/
Is grenzen stellen een dingetje voor jou?

Is grenzen stellen een dingetje voor jou?

Veel mensen worstelen met dit thema. Grenzen stellen gaat vaak gepaard met het gevoel dan niet lief of aardig gevonden te worden. Je wilt loyaal zijn naar je collega’s. Hen niet opzadelen met extra werk. Je blijft de ander pleasen om maar niet in conflict te komen. Conflict geeft aan dat er iets in jou bevrijdt wil worden. Iets dat in stroming gebracht wil worden. Als jij je boos voelt zegt dat niets over degene die dat triggert bij jou. Het zegt alles over jou. Grijp je kans om het aan te kijken, te doorvoelen. Wat wil er geheeld worden in je. Je bent nooit in gevecht met de ander. Altijd met jezelf. Waar er één vinger naar de ander wijst, wijzen er drie naar jezelf terug.

Wat is goed voor jou?

In die loyaliteit, het pleasen, in het geen grenzen stellen, ga je vaak voorbij aan dat wat goed is voor jou. Je merkt dat je energie weg stroomt en dat je uitgeput raakt. In het ergste geval ga je maar door totdat je in een burn-out zit.

Toen ik nog werkzaam was op het notariskantoor had ik veel collega’s die singel waren. Zelf had ik toen al een gezin en ik stapte ’s middags om 17.30 uur, uiterlijk 18.00 uur op. Veel van mijn collega’s werkte door. Soms zelfs tot ’s avonds laat. Ze klaagden dan over de overuren die ze maakten. Zolang zij niet aangaven dat ze om 18.00 uur naar huis wilden, bleef het werk komen. Het vraagt om uit te drukken, tot expressie te brengen, wat voor jou goed is. Dat kan de ander niet ruiken.

Het grappige is om te ontdekken dat een “nee” van jou kant helemaal niet hoeft te betekenen dat de ander jou dan niet aardig vindt. Het is de mind die dat aan het invullen is. Het zijn oude patronen die je zo doen reageren.

Grenzen stellen vanuit de persoonlijke wil 

Vanuit assertiviteitscursussen wordt geleerd om voor jezelf op te komen. Ik krijg daar eerlijk gezegd altijd een beetje kriebels van. Voor mij ontbreekt het hart daarbij. Ja, je leert wel voor jezelf op te komen vanuit het derde chakra. Vanuit de wil van de persoonlijkheid. In mijn beleving voelt die benadering als hard en vijandig.

Grenzen stellen vanuit je Goddelijke Zelf

Er is een andere, hele natuurlijke manier van grenzen aangeven. En het is zo simpel. Als ik gevuld ben met mijn eigen licht. Verbonden ben met de bronenergie. Met het Goddelijke Zelf, dan straal ik zo’n energie uit dat die automatisch respect genereert bij andere mensen. Als ik grenzen dien aan te geven dat gaat dat vanuit mijn licht. Die zijn respect- en liefdevol naar de ander en naar mijzelf. Mijn ervaring is daarbij ook nog dat ik veel minder grenzen hoef aan te geven omdat mijn licht dat automatisch al doet. Het gaat vanzelf.

Trijnie heeft een aantal ervaringen gehad dat ze lastig werd gevallen door mannen terwijl ze buiten aan het wandelen was. Het weerhoudt haar ervan om bijvoorbeeld alleen naar het bos te gaan. Op het moment dat ze buiten is en er een vreemde man haar kant opkomt, verstijft ze. In de sessie die ik met haar doe, maakt Trijnie contact met haar Goddelijke Zelf. Die godsvonk die ze is. Vanuit deze energie kan ze voelen dat er geen reden is om angstig te zijn. De angst is er ook gewoonweg niet. Ze voelt haar eigenwaarde en hoe haar licht respect afdwingt.

Als ik Trijnie later ontmoet vertelt ze me hoe fijn het is dat dit stuk in haar geheeld is. Ze voelt zich nu vrij om te gaan en te staan waar ze wil. En, zegt ze, ik durf zelfs gewoon mannen aan te spreken, er een stuk mee op te wandelen, zonder dat ik me angstig voel. Wat een bevrijding.

Worstel jij ook met grenzen aangeven?

In een persoonlijke sessie krijg je alle ruimte om dit stuk in jezelf te helen. Jezelf te verbinden met je bron en te ervaren hoe jouw licht automatisch respect genereert.

De remedie van de Healing Arts kan je hierbij ook ondersteunen.

Beschrijving

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies