/
Je bent niet onmisbaar

Je bent niet onmisbaar

Burn out

Het is al heel wat jaren geleden. Ik werkte als secretaresse op een notariskantoor en voelde mijzelf heel verantwoordelijk voor de toko van mijn “baas” en mijzelf. De hoge werkdruk deed me belanden in een soort drive van “gewoon doorgaan”.  Luisteren naar mijn lichaam? Daar had ik toen nog niet van gehoord. Er moest dus behoorlijk bij mij aan de deur geklopt worden wilde ik tot inzicht komen dat dit niet de manier was. Tegenwoordig noemen we dat burn out.

Ik was er heilig van overtuigd dat het zonder mij allemaal in de soep zou lopen. Er lagen nog hele stapels werk, wie moest dat dan afmaken? Bovendien wist ik tenslotte wat er nog precies moest gebeuren. Nou ja, de mind ratelde maar door. Je herkent het misschien wel.

Onmisbaar … een illusie

En wat bleek ….. ik was helemaal niet onmisbaar. Het werk ging gewoon door. Cliënten kregen hun stukken op tijd. En andere mensen namen mijn taken over.

Voor het ego kan dit behoorlijk frustrerend zijn als die tot de ontdekking komt dat het ook zonder jou, gewoon allemaal doorgaat.

Beweging

Het leven is in beweging. Jij bent in beweging. De mensen om je heen zijn in beweging. Het universum is in beweging. Alles beweegt. Vandaar dat je ook niet langer dan 10 seconden verdrietig kunt zijn (of je moet het vast gaan houden). Ga je mee met de beweging, dan komen emoties en dan gaan ze weer. Jij bent in beweging, ieder moment. Kijk maar eens terug van waar je vandaan komt en hoe je nu in het leven staat. Je bent gegroeid. Je hebt stappen gemaakt. Vaak ben je je daar niet van bewust omdat het zo vanzelfsprekend aanvoelt. Het is alsof het altijd zo geweest is. Soms helpt het je als andere mensen je erop wijzen. Dat je bijv. anders reageert op situaties dan voorheen. Je hebt losgelaten.

Je kunt de beweging ook in je lichaam ervaren. Voel maar de op- en neergaande beweging van je ademhaling. Voel de beweging van het stromen van je bloed. Voel het zoemen van je cellen in je lichaam. Beweging, ieder moment.

Controleren en bevriezen

We kunnen de neiging hebben om dingen stil te laten staan of zaken te controleren. Het willen sturen. Om alles bij het oude te laten. “Die goede oude tijd”. Dit druist in tegen de wetten van het universum, wat continu in beweging is. Flexibel zijn, meebewegen, meegroeien. Het is de voortstuwende kracht van het Goddelijke Zelf dat ons doet groeien, ons doet evolueren (van neanderthaler tot mens van nu) en mee laat stromen naar hogere niveau’s van de werkelijkheid.

Vrij meebewegen

Trap jij op de rem, heb jij de behoefte te controleren of kun je vrij meebewegen?

Hoe meer jij wilt controleren, wilt sturen, hoe harder je Goddelijke Zelf bij je aan de deur zal kloppen om je te leren luisteren naar het ritme van je bestaan.

Het ritme van je bestaan, dat vloeiend is, beweegt en waarin je verbonden bent met alles en iedereen. Door die verbondenheid ben je niet onmisbaar. Alles en iedereen werkt met alles en iedereen samen. Valt er één deel weg dan neemt een ander deel het over.

Het prachtige lichaam

Het lichaam laat dat ook zo prachtig zien. Als er een functie wegvalt, neemt een ander deel van het lichaam dat over. Denk maar aan iemand die blind is: het gehoor, de tastzin en de reuk zijn bij die mensen vaak veel sterker ontwikkeld. Wonderbaarlijk toch!

Je kunt het voelen in je lichaam. Die plekken in je lichaam, waar de energie bevroren is, voelen vaak koud en stijf aan. Je houdt dingen vast en die zetten zich dan vervolgens vast in je lichaam. Ook plekken waar je gewoon minder bewustzijn hebt. Zo heb ik jarenlang gehad dat ik mij niet bewust was van mijn benen. Ik voelde ze gewoon niet. Het stopte bij mijn romp. Vandaar ook dat ik altijd koude voeten had.

Wat heb jij nodig om te luisteren naar het ritme van het leven? Om je er bewust van te worden en om mee te bewegen? Om de illusie los te laten dat je onmisbaar bent?

Op mijn scheurkalender stond deze week: “jezelf van tijd tot tijd als prioriteit stellen is geen luxe maar een must”.

Tijdens de stilteretraite van 24 t/m 27 augustus a.s. heb je volop de gelegenheid om in de stilte de voortdurende beweging van je bestaan ervaren. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit een intense rust teweeg brengt. Terwijl je je dagelijkse dingen doet is er rust. Geen gehaastheid of gejaagdheid. Vanuit het natuurlijke ritme je dingen doen. Life is good.

Fijne week,

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies