er ontbrak iets. In die tijd was ik nog behoorlijk gefocust op het behalen van resultaat. Ik heb me een slag in de rondte gewerkt om hem ergens te “krijgen”. Je raadt het al. Dat lukte niet. Ik leeg, hij zonder een stap verder te zijn gekomen weer naar huis. Wat heb ik van die sessie veel geleerd! Vandaar dat mijn vraag aan ouders die met hun kind willen komen ook altijd is of het kind zélf wil. Dan kan er heling ontstaan.

Ik wordt behoorlijk geïnspireerd door het werk van Dr. Joe Dispenza. De ervaringen die mensen delen zijn zo hoopvol en stimulerend. Dat wat ik zelf ervaar door de meditaties en het energetisch werk is zo verschuivend. Het zit in ons.  De kracht zit in jou! JIJ bent de kracht. JIJ bent het leven. En om die weer helemaal te omarmen en door je heen te durven laten stromen. Om het te belichamen.

Je kunt de rivier niet duwen

Als iemand niet aan verandering toe is. Als iemand er voor kiest om in de bestaande situatie te blijven zitten, hoe vervelend die ook is, verandert er niets. Het is de roep van de ziel die wakker maakt. Het is het Goddelijke Zelf dat aan de deur klopt. Keer op keer, net zolang totdat je er klaar voor bent om te zien wat je al die jaren niet hebt willen of kunnen zien, horen of voelen. De diepste angsten, de grootste illusies.  Zonder oordeel wordt je keer op keer uitgenodigd en de transformatie vindt geen milliseconde eerder plaats dan dat jij daar aan toe bent.

Stop dus maar met de rivier te willen duwen. Met mensen te willen veranderen. Het werkt niet. De kracht komt van binnenuit. Hoe mooi zit het leven in elkaar. Ik voel me diep dankbaar dat ik zo in het leven sta en telkens weer de bereidheid in mezelf voel om naar binnen te keren. Om te kijken wat het me te vertellen heeft.

Toen een aantal jaren geleden het Egyptische volk in opstand kwam en zich verzamelde op het Tharirplein raakte me dat diep. Toen wist ik niet wat er met me gebeurde dat ik huilend voor de tv zat en er naar keek. Later besefte ik me dat ik de innerlijke kracht van bevolking voelde die zo krachtig naar buiten kwam. Het raakte mijn innerlijke kracht.

Een mooie, krachtige eindsprint van het jaar

Verderop in dit Voedsel schrijf ik over de intense periode tot aan kerstmis waarin we ons bevinden. Ik wens je een hele mooie week toe waarin je met open armen alle cadeaus die naar je toekomen, of je ze nu wel of niet als cadeau ervaart, kunt ontvangen. Op naar je volgende stap in evolutie, in heling, in ZIJN wie je bent.

Liefs en een harte groet,
 

Na de eindsprint tot aan kerstmis, heb je op 30 december a.s. de gelegenheid om in stilte te overzien, terug te blikken, te omarmen en nieuwe intenties te plaatsen. Om vanuit je eigen innerlijke kracht je voeten stevig te plaatsen op jouw pad van licht. Kortom, helder het nieuwe jaar in. Er zijn nog twee plekken beschikbaar.

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies