/
Ken jij de angst voor afwijzing?

Ken jij de angst voor afwijzing?

Dineke komt bij me omdat ze iets aan de angst voor afwijzing wil doen. Ze merkt dat ze in haar gedrag voortdurend alert is, uit angst om afgewezen te worden. Ook haar lichaam reageert hier met spanning op. Ze zegt “ik ervaar mijn lichaam continu als een plank”. Zodra ik ontspan komt de angst om afgewezen te worden omhoog. Ik MOET alert blijven.

Een diepgewortelde overtuiging

Angst voor afwijzing komt voort uit de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Dit is een diepgewortelde overtuiging die ook voortkomt uit onze cultuur. Vaak zijn we opgegroeid met de boodschap dat je goed je best moet doen, dat je hard moet werken voor je geld en dat het wel wat moet voorstellen wat je doet. Dat het beter en mooier kan. Dat je schuld hebt aan iets. En steek vooral je hoofd niet boven het maaiveld uit. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Of nog zo één: hou jij je mond maar, daar weet jij niets van”.

Allerlei culturele overtuigingen die ons gevormd hebben en waarvan het hoogtijd is om die – als je daar tenminste voor kiest – los te laten.

De rol van het ego

Voor het ego is het nooit goed genoeg. Het ego is bang voor afwijzing. Bang dat het zijn kop kost. De onderliggende energie is vaak het verlangen om gezien te worden voor wie je wérkelijk bent. En het lijkt misschien dat een ander jou afwijst. In werkelijkheid is het zo dat jij de keuze hebt hoe je op iets reageert. Je kunt jezelf afgewezen voelen of je kunt merken dat iemand het anders dan jou zou doen. Niet beter of slechter, alleen anders.

Goed zijn zoals je bent

Als ik Dineke begeleid en zij verbinding maakt met haar Goddelijke Zelf, met het licht in zich zelf, komt in eerste instantie de angst heel intens naar boven. Haar hele lichaam begint te schudden. Ik moedig haar aan om dit schudden toe te laten. Het ondersteunt het proces van het schoonmaken van het celgeheugen en het integreren van nieuwe informatie. Dat van het Goddelijke Zelf. Langzaam aan ontstaat er rust in Dineke haar systeem. Haar lichaam ontspant. Deze rust is nieuw voor haar. De alertheid verdwijnt. In de energie van het Goddelijke Zelf ontdekt ze dat ze helemaal goed is zoals ze is. Ze ziet dat het hele patroon van zich afgewezen voelen een overtuiging is die in haar systeem ligt opgeslagen. Ze voelt nu dat ze zich niet anders voor hoeft te doen, dan wie zij is. Op dit niveau is afwijzing gewoonweg niet aan de orde. We bekijken hoe de overtuiging ligt opgeslagen in haar mentale veld en met behulp van het licht van Goddelijke Zelf, schoont Dineke haar mentale veld hiervan.

Ik vraag Dineke aan wie zij zichzelf, haar échte zelf, wil laten zien. Ze noemt een aantal mensen bij wie zij zich afgewezen heeft gevoeld. Ze nodigt deze mensen in de energie uit om bij haar te komen staan. Deze mensen zien haar in haar volle glorie. Afwijzing, wat is dat?

Ja maar …… hoe zit dat dan op het niveau van de persoonlijkheid, vraagt Dineke zich af. Wat gebeurt er als ik morgen mijn buurvrouw weer ontmoet? Hoe hou ik dit vast?

Vooral niet vasthouden. De energie wil stromen. Door deze energetische “verbouwing” zal Dineke in situaties terechtkomen waarin ze merkt dat ze anders reageert. Dat ze voelt dat ze oké is. Dat ze zich niet hoeft aan te passen, hoeft terug te trekken of zich minder voor hoeft te doen dan wie zij is. Ze merkt ook heel duidelijk dat zij de keuze heeft hoe te reageren op een situatie. Dat is eigen verantwoordelijkheid nemen in plaats van de vinger naar de ander te richten.

Om in te laten dalen

Ik ben helemaal niet bijbelvast. Wat er in dit verband wel altijd bij mij opkomt is: “als wij geschapen zijn naar Gods evenbeeld, hoe kan ik dan niet goed zijn zoals ik ben?”

Jezelf zijn

Ik ben benieuwd of je jezelf in dit verhaal herkent. Misschien worstel je – net als Dineke – ook met dit thema en hunker je ernaar om jezelf te zijn en dat te tonen aan de wereld. Met alle liefde begeleid ik je hierbij. Je bent van harte welkom!  Neem dan contact met me op via https://www.het-licht.net/contact

Voel je vrij om te reageren op dit blog. Je kunt je reactie hieronder achterlaten.

Tot volgende week.

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies