/
Ken je het belang van aanraken?

Ken je het belang van aanraken?

Een verzorgster in een Roemeens kinderhuis, ontdekte dat de kinderen die liefdevol aangeraakt, verschoond, verzorgd werden, groeide en dat kinderen die zonder affectie werden verzorgd, in groei achter bleven of zelfs stierven.

Wezenlijk belang

Aanraking is van wezenlijk belang voor het welzijn van de mens. Is het daarom ook niet zo, dat na een overlijden, mensen aangeven de fysieke aanraking te missen?

In het plaatselijke suffertje stond een ingezonden stuk van iemand die zich zorgen maakt over de gevolgen van de 1,5 meter afstand cultuur. Het is al een begrip geworden “social distance”. Vanuit een bredere kijk kun je je vraagtekens zetten bij hoe “social” dit is.

Sterven aan eenzaamheid

Het is je wellicht al opgevallen dat de uitvaartondernemingen deze tijd overuren draaien. En wees gerust, dat zijn bij lange na niet allemaal mensen die door Corona zijn dood gegaan. Zou het kunnen zijn dat mensen nu sterven aan eenzaamheid, aan gebrek aan liefdevolle aanraking?

De uitnodiging

Als ik ervanuit een breder perspectief naar kijk, zie ik ook de uitnodiging in de hele situatie. In hoeverre zijn we vervreemd geraakt van ons eigen lichaam? In hoeverre geven we ons eigen lichaam de liefde die het nodig heeft? In hoeverre raken we ons eigen lichaam liefdevol aan?

Het is al wat jaren geleden dat ik een Godin ging kleien. En dat was een openbaring over hoe ik met mijn eigen lichaam omging. De manier waarop ik de buik vorm gaf en de borsten. Nou dat mocht wel wat liefdevoller en zachter!

Liefdevolle aanraking

Ben jij je bewust van hoe liefdevol jij je lichaam benadert? Hoe was je jezelf? Ruig of met zachtheid? Op de automatische piloot of met aandacht? Masseer je je voeten of handen wel eens? Aai je jezelf wel eens over je wang? Kun je de dankbaarheid voelen voor wat je lichaam allemaal voor je mogelijk maakt? Kun je je verwonderen over de schoonheid van je lichaam, het wonder van wat je lichaam is? Kun je de Goddelijke perfectie er in voelen?

En hoe voedt jij je lichaam? Je kunt kiezen voor biologische producten maar als je het vervolgens tot je neemt met schuldgevoel, dan eet je biologisch gif. Laat je lichaam genieten van de voeding.

Liefde is in en rondom jou aanwezig. Stel je maar voor dat er lijnen van liefde uit je handen stromen waarmee je je lichaam aanraakt. Dat je daarmee je lichaam liefdevol voedt. Je zult merken dat je lichaam het opslurpt. Dan is het heerlijk om aangeraakt te worden door een ander én je lichaam is er niet meer afhankelijk van.

Mooie liefdevolle ontdekkingsreis toegewenst!

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies