/
Liefde in meervoud

Liefde in meervoud

Als Fred en zijn vrouw Mila, bij mij voor een sessie komen, geeft Fred aan dat er chaos in zijn hoofd is.
Al jaren voelt Fred dat er meer is naast zijn liefde voor zijn echtgenote Mila. Hij heeft er nooit de vinger op kunnen leggen. Fred vertelt “het is net of mijn hart op een bepaalde manier gevangen zit”. “Ik hou zielsveel van Mila, we hebben het heerlijk samen en toch is er een gevoel van inhouding”. “Nu ben ik Donna tegengekomen en vanaf het eerste moment is het alsof dat stuk wat ik steeds ingehouden heb, bevrijdt wordt”.

Verliefd? Nee. Een stromend hart? Ja! En ….. mijn hoofd weet hier geen raad mee.

Zuiver en eerlijk

Fred is een man met een open hart. Als ik op hem intune neem ik een hele zuivere, eerlijke energie waar.  “Eerlijkheid heeft altijd hoog in het vaandel gestaan in onze relatie” vertelt Mila. “Ik ben blij dat Fred alles met mij deelt wat er in hem omgaat, ook al ik dat niet gemakkelijk voor mij”.

Vrijheid

Als ik Fred in contact breng met zijn Goddelijke Zelf, ontdekt Fred dat hij naar vrijheid verlangt. Geen vrijheid in de zin van zijn relatie beëindigen. Nee vrijheid in de zin dat zijn liefde vrij wil stromen, naar wie of wat dan ook. Hij ontdekt dat hij – ingegeven door de maatschappelijke overtuigingen en cultuur – dat hij de liefdesstroom heeft stop gezet. Angst voor de grootsheid en angst om liefde te voelen op een wijze die als niet passend wordt ervaren.

Nieuwe velden

Fred daalt dieper af in zich Zelf en ontdekt dat Donna nieuwe bewustzijnsvelden in hem heeft geopend. Hij zegt “hier gaat het exact over – het is niet dat ik bij Mila iets mis of dat ik het niet goed heb met haar – nee, het is gewoon anders. Er worden andere delen van mijzelf door haar wakker gemaakt. En dat is zo’n prachtige aanvulling op de liefde die ik voor Mila voel. Het is alsof ik delen van mezelf weer kan toe-eigenen. Hierdoor voel ik nog meer liefde voor Mila.

Ik verwijs Fred even naar mijn blog van vorige week. Wie ben je zonder medemens ….. We raken elkaar steeds aan, we openen nieuwe velden. Toch blijkt dit lastiger toe te laten als er ook seksuele energieën om de hoek komen kijken.

Verhalen zorgen voor de chaos

Langzamerhand wordt het rustiger in Fred zijn hoofd. Hij voelt ook hoe de rollercoaster aan emoties tot rust komt. Hij ziet hoe hij verhalen heeft geplakt op alle emoties en hoe dat de verwarring schept. Verhalen als dat het niet gepast is, dat het niet kan, dat het niet mag. Verhalen op de emoties als “waar ben ik mee bezig”, “waar leidt dit allemaal toe”. Zodra ik de verhalen los laat, voel ik dat het klopt en kan ik de rijkdom van deze flow zien, zegt Fred.

Overgave

Het wordt Fred duidelijk dat dit proces over overgave gaat. Het Goddelijke Zelf heeft al meerdere malen bij hem aan de deur geklopt. Zijn liefde wil stromen, zijn seksuele energie wil vrij stromen, nieuw potentieel komt aan het licht en het Zelf, als vrij wezen, wil tot uitdrukking gebracht worden. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk spannend is.

De kado’s

Ik vraag Mila om voor Fred te gaan staan. Hij vroeg zich af wat liefde is, als je iemand anders met jouw weten wat uitgedrukt wil worden, zo’n pijn doet. Als Mila voor hem staat ziet hij wat er in Mila bevrijdt wordt. Mila staat rechtop. Haar ogen staan vol tranen. Hij voelt het verdriet, hij voelt de liefde, hij voelt de onmacht en …. hij voelt de kracht.

Mila zegt “ik wordt als het ware naar binnen gelanceerd”. Ik kan niet langer in de afhankelijkheid blijven. Ik wordt uitgenodigd om in mijn kracht te gaan staan.  Een kracht die ik nog nooit zo sterk heb ervaren. Nee, het is geen kracht van afwijzing of wraak. In deze kracht gaat mijn hart wijd open (oh, wat spannend). Jemig, wat heb ik al die jaren met een gesloten hart naar mijn omgeving geleefd. Ik kan iedereen wel om zijn nek vliegen. Ik voel de enorme liefde voor Fred en hoe ik echt vanuit mijn hart tegen hem kan zeggen dat hij dit stuk vooral “moet” leven. In mijn liefde voor Fred voel ik dat ik hem geen haarbreedte in de weg wil leggen om dit deel in hem zelf te ontdekken.

In Mila komt een oud stuk naar boven – de angst om in de steek gelaten te worden. Ik nodig haar uit er helemaal bij te blijven, het te doorvoelen, zonder verhalen. Dan wordt het rustig en zakt de angst weg. Ze zegt “het klinkt misschien raar – maar ik voel een en/en”. Van mij hoeft Fred niet te kiezen. Dit is zo’n geschenk voor ons beiden. Wat een heling vindt er plaats.

De ware liefde

Fred ziet nu dat het volgen van de stroom en dit stuk te leven, dat dat het meest liefdevolle is wat hij voor Mila kan “doen”. De beperkende plaatjes die er zijn over wat liefde is (lief, aardig, harmonieus, romantisch) vallen weg. Door zich zelf te bevrijden en dat te leven wat geleefd wil worden, krijgt Mila de kans om in haar kracht te komen en oude angsten los te gaan laten. En ja, dat dit voor het hoofd een flinke omschakeling is, kun je je wel voorstellen.

Nieuwe structuren

In het nagesprek vertel ik het stel dat in de energie waarin we ons momenteel bevinden, alle oude structuren wegvallen. Kijk maar naar de maatschappij wat er allemaal verandert. De nieuwe structuren zijn nog niet bekend. Ook die voor relaties niet. Die zijn we samen aan het creëren. Dat maakt het zo spannend.

De afgelopen tijd heb ik meerdere mensen in mijn praktijk gehad, die dit thema in hun leven tegen zijn gekomen en daarmee worstelden. Ik ervaar het als hogeschool werk en voel me dankbaar dat ik hen hierbij mag en kan begeleiden. Omdat het voor veel mensen zo’n spannend stuk is, heb ik ervoor gekozen om deze week hier een blog over te schrijven. Na de opening van de Leeuwenpoort in augustus van dit jaar, wordt er met name op het gebied van relaties, behoorlijk aan de deur geklopt. Ik kan me voorstellen dat er veel meer mensen zijn die hier mee worstelen.

Misschien jij ook wel. Herken je jezelf in de situatie van Fred en Mila en voel je het verlangen om jezelf te bevrijden? Ben je er aan toe om dat te leven wat er geleefd wil worden? Ook als dat mega out of the box is. Maak dan nu een afspraak in mijn agenda! https://www.het-licht.net/individuele-sessies/
 
Ik wens je weer een fijne week toe.

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies