/
Moederliefde

Moederliefde

Bregje is 15 jaar en heeft vaak last van migraine aanvallen. Haar verzuim op school is hoog. Haar moeder maakt zich ernstig zorgen over Bregje. Elke dag vraagt ze haar hoe het met haar gaat, of ze hoofdpijn heeft en wat ze voor haar kan doen. “Zullen we naar het strand even een frisse neus halen?” “Je kunt beter nu niet naar de tv kijken”. Tijdens onze ontmoeting vertelt Bregje me dat ze zo moe wordt van haar moeder. “Ze luistert niet en ze denkt precies te weten wat goed voor mij is”. De moeder van Bregje handelt met alle goede bedoelingen voor het welzijn van haar dochter en …… het heeft precies de tegengestelde werking.

Wat heb je nodig van je moeder Bregje? Vertrouwen in mij en dat ze tijd voor mij vrij maakt om écht naar me te luisteren. Dan hoef ik ook niet zo mijn best te doen om te laten zien dat ik het allemaal écht wel kan.

Compensatie

De uitspraak “als het goed gaat met mijn kind gaat het goed met mij” is er een die bij vele mensen opgaat. In de liefde die we voor onze kinderen voelen, willen we dat ze lekker in hun vel zitten, dat ze gelukkig zijn. Alles wat we zelf gemist hebben tijdens onze jeugd willen we compenseren naar onze kinderen toe. Dat wat je zelf zo vreselijk vond tijdens je jeugd wil je pertinent voorkomen naar je kind toe.

Echte liefde?

De hamvraag hier is: is dit wel echte liefde? In hoeverre gun je je kind om zijn of haar eigen pad te gaan? Om te struikelen en weer op te staan? Om zijn of haar eigen wijsheid te volgen? Wat gebeurt er met jou als je kind struikelt en acties uithaalt die misschien niet de schoonheidsprijs verdienen? Heb je dan gefaald? Schaam je jezelf tegenover de buitenwereld of kun je ook in die situatie liefdevol nabij zijn?

The Last Hope

Met terugwerkende kracht de Moederliefde ontvangen

Als ik met Saskia, de moeder van Bregje, een sessie doe, blijkt dat er heel wat emoties in haar fysieke lichaam liggen opgeslagen. Ze heeft een brok in haar keel. Haar stem doet al een tijdje vreemd. Ze heeft pijn in haar nek. Als ik Saskia vraag waar de pijn in haar nek over gaat, krijgt ze helder dat het over de verhouding met haar moeder gaat. Het is nooit goed genoeg. Ze doet altijd haar best haar moeder het naar haar zin te maken en ze krijgt altijd commentaar. Het voelt alsof ze in de tang zit. We nodigen haar moeder uit om in de energie erbij te komen. Saskia neemt zich zelf dan waar als meisje van 15. Ze voelt zich alleen. Haar moeder heeft het druk met een gezin van 10 kinderen en er is geen aandacht voor Saskia. Om gezien te worden heeft ze altijd, tot op de dag van vandaag, alles uit de kast gehaald om haar moeder te behagen. Als ik aan Saskia vraag wat zij nodig heeft antwoord ze: “moederliefde”. Ze ziet de onmacht van haar moeder en dat maakt haar mild. Ze kan dit tegen haar moeder vertellen die haar de moederliefde met terugwerkende kracht kan geven. Het is nog wel even een dingetje voor Saskia om dit dan ook te gaan ontvangen. Door al haar ervaringen heeft ze haar hart gesloten. De pijn was te intens, te overweldigend. Nu mag ze de deur van haar hart weer openzetten. Het maakt haar nek zacht en ze voelt de liefde voor haar moeder stromen.

Bevrijding

In haar keel en op haar stem ligt de zorg en de stress voor Bregje. Met haar geopende hart kan ze contact maken met Bregje. Er echt helemaal zijn en met aandacht luisteren. Nu ziet ze dat ze zich bovenop Bregje heeft gestort om de moederliefde die ze zelf gemist heeft, aan Bregje te geven. Door haar energie, haar pushen, terug te trekken en contact te maken van hart tot hart, van licht tot licht, komt er verdriet uit haar keel vrij. Ze huilt de tranen die ze jaren heeft ingehouden. Er ontstaat ruimte in haar keel en ze kan de wijsheid en de kracht van Bregje zien. Dat geeft vrijheid en ruimte aan allebei.

Ik ben benieuwd of je dit herkent. Wil je met me delen wat dit stuk met je doet? Je kunt je reactie hieronder kwijt.

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies