/
Hoe vakantie écht vakantie wordt

Hoe vakantie écht vakantie wordt

Ik “moet” nog op vakantie. Een opmerking die ik zo nu en dan eens voorbij hoor komen. Ik kan het nooit nalaten daarop te reageren. Hoezo “moet” je. Je moet niets. Je mag. Je hebt de vrijheid om te gaan of niet te gaan.

Voor veel mensen levert vakantie stress op. Alleen al bij het idee, kunnen ze een intens gevoel van moeheid voelen. Er moet weer zoveel. Vakantie spullen bij elkaar zoeken, huis aan kant (moeten de ramen inderdaad nog gelapt worden voordat je weggaat?), inlezen wat er allemaal te doen is, Tom Tom uploaden en ga zo maar door.  In dit blog neem ik je graag mee hoe vakantie nu écht vakantie voor je kan worden.

Brigit werkt 3 dagen per week. Samen met Ronald heeft ze drie jonge kinderen. Brigit houdt van orde en netheid.  Zowel Ronald als Brigit snakken naar vakantie. Hebben het gevoel de verbinding samen kwijt te zijn en verwachten tijdens de vakantie dat weer terug te vinden.

Sta open voor het onverwachte

Veelal gaan we met bepaalde verwachtingen op vakantie. Verwachtingen over de omgeving, over de accommodatie, over het weer, en misschien nog wel de grootste verwachting, het moet vooral leuk en ontspannen zijn met elkaar. Pffff, wat een druk als die verwachtingen nu eens niet uitkomen. Wat gebeurt er dan? Hoe zou het zijn om helemaal neutraal op vakantie te gaan. Je mee te laten drijven met dat wat er is. Je te laten verrassen. Gaat je vliegtuig niet, heb je opeens een extra vakantiedag erbij! Krijg je nog een vergoeding voor een luxe overnachting en eten erbij cadeau. Blijkt de auto die je gehuurd hebt er niet meer te zijn. Wordt je geupgrade naar een luxer model. En bedankt.

Ik hoor je denken. Ja Marion, lekker, jij met je leuke voorbeelden. Mijn ervaringen zijn anders. Ja, wat je gelooft trek je aan. Je bent een magneet! Dus dat vraagt om in te steken op het hoogste. Je gaat alleen voor je hoogste goed. En die energie stroomt, is moeiteloos en voorziet je in alles wat je nodig hebt (als jij tenminste je handen ervan af kunt houden).  Enne .. de voorbeelden hierboven zijn mijn eigen ervaringen dus het kan écht.

Doe het eens anders

Stap eens uit je gewoontepatronen. In het NU leven betekent ieder moment voelen wat je NU gaat doen. Wat is de impuls, wat wil er nu geleefd worden. We zijn zulke gewoontedieren geworden. Als je een partner en/of kinderen hebt, leven die ook nog eens met hun eigen gewoontepatronen.

Iemand vroeg me “heb je wel eens op een camping gekeken naar de mensen die er staan? Ze doen allemaal hetzelfde. De man gaat ’s morgens brood halen. De kinderen dekken de tafel. De moeder komt met de gekookte eieren en ’s middags stapt vader achter de bbq”.

Brigit wordt ’s morgens wakker, drukt haar wekker uit, ze is de eerste die een douche neemt van het gezin, elke dag weer. Dan loopt ze naar beneden waar Ronald al bezig is het ontbijt klaar te maken. De kinderen zijn de tafel aan het dekken. Tijdens het eten checken ze beiden hun agenda. De mail wordt gechecked. Ronald zet de vuilnisbak aan de weg en brengt de kinderen naar school. Brigit sluit de deur af enzovoorts enzovoorts.

Door te leven vanuit vaste patronen leef je in het verleden. Je herhaalt wat je lichaam kent. Je zit in gewoontepatronen en niet in het NU.

Kijk eens als je op vakantie bent hoe je het anders kunt doen. Als je man altijd het stokbrood haalt of achter de bbq staat, doe jij dat dan eens. Hoe zou het zijn om de vuurvrouw te zijn J. Als jij altijd voor jullie uitzoekt wat jullie gaan doen, laat je vriendin dan eens met een voorstel komen. En dat gaat dan inderdaad anders dan dat het misschien volgens jouw maatstaven moet gaan. En …. Is het beter of slechter? Goed of fout bestaat niet. Beter of slechter bestaat niet. Het is allemaal energie in beweging. De mate hoe jij er mee om kunt gaan label je het.

Ontdek hoeveel plezier het kan geven om uit je patronen te stappen. Om het eens anders te doen, vanuit het NU.

Geef aandacht aan jeZelf

Omdat we het vooral leuk en fijn willen hebben op vakantie, is er de neiging om hard je best te gaan doen, zodat iedereen het naar zijn zin heeft. En jij? Waar ben jij? Ga je op vakantie net zo hard door als thuis met “zorgen voor”?

Misschien heb je wel zin om te gaan zitten vissen. Doe je dat dan ook? En mag die lekkere puberdochter zich gewoon een ochtend stierlijk vervelen. Jij hoeft het niet in te vullen hoor.  Als je er last van hebt, wordt het tijd voor innerlijk onderzoek. Wat wordt er in je aangeraakt? Aandacht voor jeZelf betekent naar jeZelf luisteren. Waar heb jij behoefte aan? Dat kan met zijn allen een boswandeling maken zijn maar misschien ga je wel liever alleen. En als dat nieuw is voor je, is dat het ook voor je omgeving. Ja, ’t is even wennen. Gun ze de ruimte om daar aan te wennen.

Het misverstand is dat veel mensen denken dat dit egoïstisch is. Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jeZelf zorgt. Wat heeft een ander aan jou als je zelf de weg kwijt bent en niet goed in je energie zit. Bovendien nodig je de ander onbewust uit, ook aandacht aan zichZelf te geven. Wat wil er geleefd worden?

Mij helpt het om te mediteren. Om contact te maken met mijn Goddelijke Zelf en vanuit die energie te luisteren. Als je meditatie-cursussen bij me gevolgd heb, dan heb je een leuke voorraad aan meditaties tot je beschikking. Neem ze mee op vakantie. Ga de verdieping in. Ontdek er nieuwe aspecten in. Heb je geen geleide meditaties dan kun je er ook voor kiezen om op andere manieren tijd voor jezelf te nemen. Ga eens stil zitten langs die kabbelende beek. Niet bewegen. Alleen maar zitten en luisteren. Je komt dan als vanzelf bij je kern.

En of je nu wel of niet op vakantie gaat: bovenstaande tips veranderen je leven, ook thuis 

Fijne zomer!

Harte groet,

PS: Er is no géén plek beschikbaar voor de stilteretraite van 24 t/m 27 augustus a.s.

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies