/
Je mag genieten

Je mag genieten

Vreugde als grondtoon van je ziel. Van nature zijn we allemaal vreugdevolle wezens.

Wegdrukken

Wat is het toch dat we die vreugde wegdrukken, het niet toelaten, het gevoel hebben dat we niet vreugdevol zouden mogen zijn? Ik heb het hier niet over de holadijee vreugde. Het is die diepe gelukzaligheid die je kunt ervaren.

Deze week kwam ik het thema “vreugde” meerdere keren tegen. Zowel in gesprekken met mensen als tijdens de meditaties. Zelf kon ik ook zo duidelijk voelen wat een fantastisch leven ik toch heb.

Iemand zei “als iemand me vraagt hoe het met me gaat en ik zeg “fantastisch”, dan slaat de ander helemaal dicht. Alsof het niet mogelijk is. Alsof dat niet mag in deze tijd. Ze zijn overdonderd”.

Vreugde delen

Hoe fijn is het dan om jouw vreugde te delen met de mensen om je heen? Door dat jij in dat veld van vreugde aanwezig bent, het tot uitdrukking bent, het toestaat om te voelen, kan de ander op jou mee resoneren. Je nodigt de ander uit zich ook bewuster te worden van die grondtoon van vreugde die aanwezig is.

Door alle imput van de (social)media, alle verhalen en berichtgevingen over de ellende in de wereld, zouden we bijna vergeten dat er een overvloed aan liefdevolle, mooie, warme dingen in de wereld gebeuren. Denk aan liefdevolle, hartverwarmende ondersteuning, aan respectvolle ontmoetingen, aan ontmoetingen vol humor die situaties relativeren, aan het intens beleven van de schoonheid van alles om je heen.

Je niet vreugdevol mogen voelen

De beperkende gedachte kan zijn dat jij je niet vreugdevol mag voelen omdat de ander in de problemen zit. De vraag is of jij de ander helpt als je je vreugde terughoudt. In mijn visie help je de ander juist om hoger in de energie in te steken en je vreugde dus voluit te leven. Daar kan de ander op instappen en zich aan mee optrekken. Dat is jouw bijdrage!

Een andere beperkende gedachte kan zijn dat de ander jaloers wordt als jij het zo goed hebt. Ik roep dan altijd – met een knipoog – dat ik dat wel een arrogante gedachte vind. Het is nog altijd aan de ander om te kiezenzich jaloers te voelen of juist de mogelijkheid te pakken de situatie te transformeren.

Jij bent de kracht

Werkelijk, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, JIJ bent de kracht. En het is aan jou hoe je omgaat met de situaties waarin je verkeert. Zelfs in situaties die heel dramatisch lijken, kun je vreugde ervaren.

Niets is wat het lijkt. Steek hoger in in de energie en herinner je dat jij die godsvonk bent. Dat het je grondtoon is om vreugdevol te leven.

Een effectief hulpmiddel hierbij is om je identificatie eens goed onder de loep te nemen. Waar heb jij “mijn” van gemaakt? Mijn probleem, mijn drama, mijn angst, mijn kwetsbaarheid, mijn ziekte, mijn huis, mijn werk, mijn lichaam.

Het is niet wie je bent. Als die identificaties wegvallen kun je uitkomen bij dat pure ZIJN. Bij dat wat je werkelijk bent. Pure gelukzaligheid.

Dat is wat ik je toewens.

Harte groet,


PS: hoe heb jij van je emoties “mijn” gemaakt? In het uiterst krachtige meditatieblok  “Je emoties transformeren”, maak je stappen die je bevrijden van de impact die emoties op je hebben. Een grote stap naar de realisatie van een vreugdevol leven. Lees er meer over in dit Voedse

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies