/
Mag de ander boos, verdrietig of bang zijn?

Mag de ander boos, verdrietig of bang zijn?

Thea gaat naar de crematie van de vader van haar vriendin.  Ze wordt overweldigt door emoties van verdriet en eenzaamheid. Tijdens de ceremonie ontdekt ze dat ze niet zit te huilen om de overgang van haar vriendin’s vader. Het gaat hier om het verdriet dat aangeraakt wordt in haar zelf. Deze ceremonie is puur de prikkel, hierdoor wordt het geopenbaard.

Misschien herken je dit wel.

Willen dat het overgaat of anders is

Als mensen in onze omgeving gevoelens van boosheid, verdriet of  machteloosheid ervaren kun je je daar zomaar oncomfortabel bij voelen. Je schiet in de helperrol. Je wilt vooral dat het overgaat. Dat de ander zich beter voelt.

Wat zeggen deze gevoelens over jouw gevoelens?  Mogen die er zijn of veeg je die zo snel mogelijk onder het putdeksel om ze maar niet te hoeven voelen?

Uiteindelijk willen deze gevoelens echt gezien en gevoeld worden door jou. Het Goddelijk Zelf tikt bij je aan de deur. Bijvoorbeeld door je bij een crematie aanwezig te laten zijn waardoor de gevoelens getriggerd worden en je uitgenodigd wordt om ze toe te laten.

Soms zit je zo in de overlevingsstrategie vast dat je zelf niet meer ziet dat je de gevoelens wegveegt.

Aardig gevonden willen worden – “please gedrag”

Rob is met een burn out thuis komen te zitten. Rob zijn persoonlijkheid heeft de sterke behoefte om gezien te worden, om complimenten te krijgen. Om te horen dat hij het goed doet wat hij doet. Hij wil graag aardig gevonden worden. Je zou Rob kunnen omschrijven als een “pleaser”.

Rob heeft geen relatie en zit nu thuis – alleen. In de stilte wordt hij overweldigd door emoties. Komt hij bij het voelen. Een nieuw terrein voor hem wat niet altijd leuk is. Toch kan Rob voelen wat dit met hem doet, hoe het hem laat zakken in het moment. Zijn persoonlijkheid heeft de neiging om weer snel aan de slag te gaan. Om allerlei klusjes – buiten zijn werk om – op te pakken. “Dan ben ik in ieder geval bezig”. Ja, en misschien gaat het hier nu wel om. Eens even niet “bezig zijn”. Dit bezig zijn kan namelijk een ultieme manier van je persoonlijkheid zijn om maar niet te hoeven voelen. Net als In drankverslaving of werkverslaving dat is. Weg van dat wat is.

Tijdens de begeleiding wordt Rob zich gewaar van zijn essentie. Van godsvonk die hij is. Vanuit deze energie ontdekt hij dat hij het helemaal niet nodig heeft om te “pleasen”. Dat zijn aanwezigheid al voldoende is om met mensen om te gaan en om zich daarin comfortabel te voelen. Wat een rust en bevrijding!

Waar komt de behoefte tot helpen vandaan? 

Wat gebeurt er als die ander zich gewoon verdrietig mag voelen. Zich boos of machteloos mag voelen. En ja, ook slachtoffer mag voelen. Wat gebeurt er als jij dat helemaal zou kunnen laten zijn. Dat je niet je best gaat doen om het te veranderen.. Ontdek eens waar die behoefte vandaan komt om de ander te helpen?

Jij als geschenk

 Als je door hebt hoe je je eigen emoties projecteert op een ander. Hoe je daaruit kunt stappen door de emoties toe te laten, te voelen. Dan ben je een groot geschenk voor degene tegenover je. Er valt een last weg. De ander krijgt ook de ruimte om te laten zijn wat er is. Het hoeft niet te veranderen. Er is geen verwachting van jou meer naar de ander, waardoor de ander zich niet hoeft terug te trekken. In de aanwezigheid van jou, jij in je licht, zonder agenda, kan de ander zich openen, mede dankzij jouw benadering van volledige acceptatie.

En dat er iets in jou geraakt wordt is dan prachtig. Je kunt dat rustig onderzoeken wat dat is, zonder ervan weg te gaan door in de helpersrol te duiken.

Ik wens je mooie bevrijdende momenten toe.

Harte groet,

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies