/
Jezelf bevrijden van moeten

Jezelf bevrijden van moeten

Een agenda die ik steeds propvol  plan. Ik hol van het één naar het ander. Tante Beppie vindt het altijd zo fijn als ik langskom en oh ja, mijnheer De Geus kan ook wel wat aandacht gebruiken. Dan vind ik dat ik ook nodig een bezoekje aan Pia moet brengen, ze is net  weduwe, zo sneu. Als je me vraag of ik er blij van word, dan eerlijk gezegd niet.

Schuld en schaamte

Het gesprek dat ik met Annelies voerde zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Vanuit je opvoeding kun je mee gekregen hebben dat je wel “goed moet doen”.  De emotie die omhoog kan komen, als je dat nu niet doet, is er één van schuld en schaamte. Jij hebt het tenslotte zo goed.

Dilemma!

Je kent de uitspraak vast wel. Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Als jij op al deze bezoekjes leegloopt hebben zij en jij er niet zoveel aan.

Verkramping

Alles wat je van jezelf moet (vanuit je denken) is een verkramping in je energie. Die pulserende energie die ons voortstuwt, ik noem het de Goddelijke Wil, uitgelijnd op je ware Zelf, stagneert dan.

Durven kijken

Het is interessant om te ontdekken in jezelf waarom je zo heen en weer holt. Vaak komt het geven niet voort uit een onvoorwaardelijkheid maar halen we er iets mee. In het geval van Annelies zou je kunnen zeggen dat haar schuld en schaamte werd afgekocht door de bezoekjes maar te blijven volhouden.

En we leven in een prachtige tijd waarin al dit soort patronen zichtbaar kunnen worden als we er naar willen kijken. Wat moet jij allemaal van jezelf en waarom? Word je hart er blij van? Kost het je energie of kom je verrijkt thuis?

Het kan dus heel goed zijn dat jij een volle agenda hebt, die helemaal uitgelijnd is op je ware Zelf. Met activiteiten die overeenkomen met je hart en die jouw energie juist voeden. Dan zit je ’s avonds niet als een dood vogeltje op de bank maar voel je je vervult.

Jezelf bevrijden met jeZelf

Waar het mij om gaat is dat we onszelf kunnen bevrijden van het moeten. Mag jij overdag gewoon op een bankje in het park zitten en een boek lezen?  Mag jij van jezelf genieten van muziek maken terwijl anderen aan het werk zijn? En de belangrijkste vraag: mag jij jeZelf zijn? Zo niet, onderzoek dan wat daar onder ligt. Welk patroon, welke emotie wil er getransformeerd worden?

Mooie bijkomstigheid is, dat het voor de ander ook veel fijner is als je komt vanuit je hart in plaats vanuit je gedachte dat het moet. Je geeft de ander dan ook meer ruimte om bij zich Zelf te komen, met alles wat er is.

En dan kom je uit bij…… vrijheid!

Ik wens je een mooie transformerende week toe.

Heb het goed!

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies